Οι εναρκτήριες εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021) ξεκίνησαν ...
Στο Ναύπλιο πραγματοποιήθηκε σήμερα, η έναρξη των 261 Συνοδικών και Περιφερειακών Εδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Ευχαριστία, τηρουμένων όλων των υγειονομικών συστάσεων, υπό του Εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Αντνωνίου– Τριανταφυλλίδης, Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Αθανασόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος και ο Διάκονος π. Νικόλαος Μίχος.
Ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, στον λόγο του για την σημερινή ημέρα, ανέφερε: «Διακόσια χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Μας φαίνεται μακριά και απόμακρη η επέτειος, γιατί ο χρόνος καταλύει τις εντυπώσεις, αλλάζοντας το σκηνικό και τα θέματα
Όμως αυτοί που ξεκίνησαν την επανάσταση, είχαν πίσω τους τετρακόσια χρόνια δουλείας συνεχούς και τραγικής. Για μας τώρα η υπόθεση είναι εορτασμός, για κείνους η υπόθεση ήταν… θάνατος… .
Τα δεδομένα ήταν όλα εναντίον τους. Ξεκίνησαν ενάντια σε κάθε λογική παρατήρηση και συνετή σκέψη. Ζητώντας και επιδιώκοντας να κοπεί αυτή η ερυθρά θάλασσα του αίματος, μέσα στο οποίο κάθε μέρα ζούσαν και βούλιαζαν. Πλήρωναν φόρο, γιατί είχαν στις πλάτες κεφάλι, έχαναν τα παιδιά τους στους εξισλαμισμούς, υπέφεραν ως δεύτερης διαλογής πολίτες, μέσα σ’ ένα κράτος που άνθιζε η διαφθορά και επικρατούσε η αναξιοκρατία.
Φέτος θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις με αφορμή αυτή την ιστορική μας φάση των τετρακοσίων χρόνων. Θα φωτιστούν φωτεινές και σκιερές πλευρές της ιστορίας μας αυτής.
Θα αναδειχτούν επιτεύγματα και κατορθώματα σε κοινωνικό επίπεδο, (διοικητική διάρθρωση κοινοτήτων, με κριτήριο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του- κληροδοτήματα για σπουδές- συντηρήσεις σχολείων από μοναστήρια) και θα περιγραφούν πολεμικά κατορθώματα του μικρού Έλληνα Δαβίδ ενάντια στον πελώριο και πάνοπλο Οθωμανό Γολιάθ.
Θα παρουσιαστεί το ανέλπιστο.
Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και ειλικρινείς στις αποτιμήσεις. Αληθινοί στην οδύνη παρουσίασης των λαθών μας. Άμεσοι στην κατάθεση στο φώς του τώρα, των πληγών, που δεν χρειάζονται ωραιοποίηση, αλλά διδακτική αποτίμηση προς αποφυγήν. Ο εθνικός μας ποιητής μας έχει ήδη δώσει το στίγμα πλεύσεως: το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό, ό, τι είναι αληθές».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ναυπλίου, Μνημόσυνο εις μνήμην του πρώτου Κυβερνήτου Ιωάννου Καποδίστρια και των μελών της ‘Α εν Επιδαύρω Εθνικής Συνελεύσεως.
Επίσης, έγινε Πανηγυρική Ανάγνωση της Διακηρύξεως της Ανεξαρτησίας από την Α’ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, την 1ην Ιανουαρίου του 1822 από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Πέτρο Αθανασόπουλο.
Ξεκίνησαν επίσης οι εργασίες του Συνεδρίου της «Εθνοσυνελεύσεως των Νέων», οι οποίες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν αύριο, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, διαδικτυακώς, με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου και φοιτητών- Εκπροσώπων όλων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.