«Μνημόνιο» για τη σύσταση κοινού Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - Αλβανίας, υπέγραψαν οι δύο χώρες κατά τη δι...
Η επίσκεψη Ράμα πραγματοποιείται σε μια περίοδο, κατά την οποία στο εσωτερικό της Αλβανίας έχει εκδηλωθεί πολιτική κόντρα για την προοπτική της από κοινού προσφυγής Αθήνας και Τιράνων στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διευθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο.
Η Τουρκία, κατά τη μόνιμη πρακτική της εδώ και πολλά χρόνια, προσπαθεί να εμποδίσει την προσέγγιση της Ελλάδας με την Αλβανία και, πολύ περισσότερο, να μην γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η Αγκυρα διαθέτει ισχυρή επιρροή σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και οικονομικούς κύκλους στα Τίρανα.
Ταυτόχρονα, διεισδύει στη χώρα, μέσω επιχειρηματικών επενδύσεων, «Πολιτιστικών Ιδρυμάτων» τα οποία θεωρούνται το «μακρύ χέρι» της Τουρκίας στα Βαλκάνια και τις μουσουλμανικές κοινότητες στην ΕΕ, καθώς και στρατιωτικά, σχεδιάζοντας ακόμα και ναυτικές βάσεις στην Αλβανία. Κάτι που αποσκοπεί -και- στην στρατιωτική περικύκλωση της Ελλάδας.
Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν, λοιπόν, ο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντυ Ράμα, ο πρώτος ανέφερε ότι οι δύο τους συζήτησαν για συγκεκριμένα σχέδια τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομείς.
Αφορητες πιέσεις για τους «Γκιουλενιστές»
Ακόμα, όπως είπε ο ίδιος, «συμφωνούμε με τις αλβανικές αρχές ότι το FETΟ συνιστά απειλή και για τις δύο χώρες».
Η οργάνωση FETO του Γκιουλέν θεωρείται από την Αγκυρα ως «τρομοκρατική» και ότι αυτή βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν εδώ και χρόνια έχει βρει καταφύγιο στις ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται να τον εκδώσουν στην Τουρκία.
Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να «ξηλώσει» τα -μέχρι προ ετών- πανίσχυρα δίκτυα των Γκιουλενιστών, τα οποία είχαν αναπτύξει θεαματική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, μέσω πολιτιστικών, μορφωτικών και θρησκευτικών Ιδρυμάτων τους.
Στο Κόσσοβο, χαρακτηριστικά, στήθηκε επιχείρηση απαγωγής μελών της οργάνωσης του Γκιουλέν. Μεταφέρθηκαν στην Τουρκία αεροπορικώς από την Πρίστινα, με την σιωπηρή «συγκατάθεση» βέβαια της ηγεσίας των Κοσσοβάρων. Αρκετοί εξ αυτών ήταν δάσκαλοι. Απαντες φυλακίστηκαν ή είναι άγνωστη η τύχη τους.
Αντίστοιχες αφόρητες πιέσεις έχει ασκήσει η Αγκυρα τόσο στη Βόρεια Μακεδονία, όσο και στην Αλβανία.
Κατά πληροφορίες, επίσης, η βουλγαρική κυβέρνηση,η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με το Ακ Σαράϊ, έχει δώσει κρυφά στην Τουρκία Γκιουλενιστές που ζούσαν στη χώρα.
Στην Αλβανία, ωστόσο, επειδή, όπως λέγεται, από τα γκιουλενικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν αποφοιτήσει, μεταξύ των άλλων, αρκετά μέλη της πολιτικής ελίτ της χώρας, η Αγκυρα συνάντησε αρκετές αρνήσεις για εκδόσεις Γκιουλενιστών.
Τώρα, όμως, σύμφωνα τουλάχιστον με τη δήλωση Ερντογάν, οι αλβανικές Αρχές φέρονται να συμφωνούν ότι η FETO είναι «επικίνδυνη».
Κάτι που, εάν ευσταθεί, δεν αποκλείεται να σημαίνει νέες υποχωρήσεις του Ράμα έναντι του Ερντογάν, προκειμένου ο πρώτος να αποσπάσει οφέλη από την Τουρκία.
Θα κτίσουν νοσοκομείο
Επιπλέον, ο Τ.Ερντογάν, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ε.Ράμα, ανακοίνωσε την κατασκευή νοσηλευτικού ιδρύματος στην Αλβανία εντός των επόμενων τριών μηνών.
Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μια χώρα, της οποίας το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης είναι κάτω του μηδενός.
Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι μεγάλος αριθμός Αλβανών, όταν έχουν σημαντικό πρόβλημα υγείας, έρχονται στην Ελλάδα για να το αντιμετωπίσουν.
Ο Τούρκος πρόεδρος, επίσης, στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:
-«Υπογράψαμε κοινό έγγραφο για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Αυτό το βήμα θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς»
-«Συζητήσαμε περιφερειακά καθώς και διμερή θέματα».
-«Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε σε κάθε είδους πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Ανταλλάξαμε ιδέες για έργα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν».
-«Η Τουρκία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας. Περισσότερες από 600 εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, απασχολούν περίπου 15.000 Αλβανούς αδελφούς.
Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας σε υποδομές και τουρισμό στην Αλβανία»
-«Εχουμε υλοποιήσει πάνω από 500 έργα αποκατάστασης στην Αλβανία. Οι υπουργοί Πολιτισμού μας υπέγραψαν το πρωτόκολλο για το ιστορικό τέμενος Kursunlu στην πόλη Σκόδρα»
-«Συμφωνούμε με τις αλβανικές αρχές ότι το FETO συνιστά απειλή και για τις δύο χώρε».
-«Η Τουρκία είναι στο πλευρό της Αλβανίας με όλους τους θεσμούς της, ιδίως με το Ίδρυμα της Τουρκίας, Maarif (σ.σ. φορέας τουρκικής διείσδυσης, μέσω εκπαίδευσης, πολιτισμού, υποτροφιών, κ.λ.π.).
Επί του παρόντος, περίπου 100 παιδιά στην Αλβανία εκπαιδεύονται στο ITU (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης)».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.