Την εκδοχή της Άγκυρας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε απειλές έναντι της Τουρκίας για να στηρίξει την Ελλάδα, παρουσίασε ο Μεβλούτ Τσα...
Την εκδοχή της Άγκυρας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε απειλές έναντι της Τουρκίας για να στηρίξει την Ελλάδα, παρουσίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους πρεσβευτές της της Ένωσης - Άμεση απάντηση από την Αθήνα: Δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού Δένδια- Τσαβούσογλου
Επανήλθε στις απειλές εν όψει της έναρξης του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι σε περίπτωση που η Ενωμένη Ευρώπη στηρίξει την Ελλάδα «όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου», τότε και η Τουρκία θα ξανακάνει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα -υποννοώντας ότι θα επανέλθει στην τακτική της κλιμάκωσης της έντασης.
«Διαβάζοντας» με τον δικό του τρόπο τις αποφάσεις της συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως «η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα».
Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές, ανέφερε ότι με τον Νίκο Δένδια έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν. «Προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση. Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας», δήλωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας πως «κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε., τα πολυετή διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην Ευρώπη. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Eνώ η ΕΕ δεν υποστηρίζει κάποιο κράτος μέλος της για τη διευθέτηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.
Η ελληνική απάντηση
Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο των Εξωτερικών, μετά από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου. Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, «διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν σχετικά με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή του με Πρέσβεις Κρατών – Μελών της ΕΕ, τα εξής:
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.
Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.