Ξέφυγε από εισαγγελική έρευνα το 2011 και συνεχίζει τη δράση του στη Συρία ο ηγέτης του θύλακα της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, Μουσά Αμπού Τζαφά...
Ξέφυγε από εισαγγελική έρευνα το 2011 και συνεχίζει τη δράση του στη Συρία ο ηγέτης του θύλακα της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, Μουσά Αμπού Τζαφάρ (κατά κόσμον Μουσά Ολγκάτς) με δράση σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Πακιστάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Nordic Monitor και τον αυτοεξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, αναίρεσε έρευνα εις βάρος του Τούρκου κληρικού της Αλ Κάιντα, ο οποίος πήγε στο Ιντλίμπ της Συρίας προκειμένου να συνεχίσει το «κήρυγμά» του σε μία περιοχή που ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό.
Στις 18 Φεβρουαρίου του 2011 ο Αμπού Τζαφάρ μετακινήθηκε στο Πακιστάν, όπου δύο μήνες αργότερα κατάφερε να ξεφύγει από επιχείρηση της αστυνομίας στην οποία τέθηκαν υπό κράτηση, 42 ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα. Συνέχισε να βρίσκεται υπό επιτήρηση και η έρευνα επεκτάθηκε. Ήταν καταζητούμενος και σύντομα θα τον συλλάμβαναν καθώς η αστυνομία είχε από κοντά τον στενό του κύκλο, παρακολουθώντας τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με την οικογένεια του που βρισκόταν πίσω στην Τουρκία.
Κυβερνητική παρέμβαση σταμάτησε τους εισαγγελείς
Παρ’ όλ’ αυτά, η κυβέρνηση Ερτνογάν σταμάτησε τους εισαγγελείς και τους αρχηγούς της αστυνομίας να προχωρήσουν την έρευνα, όπως και όλες σχετικά με την Αλ Κάιντα και όλα τα προγράμματα παρακολούθησης ανεστάλησαν μέχρι τον Μάρτιο του 2014.
Η κυβέρνηση δεν θέλησε να κυνηγήσει τους μαχητές, Τούρκους και ξένους και σταμάτησε την αστυνομία. Η Τουρκική υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) υπό την ηγεσία του ισλαμιστή Χακάν Φιντάν, θέλησε να ελευθερώσει να βοηθήσει τους τζιχαντιστές να μετακινηθούν και να έχουν πρόσβαση σε προμήθειες συμπεριλαμβανομένων όπλων στις μάχες που έδιναν για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.
Γλιτώνοντας από τη σύλληψη με τη βοήθεια της κυβέρνησης η ομάδα του Αμπού Τζαφάρ άρχισε να κάνει πιο έντονη την εμφάνισή της. Μαζί με άλλες ομάδες όπως αυτή του Αμπού Χανζάλα (πραγματικό όνομα Χαλίς Μπαγιαντζούν), ένας άλλος εξέχων τζιχαντιστής κληρικός, ο οποίος ενθάρρυνε πολλούς νέους να εισέλθουν στις τάξεις της Αλ Κάιντα και του ISIS στη Συρία, έκανε προσευχή σε δημόσιο χώρο στις 29 Ιουλίου του 2014, στην οποία έκανε ανοιχτό κάλεσμα σε τζιχάντ.
Ο Αμπού Τζαφάρ πήγε στη Συρία όπου και δημιούργησε το κέντρο επιχειρήσεων του στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία είναι υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού με τη συνεργασία των ομάδων Σύρων μαχητών που πρόσκεινται σε αυτόν. Συνεχίζει να ποστάρει βίντεο σε YouTube και Facebook στα τουρκικά, στα οποία προσπαθεί να δελεάσει νέους ανθρώπους να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές ομάδες. Το δίκτυο του στην Τουρκία ιδιαίτερα στις επαρχίες Εγιούπ και Σιρινεβλέρ είναι ακόμα ενεργό, λειτουργώντας τα δικά του τζαμιά και ομάδες μελέτης.
Η ανοχή των αξιωματούχων
Το Nordic Monitor έχει δημοσιεύσει αρκετές εκθέσεις , οι οποίες βασίζονται σε απόρρητα έγγραφα αλλά και μαρτυρίες από πληροφοριοδότες, τα οποία δείχνουν πώς η τουρκική κατασκοπεία εργάζεται στενά με το ISIS και την Αλ Κάιντα για να προωθήσει την ισλαμιστική ατζέντα του Ερντογάν.
Για παράδειγμα τρεις υψηλού προφίλ τζιχαντιστές του ISIS, οι οποίοι ήταν ύποπτοι για μία μεγάλη επίθεση στη γαλλική πρεσβεία στην Άγκυρα, συνελήφθησαν από τον τουρκικό στρατό. Πλέον έχουν αφεθεί ελεύθεροι εν αναμονή μίας δίκης. Τούρκοι κατάσκοποι και αξιωματούχοι του στρατού είχαν μυστικές συνομιλίες με μέλη του ISIS σε αρκετές περιπτώσεις. Εκατοντάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τις φυλακές της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια εκμεταλλευόμενοι την ανοχή των αξιωματούχων σε θέματα που σχετίζονται με τους τζιχαντιστές.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.