Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία τη Δευτέρα βάσει του αμερικανικού νόμου για την αντιμετώπιση του αντιπάλου μέσω...
Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία τη Δευτέρα βάσει του αμερικανικού νόμου για την αντιμετώπιση του αντιπάλου μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA) είναι πιθανό να προκαλέσουν μη επιθυμητά αποτελέσματα, ενισχύοντας τις διαφορές στη στρατηγική σκέψη μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Οι κυρώσεις στοχεύουν την προεδρία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, τον κρατικό στρατιωτικό οργανισμό προμήθειας όπλων και εξοπλισμού, τον αρχηγό του, Ισμαήλ Ντεμίρ, και τρεις άλλους ανώτερους αξιωματούχους.
Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 τον Ιούλιο του 2019 έδειξε πόσο σοβαρή είναι η Ουάσιγκτον, επειδή η Άγκυρα αγόρασε όπλα από τη Ρωσία και όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Τουρκία, η οποία είναι μέρος του προγράμματος, ήταν ένας από τους λίγους παραλήπτες προηγμένης τεχνολογίας αεροσκαφών F-35 επειδή είναι βασικό μέλος του ΝΑΤΟ.
Η απομάκρυνση της Τουρκίας από αυτό το πρόγραμμα και τώρα οι κυρώσεις δείχνουν ότι οι διπλωματικές σχέσεις έχουν καταρρεύσει.
Το μέλλον της Τουρκίας στο ΝΑΤο
Με τις εντάσεις που αυξάνονται μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, η έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ είναι πλέον δυνατή.
Η στρατηγική εικόνα όλων των μελών του ΝΑΤΟ έχει αλλάξει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Δημιουργήθηκε για να σταματήσει τη Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή, το ΝΑΤΟ αναζητούσε συνεχώς τρόπους για να ανανεώσει την αποστολή του, αλλά η αρχή στην οποία βασίστηκε, στη ρωσική απειλή, δεν έχει ακόμη εξαφανιστεί, καθώς η Ρωσία θα επικροτούσε την αποσύνθεση της Συμμαχίας.
Ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να καταρρεύσει το ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συμμαχία θα κλονιστεί σοβαρά από την αποχώρηση της Τουρκίας.
Υπάρχει προηγούμενο για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ: της Γαλλίας, η οποία αποχώρησε από τη δομή διοίκησης της Συμμαχίας το 1967 για να επιστρέψει το 2009.
Αλλά, η Τουρκία έχει τον πολυπληθέστερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το παγκόσμιο σκηνικό σήμερα είναι μια πολύ διαφορετικό από τότε που εντάχθηκε η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, το 1952, και καθώς η απειλή της ρωσικής εισβολής στη Δύση υποχωρεί, η Τουρκία επιζητά να παίξει ρόλο περιφερειακής δύναμης, βασισμένο στο οθωμανικό παρελθόν.
S-400 και Patriot
Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε ύπαρξη αυτόνομης κουρδικής περιοχής στα σύνορά της.
Η Άγκυρα είδε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις συριακές κουρδικές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF), μια από τις στρατιωτικές μονάδες που πολεμούσαν αποτελεσματικά το ISIS, ως αρνητικό μήνυμα και οι σχέσεις επιδεινώθηκαν από τότε.
Το SDF αποτελείται κυρίως από τις Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG), οι μαχητές των οποίων θεωρούνται από την Τουρκία ως «τρομοκράτες» που συνδέονται με το αυτονομιστικό Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).
«Η Τουρκία πρέπει να κάνει την επιλογή της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στα μέλη του ΝΑΤΟ πέρυσι.
«Θέλει να παραμείνει βασικός εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια που φέρνει μια τέτοια εταιρική σχέση, κάνοντας μια τόσο ανεύθυνη απόφαση να υπονομεύσει τη συμμαχία μας;»
Αυτό προκάλεσε αντίδραση από την Τουρκία, όπου ο Αντιπρόεδρος της Φουάτ Οκτάι έγραψε στο Twitter: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν: Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχοι ή θα θέσουν σε κίνδυνο τη φιλία μας ενώνοντας δυνάμεις με τρομοκράτες που υπονομεύουν την άμυνα του ΝΑΤΟ εναντίον του εχθρού;»
Η Τουρκία αγόρασε και στη συνέχεια δοκίμασε τις συστοιχίες των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.
Το αμυντικό σύστημα Patriot των ΗΠΑ, αν και έχει αποδειχθεί σε μάχη, είναι κατώτερο από το ρωσικό S-400, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει τρεις φορές περισσότερους στόχους από το Patriot και να τους πυροβολήσει σε απόσταση πέντε φορές μεγαλύτερη από το σύστημα του αμερικανικού στρατού.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άμυνα αλλά και για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για εχθρικά αεροσκάφη και, σε περιορισμένη χωρητικότητα, για χρήση βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας.
Η ευελιξία της λειτουργίας καθώς και το γεγονός ότι η τιμή των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την συστοιχία είναι μόνο ένα κλάσμα του κόστους Patriot, είναι ο λόγος για τον οποίο το σύστημα είναι δημοφιλές και γιατί η Ινδία αγοράζει επίσης S-400 για τις στρατιωτικές δυνάμεις της.
Αντίκτυπος των κυρώσεων
Οι κυρώσεις στοχεύουν την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία και θα επιβραδύνουν εν μέρει την ταχεία ανάπτυξη του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.
Η συνεργασία μεταξύ αμερικανικών και τουρκικών αμυντικών εταιρειών θα παραμείνει σε εκκρεμότητα.
Βραχυπρόθεσμα, οι κυρώσεις θα επηρεάσουν την αεροπορία της Τουρκίας.
Αυτή περιλαμβάνει παλαιότερες εκδόσεις αμερικανικών αεροσκαφών όπως τα F-4 και F-16, οπότε η Άγκυρα θέλει να τα εκσυγχρονίσει. Η συμφωνία F-35 ήταν μέρος αυτής της στρατηγικής, με ανταλλακτικά αεροσκαφών να παράγονται στην Τουρκία.
Τώρα που έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα, η Τουρκία προσπαθεί να κάνει τα αεροπλάνα της εξελιγμένα, αλλά απέχει πολύ από ένα τελικό προϊόν. Ο παλιός στόλος μαχητικών της θα χρειαστεί ανταλλακτικά, αλλά η Άγκυρα δεν μπορεί να τα αγοράσει τώρα.
Τα παλαιότερα αεροπλάνα χρειάζονται περισσότερη συντήρηση και αυτό ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα άρματα μάχης, τα αεροπλάνα μεταφοράς και τα αεροπλάνα έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ.
Πρόβλημα πιλότων
Εν τω μεταξύ, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ήδη, δεν διαθέτει εκπαιδευμένους πιλότους λόγω της εκκαθάρισης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται σε διάφορα μέτωπα καθώς ασχολούνται με τη φύλαξη των τουρκικών πλοίων και των ερευνητικών πλοίων πετρελαίου, καθώς οι εντάσεις με την Ελλάδα έχουν αρχίσει να αυξάνονται.
Η Τουρκία θα πρέπει τώρα να εξετάσει την αγορά αεροπλάνων από άλλες χώρες.
Η Γαλλία και η Τουρκία έχουν επίσης περίπλοκες σχέσεις. Η Γαλλία βοηθά την Ελλάδα, έναντι του γείτονα και περιφερειακού αντιπάλου, την Τουρκία, πωλεί προηγμένα μαχητικά Rafale, οπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Meteor.
Η Ρωσία είναι επομένως η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία λόγω των ελλείψεων της αεροπορικής της δύναμης. Τουλάχιστον έως ότου η ίδια η Άγκυρα παράγει αυτό που χρειάζεται για προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη. /tesheshi.com/
--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.