Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γυναίκες στον Ελληνικό Στρατό: Πόσο πιθανή είναι η στράτευση; Πώς θα υπηρετούν στην Εθνοφυλακή

Όλο και περισσότερο φαίνεται πως συζητείται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ, η δυνατότητα να υπηρετούν γυναίκες σε εθελοντική βά...




Όλο και περισσότερο φαίνεται πως συζητείται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ, η δυνατότητα να υπηρετούν γυναίκες σε εθελοντική βάση στην Εθνοφυλακή.

Ο Στρατός ως γνωστό κατέχει μοναδικά χαρακτηριστικά τόσο κοινωνικά όσο και πολιτιστικά που τον διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.

Το γεγονός της εισόδου της γυναίκας στο στρατιωτικό επάγγελμα είναι κοινωνικά σημαντικό και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την εποχή μας και τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Μέχρι τον 20ο αιώνα ο στρατιωτικός τομέας παρέμενε αποκλειστικά ανδρικός, παρόλο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο ρόλος των γυναικών και στους δυο Παγκόσμιους Πολέμους, όπου τουλάχιστον ένας συγκεκριμένος ρόλος ανατίθεται στις γυναίκες, αυτός των νοσοκόμων. Αυτός ήταν ο πρώτος ρόλος που θεσμοθετήθηκε και ενσωματώθηκε από τους στρατιωτικούς θεσμούς για να ανατεθεί ειδικά στις γυναίκες.

Όμως από το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα είναι ραγδαία η αύξηση του αριθμού και των ρόλων των γυναικών μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών και μάλιστα σε «μάχιμα» πόστα.

Στην Ελλάδα, κάποτε και μόνο η σκέψη μιας γυναίκας «στα χακί» φαινόταν παράξενη, ωστόσο αυτό έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια, με τις γυναίκες να κατέχουν σημαντικές θέσεις στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, οι γυναίκες στη χώρα μας έχουν εκπροσώπηση ακόμα και στις Ειδικές Δυνάμεις, στα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ή στα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι του Στρατού Ξηράς.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο στράτευσης των γυναικών, μπορεί μέχρι πριν λίγο καιρό το ενδεχόμενο αυτό να αποτελούσε σενάριο φυλαγμένο σε κάποιο από τα συρτάρια του Ελληνικού Πενταγώνου, ωστόσο, φαίνεται πως ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΣ κ. Χαράλαμπος Λαλούσης έχουν σκοπό να το επαναφέρουν στην βασική ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το ΓΕΣ, εξετάζει τη δυνατότητα να υπηρετούν γυναίκες σε εθελοντική βάση στην Εθνοφυλακή και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του θεσμού της Εθνοφυλακής το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το ΓΕΣ, εξετάζει τη δυνατότητα να υπηρετούν γυναίκες σε εθελοντική βάση στην Εθνοφυλακή και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Ελληνίδες που ζουν στα ακριτικά νησιά μας ζητούν συμμετοχή στην Εθνοφυλακή της πατρίδας μας».

Ο κ. Στεφανής υπενθύμισε ότι:

-Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στο άρθρο 6 του ν.705/1977 (Α'279) «Περί Στρατεύσεως των Ελληνίδων» επιτρέπεται η εθελοντική κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των Ελληνίδων ηλικίας από δεκαοκτώ έως τριάντα δύο ετών, ανεξαρτήτως καταστάσεως στην οποίαν τελεί η χώρα, είτε προς εκπλήρωση στρατιωτικής υποχρέωσης, είτε για επαγγελματική σταδιοδρομία και

-Στο άρθρο 2 του ν.1295/1982 (Α' 126) «Περί Εθνοφυλακής», έχει προβλεφθεί ότι οι μονάδες Εθνοφυλακής επανδρώνονται με προσωπικό από τον Ενεργό Στρατό, από την εφεδρεία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον δεν υπηρετεί, και από προσωπικό που δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης του θεσμού της Εθνοφυλακής το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, σε συνεργασία με το ΓΕΣ, εξετάζει τη δυνατότητα να υπηρετούν γυναίκες σε εθελοντική βάση στην Εθνοφυλακή και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Με την πάροδο των ετών και ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, η έννοια της ισότητας των φύλων έχει καταστεί σημαντική για τη συζήτηση της στρατιωτικής θητείας και όλο και περισσότεροι ρόλοι έχουν ανοιχτεί προς το γυναικείο φύλο. Με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα, η χώρα μας έχει ανάγκη από ανθρώπους ικανούς, με εμπειρία, τεχνογνωσία και αποφασιστικότητα, είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.