Στη Ρόδο αποβιβάστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης 13 άτομα τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι δήλωσαν κυνηγημένοι από το καθεστώς του Ταγίπ Ερν...
Στη Ρόδο αποβιβάστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης 13 άτομα τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι δήλωσαν κυνηγημένοι από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας ταυτόχρονα πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.
Οι 13 Τούρκοι, (12 άντρες και μία γυναίκα) σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» ξεκίνησαν από τη Σμύρνη πριν από αρκετές εβδομάδες, μετέβησαν στην πόλη Φετιγιέ και από εκεί έφτασαν στο νησί της Ρόδου, ναυλώνοντας ταχύπλοο σκάφος το οποίο τους μετέφερε και τους αποβίβασε στην περιοχή Στεγνά Αρχαγγέλου.
Οι ηλικίες τους κυμαίνονται μεταξύ 30 και 50 ετών, ενώ κάποιοι από αυτούς, υπηρετούσαν σε νευραλγικούς τομείς του τουρκικού κράτους, αλλά είχαν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και είχαν χαρακτηριστεί ως «Γκιουλενιστές».
«Είδαμε το σκάφος να προσεγγίζει αθόρυβα και με σβηστά τα φώτα τα στεγνά. Καταλάβαμε ότι δεν ήταν ντόπιοι. Αμέσως ειδοποιήσαμε αστυνομία και λιμενικό. Οι άνθρωποι που κατέβηκαν ήταν βρεγμένοι και ταλαιπωρημένοι. Ήταν όμως αξιοπρεπέστατοι και μας ζήτησαν να ειδοποιήσουμε τις αρχές» τόνισε κάτοικος της περιοχής.
Συγκινητική περιγραφή από τους κατοίκους
«Το σκάφος τους άφησε κι έφυγε γρήγορα. Όμως εμείς, βάλαμε τους ανθρώπους να καθίσουν στο υπόστεγο του καταστήματος που έχουμε, τους δώσαμε τσάι και καφέ, τους ανάψαμε το τζάκι για έτρεμαν από το κρύο. Ήταν βρεγμένοι μέχρι το κόκκαλο και φοβισμένοι.
Ένας από αυτούς, μου ζήτησε να του δώσω τον κωδικό του wi-fi από το κατάστημα. Τους το άνοιξα και τότε επικοινώνησε μπροστά μου από το κινητό του με τη γυναίκα του. Έκλαιγε και ο ίδιος και η σύζυγός του. Με νοήματα και με τα λίγα αγγλικά που γνωρίζει και γνωρίζω, μου εξήγησε ότι είχε να τη δει και να επικοινωνήσει μαζί της πάνω από ένα μήνα. Κι αυτό γιατί τους καταδίωκαν και κανείς δεν έπρεπε να ξέρει ότι ετοιμάζονταν να φύγουν από τη χώρα.
Ήταν αξιοπρεπείς άνθρωποι. Φαίνονταν καλλιεργημένοι. Όταν ήρθε η αστυνομία, του πήρε όλα τα κινητά και τα χαρτιά που είχαν μαζί τους και τους έκαναν έλεγχο. Όταν πήγαν να φύγουν, ένας από αυτούς έβγαλε να μας πληρώσει τα τσάγια και τους καφέδες. Μου έδινε 10 ή 20 δολάρια. Του έγνεψα διακριτικά να βάλει τα χρήματα στο πορτοφόλι του, του ευχήθηκα καλή τύχη και τους είπα να πάνε στο καλό και να γυρίσουν μια μέρα στη χώρα τους ελεύθεροι.
Εύχομαι να είναι γρήγορα αυτό και να σταματήσει να ξεριζώνεται έτσι ο κόσμος από την πατρίδα του» κατέληξε μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο κάτοικος του Αρχαγγέλου. «Γιατί ότι κάναμε εμείς αυτές τις ελάχιστες ώρες για τους ανθρώπους αυτούς το κάναμε από την καρδιά μας» σημείωσε ο ίδιος.
Όλες οι μαρτυρίες, τα στοιχεία των ατόμων, και τα δεδομένα, εξετάζονται με προσοχή από τις αρμόδιες Ελληνικές Υπηρεσίες που χειρίζονται την υπόθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.