Η ιστορία θα θυμάται ότι για πρώτη φορά, μια χώρα πέτυχε μια «πολιτική - και στρατιωτική» νίκη, χωρίς να μετακινήσει ένα αεροπλάνο, ένα άρ...
Η ιστορία θα θυμάται ότι για πρώτη φορά, μια χώρα πέτυχε μια «πολιτική - και στρατιωτική» νίκη, χωρίς να μετακινήσει ένα αεροπλάνο, ένα άρμα μάχης ή έναν στρατιώτη, γράφει η αιγυπτιακή «Ελ Μπαλάντ».
Αυτό έκανε η Αίγυπτος με τον στρατό της τοποθετώντας μια «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία, στη Λιβύη, όπου η Αίγυπτος ταπείνωσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη, τοποθετώντας μια κόκκινη γραμμή για αυτόν μεταξύ Σύρτης και αλ Τζούφρα τονίζοντας ότι οποιαδήποτε παραβίαση αυτής της γραμμής, η Αίγυπτος θα λάβει μέτρα για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας.
Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, σχετικά με τις αποικιακές φιλοδοξίες του τουρκικού καθεστώτος, και για το πραγματικό τουρκικό σχέδιο για την περιοχή που είναι η καταστροφή και το σαμποτάζ, κάτι που η Αίγυπτος το γνώριζε καλά, ορθώθηκε μπροστά στο τουρκικό σχέδιο με όλη τη δύναμη της, και το μεγαλύτερο πλήγμα για το τουρκικό καθεστώς ήταν η επανάσταση της 30ης Ιουνίου του 2013.
Και επειδή η Αίγυπτος είναι η πραγματική δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έθεσε την κόκκινη γραμμή στον Τούρκο πρόεδρο για τη Λιβύη στις είκοσι του περασμένου Ιουνίου, και δήλωσε σαφώς ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κόκκινης της γραμμής, η Αίγυπτος θα τον συναντήσει με πλήρη δύναμη και το μήνυμα της Αιγύπτου κατέστη σαφές μπροστά στις φιλοδοξίες του Ερντογάν.
Εκτός από τις δηλώσεις του, τις οποίες χρησιμοποιούσαν και οι σύμβουλοί του, σαν παπαγάλοι, ο Τούρκος πρόεδρος δεν τόλμησε να διασχίσει αυτή τη γραμμή, επειδή γνωρίζει τη δύναμη της Αιγύπτου και την αντίδρασή της.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του, με πλήρη αγνόηση της διεθνούς κοινότητας, μετέφεραν χιλιάδες μισθοφόρους στη Λιβύη, προκειμένου να υποστηρίξουν τη Λιβυκή Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας και τις συνδεδεμένες πολιτοφυλακές της, προκειμένου να ελέγξουν τη Λιβυκή Ημισέληνο, και εδώ το ζήτημα μετατράπηκε σε διαμάχη μεταξύ των κομμάτων του ίδιου έθνους.
Οι Τούρκοι ζητούσαν τον έλεγχο όλων των εδαφών από την Τρίπολη και τη διάλυση του Λιβυκού Στρατού της Λιβύης προς όφελος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Όσον αφορά την Αίγυπτο, το ζήτημα της Λιβύης αποτέλεσε «εθνική ασφάλεια», στην οποία δεν γίνεται αποδεκτός ο εφησυχασμός.
Το Κάιρο τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοφά, ήρεμα και υπομονετικά την κρίση της Λιβύης, αλλά το Κάιρο αισθάνθηκε τον κίνδυνο του κατακερματισμού του λιβυκού κράτους και την έναρξη εσωτερικών συγκρούσεων μέσα στην ίδια τη χώρα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε με σαφήνεια και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι δεν θα επέτρεπε τον κατακερματισμό της Λιβύης ή να εξαπλωθεί το χάος μέσα από τους «μισθοφόρους» που έστειλε η Άγκυρα για να στηρίξει τη «κυβέρνηση συμφιλίωσης» της Λιβύης.
Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε στη βάση Σιντί Μπαράνι κοντά στα σύνορα της Λιβύης ότι η γραμμή Σύτης – Τζούφρα είναι κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο, στην οποία δεν θα δεχτεί παραβίαση, η Άγκυρα έμαθε ότι η Αίγυπτος έχει γίνει «εμπόδιο» στο δρόμο, μπροστά από τη φιλοδοξία του οθωμανικού καθεστώτος προκειμένου να αποκτήσει τα αγαθά του Λιβυκού λαού στα οποία προσέβλεπε.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διάβασε καλά το μήνυμα της Αιγύπτου και ήξερε ότι η Αίγυπτος δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να απειλήσει την εθνική της ασφάλεια, όπως συμβαίνει στη γειτονική χώρα της Λιβύης, και επίσης γνώριζε ότι η Αίγυπτος είχε την «ικανότητα και τη θέληση» να σταματήσει το όνειρό του.
Το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει αυτό που κάνει καλά εδώ και χρόνια, διαδίδει ψέματα και ασκεί συνεχείς υποψίες προς το αιγυπτιακό κράτος.
Επιδιώκει να λεηλατήσει την ενέργεια και να πιέσει την Αίγυπτο να σταματήσει την υποστήριξή της στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, ο οποίος μάχεται κατά της οθωμανικής εισβολής στη Λιβύη, προκειμένου να διατηρήσει τον εθνικό πλούτο στους Λίβυους.
…
Το αιγυπτιακό άρθρο το οποίο είναι εξαιρετικά μακροσκελές (πάνω από τέσσερις χιλιάδες λέξεις) αναφέρεται επιγραμματικά στις προσπάθειες της Αιγύπτου να σταματήσει την επέκταση της Τουρκίας, καθώς και τις συμμετοχές της χώρας σε διεθνείς φόρα, συναντήσεις και στρατιωτικές ασκήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δίνοντας ένα δυναμικό παρόν στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
El Balad
--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.