Στο απροχώρητο η δράση της Άγκυρας στην Λιβύη εκθέτει συνολικά ολόκληρη την δύση που κοιτά αμήχανα την τουρκική επέκταση Ηειδικός σε θέματα...
Στο απροχώρητο η δράση της Άγκυρας στην Λιβύη εκθέτει συνολικά ολόκληρη την δύση που κοιτά αμήχανα την τουρκική επέκταση
Ηειδικός σε θέματα Αφρικής, Aya Burweila, ανώτερη σύμβουλος του Ινστιτούτου Ερευνών για Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά θέματα (RIEAS), δήλωσε ότι η Τουρκία επιδιώκει να σαμποτάρει την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη μέσω της υποστήριξης της στην ακραία ισλαμική τρομοκρατία και την Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η ίδια παρείχε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της απειλής που θέτει η Τουρκία στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη και περιέγραψε λεπτομερώς τα τρέχοντα ζητήματα η χώρα σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε πρόσφατα το φόρουμ της Μέσης Ανατολής με τίτλο «Ποιοι είναι οι στόχοι της Τουρκίας στη Λιβύη; Μπορούν να επιτευχθούν;".
Η ειδικός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) ήταν μια μη νόμιμη, μη εκλεγμένη κυβέρνηση που δεν απολαμβάνει αποδοχή του Λιβυκού λαού.
Έτσι ανάγκασαν το νεοεκλεγμένο, και διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο, τη Βουλή των Αντιπροσώπων (HOR) να μετεγκατασταθεί στο Tobruk στα ανατολικά.Στις εκλογές του 2014, οι μετριοπαθείς και κοσμικοί υποψήφιοι κέρδισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών, οι Ισλαμιστές απέρριψαν τα αποτελέσματα, και κατέλαβαν τον έλεγχο της Τρίπολης.
Το 2015, η Βουλή των αντιπροσώπων διόρισε τον στρατηγό Χ. Χαφτάρ ως επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με σκοπό να υποτάξει τις ισλαμικές πολιτοφυλακές και να επαναβεβαιώσει την ανεξαρτησία της Λιβύης.
Παρόλο που η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν επικυρώθηκε ποτέ από την βουλή των αντιπροσώπων, όπως απαιτείται από την Πολιτική Συμφωνία της Λιβύης (LPA), παρά μόνο από Τουρκία, Κατάρ και Μουσουλμανική Αδελφότητα, ωστόσο αναγνωρίστηκε διεθνώς.
Οι Ισλαμιστές κατέλαβαν πολλά από τα θεσμικά όργανα του κράτους, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα ασφάλειας, οικονομικής και οικονομικής φύσης για τη Λιβύη.
«Η Λιβύη έχει καταστεί μια περιοχή που έχουμε τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις μισθοφόρων μαχητών στην ιστορία του ISIS», πρόσθεσε η Μπουρουίλα.
Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) ξεκίνησε τότε επίθεση για να εκπληρώσει την εντολή της Βουλής για την απομάκρυνση των πολιτοφυλακών από την πρωτεύουσα Τρίπολη και την «ενσωμάτωσή τους σε μια εθνική στρατιωτική δύναμη».
Η Τουρκία ξαφνικά όμως ενίσχυσε την υποστήριξή της στη GNA, εμποδίζοντας την ενότητα στη χώρα.
Μετακίνησε εκατοντάδες «συμβούλους» και όπλα στη Λιβύη και μετέφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα 5.000-6.000 Σύριους μισθοφόρους τζιχαντιστές ως μια παραστρατιωτική δύναμη στη Λιβύη.
Από την ανάπτυξή τους το 2019 στο λιβυκό έδαφος, ο συνολικός αριθμός των Σύρων μισθοφόρων που απεστάλησαν στη Λιβύη από την Τουρκία έχει φτάσει σχεδόν τους 18.000.
Η ειδικός αναφέρει ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Μεσογείου και να δημιουργήσει έναν «κόμβο επιρροής» στην Αφρική.
Τόνισε επίσης ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και GNA ήταν αντισυνταγματικές, αφού επιβεβαιώθηκαν ως νομικά άκυρες από το κοινοβούλιο της Λιβύης.
Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας του Κατάρ με τη GNA ήταν «εξίσου παράνομη» με αυτή με την Τουρκία, αφού παραβιάζει την κοινή στρατιωτική συμφωνία 5 + 5 που υπεγράφη τον Οκτώβριο 2020.
Στο συμπόσιο, η Burweila, η οποία ειδικεύεται στην ισλαμική τρομοκρατία, ανέφερε ότι η Τουρκία επιδιώκει να λεηλατήσει τον πλούτο της Λιβύης, ενώ στοχεύει στην εκμετάλλευση των μεταναστών για να «εκβιάσει την Ευρώπη».
Η θέση της Αιγύπτου σε όλα αυτά είναι ξεκάθαρη, αφού η χώρα δήλωσε δια στόματος Αλ Σίσι ότι δεν μπορεί να ανεχθεί καμία απειλή στα δυτικά της σύνορα.
Η Burweila προέτρεψε την ΕΕ και τις ΗΠΑ να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στη Λιβύη, προωθώντας τη νομιμότητα μέσω των εκλογών, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «καμία ειρήνη χωρίς νομιμότητα».
Η Burweila αναμένει ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να «σαμποτάρει εκ νέου την ειρηνευτική διαδικασία» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ «θα υιοθετήσουν μια ισχυρή στάση εναντίον της Τουρκίας, η οποία θα ήταν εξαιρετικά ευπρόσδεκτη σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Ειδικοί αναλυτές και ινστιτούτα προδιαγράφουν το μέλλον των τουρκικών προκλητικών κινήσεων σε Μεσόγειο και Αφρική, ενώ πολλοί δικαίως αναρωτιούνται ως που θα φτάσει η τουρκική επεκτατική δράση.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι κανείς δεν θέλει να εμπλακεί με στρατεύματα έως τώρα στις περιοχές αυτές κατά των τουρκικών ενεργειών...ακόμα. pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.