Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τα εμβόλια αντέχουν για την ώρα τη νέα μετάλλαξη – Στο μικροσκόπιο άλλα 10 κρούσματα

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι επιστήμονες και στη χώρα μας για το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που έκανε πρώτα την εμφ...

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι επιστήμονες και στη χώρα μας για το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που έκανε πρώτα την εμφάνιση του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα, 10 νέα, ύποπτα κρούσματα στη χώρα μας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών.



«Φαίνεται ότι τα εμβόλια καλύπτουν την μετάλλαξη και ότι ανταποκρίνονται  σε αυτό το νέο δεδομένο» λέει στο newsit.gr o Δημήτρης Θάνος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ και προσθέτει: «το ότι θα εμφανιστούν και άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού, όπου είναι πιθανόν να μην καλύπτονται από τα νέα εμβόλια είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση».


Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν αναπροσαρμογές στα εμβόλια, οι οποίες όμως ειδικά για τα m-RNA εμβόλια (δηλαδή της Pfizer-BioNTech και της Moderna) είναι εύκολο να γίνουν με ταχύτητα.


Όσο για τη σύγκριση με τον ιό της γρίπης, αυτός έχει σύμφωνα με τον κ. Θάνο, ιδιαίτερα μεγάλη μεταλλαξιμότητα για αυτό και κάθε χρόνο έχουμε και νέα εμβόλια για να αντιμετωπίζονται οι όποιες νέες μεταλλάξεις.


Ο κορονοϊός, από την άλλη, μπορεί να μολύνει πολύ εύκολα και πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων και έτσι να εμφανίζεται ότι έχει μεγάλη μεταλλαξιμότητα, επί της ουσίας όμως αυτό δεν διαπιστώνεται για την ώρα από τους επιστήμονες.


«Σε κάθε περίπτωση, η στενή παρακολούθηση και η χαρτογράφηση της μεταλλακτικής συμπεριφοράς του κορονοϊού είναι μεγάλης σημασίας», τονίζει ο κ. Θάνος o οποίος στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα του Κέντρου  Γονιδιωματικής στο Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, την ώρα μάλιστα που πληθαίνουν οι ενδείξεις μεταλλάξεων του βρετανικού στελέχους Β1.1.



10 πιθανά κρούσματα στο μικροσκόπιο

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Θάνος είπε πως στο μικροσκόπιο του ΙΙΕΒΑ βρίσκονται 10 νέα πιθανά κρούσματα της μετάλλαξης Β1.1, τα 7 εξ αυτών μέσα στην κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, τα κρούσματα που φέρουν τον μεταλλαγμένο ιό στη χώρα μας, έφτασαν τα 26, με τα δύο από αυτά να είναι «ορφανά. Όπως μάλιστα έλεγε χθες στο newsit και το μέλος της επιτροπής Δημήτρης Παρασκευής: «Υπάρχουν και άλλα τέτοια κρούσματα που δεν έχουν διαγνωστεί; Υπάρχουν λέω εγώ .Ότι θα υπάρχει διασπορά αυτού του στελέχους είναι κάτι που δε χωρά αμφιβολία. Είναι πολύ πιθανόν είναι να έχουν ξεφύγει κρούσματα. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και η ίδια η φύση του κορονοϊού- οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν εύκολα, ούτε και βρίσκονται αμέσως.  Το ότι επίσης η νέα μετάλλαξη θα έκανε σταδιακά την εμφάνισή της και σε άλλες χώρες είναι επίσης δεδομένο».


Τι λέει η επιστημονική κοινότητα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και τα εμβόλια

Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «COVID-19 Vaccines-Moving Forward ανέφερε πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις «τα περίφημα viriants» του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, όπως είπε, στις μεταλλαγές για τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη επιστημονική συζήτηση, για το εάν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου: «Ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών».


Επίσης, το πρωί ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης είπε πώς υπάρχει πιθανότητα να προκύψει μια μετάλλαξη ή μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος του ιού οι οποίες να ξεφεύγουν από τα εμβόλια χωρίς όμως όπως είπε αυτό να μας προκαλεί ανησυχία. Όπως ανέφερε o ίδιος: «δεν νομίζω ότι αυτή την στιγμή έχουμε κάτι να ανησυχούμε συγκεκριμένα αλλά πρέπει να ανησυχούμε γενικότερα για το γεγονός ότι υπάρχουν εμβολιασμοί σε περίοδο που έχουμε πολλά κρούσματα. Επομένως πρέπει να φτιαχτούν και να συνεχιστούν προγράμματα παρακολούθησης αυτών των μεταλλάξεων, όχι μόνο αυτών που ξέρουμε αλλά και καινούργιων παγκόσμια ώστε να προλάβουμε πιθανότητα εάν εμφανιστεί ένα τέτοιο στέλεχος σε σχέση με τα εμβόλια να μπορούμε να το περιορίσουμε γρηγορότερα».


ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.