Για τους Έλληνες στρατιώτες οι γιορτές δεν θα είναι γαλήνιες. Λόγω της διένεξης με τη γειτονική Τουρκία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στ...
Για τους Έλληνες στρατιώτες οι γιορτές δεν θα είναι γαλήνιες. Λόγω της διένεξης με τη γειτονική Τουρκία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο οι ένοπλες δυνάμεις τελούν σε αυξημένη επαγρύπνηση. Μεγάλο μέρος του στόλου βρίσκεται εν πλω. Και οι πιλότοι των μαχητικών της πολεμικής αεροπορίας αναγκαστικά θα στερηθούν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Τη Δευτέρα το βράδυ οι Έλληνες αναχαίτισαν δύο τουρκικά μαχητικά F-16, , που περνούσαν πάνω από τα ελληνικά νησιά Οινούσσες και Παναγιά. Τέτοιοι ελιγμοί αναχαίτισης έχουν γίνει στο μεταξύ καθημερινότητα πάνω από το Αιγαίο. Τα παραπάνω αναφέρονται στο άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας Handelsblatt, στην Αθήνα, Gerd Höhler:
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL
Τώρα οι Έλληνες εξοπλίζονται έντονα. Πριν από μία εβδομάδα, η Βουλή στην Αθήνα ψήφισε τον προϋπολογισμό 2021, που προβλέπει σημαντική αύξηση των δαπανών για την άμυνα. Οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά ένα τρίτο και πλέον έναντι του 2020, φτάνοντας τα 5,4 δις. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός για τα εξοπλιστικά προγράμματα θα πενταπλασιαστεί μάλιστα, από 500 εκατ. σε 2,5 δις. ευρώ. Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Ελλάδα προτίθεται να επενδύσει 11,5 δις. ευρώ στην προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων – το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα εδώ και δεκαετίες.
Από αυτό θα ωφεληθεί κυρίως η πολεμική αεροπορία. Ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα αρχίσει η παράδοση των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, που θα παραγγείλει η Ελλάδα στη Γαλλία. Οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν τον Ιανουάριο.
Μέχρι τον Μάρτιο 2023 η χώρα θα λάβει συνολικά 18 αεροπλάνα Rafale. Τα μαχητικά θα κοστίσουν 1,92 δις. ευρώ. Άλλα 400 εκατ. θα επενδύσει η Ελλάδα σε σύγχρονα κατευθυνόμενα όπλα για τα νέα αεροπλάνα.
Παράλληλα, από το Νοέμβριο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 24 μαχητικών F-35. Εκτός αυτών, μέχρι το 2027 η Ελλάδα θέλει να ανακαινίσει σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις τα μαχητικά F-16 της, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.
Ο εκσυγχρονισμός της πολεμικής αεροπορίας είναι κομμάτι ενός φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος, που ανακοίνωσε ο Π/Θ Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνει, εκτός από τα μαχητικά αεροπλάνα, και την προμήθεια ελικοπτέρων και ‘drone’. Επίσης, θα προσληφθούν 15.000 επαγγελματίες οπλίτες.
Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα ενός εκσυγχρονιστικού προγράμματος δισεκατομμυρίων. Σχεδιάζεται η προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών. Ως πιθανοί προμηθευτές αναφέρονται η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία ή η Μεγάλη Βρετανία. Υπό συζήτηση είναι και η προμήθεια νέων υποβρυχίων του γερμανικού τύπου 214. Τέσσερα από αυτά τα υποβρύχια ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η οικονομικά ακόμα πληττόμενη από την κρίση χρέους χώρα ξοδεύει τόσο πολλά για εξοπλισμούς ο Μητσοτάκης δήλωσε: «Επειδή ο γείτονάς μας είναι η Τουρκία, και όχι η Δανία».
Αλλά η Ελλάδα κερδίζει το πάνω χέρι στην Πολεμική Αεροπορία, με τα νέα μαχητικά. Η κατάσταση πριν από λίγα χρόνια ήταν εντελώς διαφορετική. Με μια παραγγελία 100 αεροσκαφών F-35 η Τουρκία θέλησε να διασφαλίσει την υπεροχή στον αέρα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά το καλοκαίρι του 2019 οι ΗΠΑ ακύρωσαν την παράδοση. Η Ουάσιγκτον τιμώρησε την Τουρκία κατ’ αυτόν τον τρόπο για την παραγγελία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων του τύπου S-400.
Πικρή ειρωνεία: Τα πρώτα έξι προοριζόμενα για την Τουρκία F-35 θα μπορούσαν τώρα να πάνε στην Ελλάδα. Μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τον Πρόεδρο Donald Trump, στα μέσα Δεκεμβρίου λόγω της προμήθειας των S-400, στην κρατική τουρκική υπηρεσία εξοπλισμών SSB, ερωτηματικά προκύπτουν και για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα σχέδια της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της F-16. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.