Για τα επόμενα 20 χρόνια οι σχέσεις Ισραήλ-Ελλαδος θα κινούνται σε βασικό πλαίσιο στην Α. Μεσόγειο ακυρώνοντας τις τουρκικές προσπάθειε...
Για τα επόμενα 20 χρόνια οι σχέσεις Ισραήλ-Ελλαδος θα κινούνται σε βασικό πλαίσιο στην Α. Μεσόγειο ακυρώνοντας τις τουρκικές προσπάθειες
Ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές θεωρούν ότι η αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα δίνει νέες ακόμα πιο σημαντικές προοπτικές στην χώρα αυτή, ενόψει του τουρκικού κινδύνου, που υπάρχει και δεν έχει “ηρεμήσει” παρά τις προτάσεις περί επανασύνδεσης.
"Το Ισραήλ μπορεί να έχει χάσει σημαντικά αμυντικά σχέδια λόγω των άσχημων σχέσεων με την Τουρκία, αλλά είναι σε θέση να ανακτήσει μεγάλο μέρος αυτού του εδάφους αναπτύσσοντας ισχυρότερες σχέσεις με τους αντιπάλους της Άγκυρας”, δηλώνει ο Herb Keinon, Ισραηλινός δημοσιογράφος και ειδικός.
Στις αρχές του 2004, μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περίπου τέσσερα χρόνια, Ιερουσαλήμ και Άγκυρα, υπέγραψαν συμφωνία για την εισαγωγή ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού από τον ποταμό Manavgat της Τουρκίας.
Το σχέδιο προέβλεπε την μεταφορά νερού από την Τουρκία στο Ashkelon, με ειδικά δεξαμενόπλοια.
Παρόλο που η εισαγωγή του νερού ήταν πολύ πιο ακριβός τρόπος από άλλες επιλογές όπως η αφαλάτωση, ο τότε ο πρωθυπουργός Ariel Sharon είχε δηλώσει στο υπουργικό του συμβούλιο ότι αυτή η ρύθμιση θα αλλάξει τους σημαντικούς στρατηγικούς δεσμούς που είχαν αναπτυχθεί με την Τουρκία.
Ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταψήφισε το σχέδιο, επικαλούμενος το υπέρογκο κόστος του. Στο τέλος η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε και η στρατηγική σχέση με την Τουρκία δεν υπερέβη τη δεκαετία. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι βασίζονταν στη βασική αρχή ότι για τέτοιες συμφωνίες απαιτούνταν έμπιστοι σύμμαχοι.
Αυτή η αρχή ήρθε στην επιφάνεια αυτή την εβδομάδα, όταν Ισραήλ και Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι θα υπογράψουν 20ετή αμυντική συμφωνία αξίας περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το ειδικό κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.
Ο Yair Kulas, διευθυντής της διεύθυνσης διεθνούς αμυντικής συνεργασίας του υπουργείου άμυνας, είχε δίκιο όταν είπε ότι «δεν πρόκειται μόνο για μια αμυντική συμφωνία, αλλά για μια εταιρική σχέση διάρκειας 20 ετών».
Με άλλα λόγια, αυτή η συμφωνία προσθέτει ένα άλλο επίπεδο στην ήδη ακμάζουσα ισραηλινο-ελληνική σχέση και ισχυροποιεί αυτόν τον δεσμό.
Η αμυντική συμφωνία στέλνει επίσης ένα μήνυμα στην εχθρική προς την Ελλάδα, Τουρκία, η οποία δείχνει πρόσφατα το ενδιαφέρον της για την αποκατάσταση των σχέσεων της με το Ισραήλ, ότι ανεξάρτητα από το πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, η Ισραηλινο-ελληνική συμμαχία, που στην πραγματικότητα είναι και ισραηλινο-κυπριακή συμμαχία, θα είναι εδώ για να ισχύει για πολλά ακόμη χρόνια.
Όταν ο Ερντογάν αμφισβήτησε τα θεμέλια της σχέσης με το Ισραήλ αμέσως μετά την εκλογή του το 2002, και έπειτα την έστειλε το στολίσκο του Mavi Marmara το 2010, το Ισραήλ έχασε έναν βασικό σύμμαχο στην περιοχή.
Ωστόσο, το Τελ Αβίβ αντί να θρηνήσει αυτήν την απώλεια, άρχισε γρήγορα να αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τους ιστορικούς αντιπάλους της Τουρκίας, όπως η Ελλάδα και η Κύπρο, καθώς με χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Έτσι ενώ το Ισραήλ μπορεί να έχασε σημαντικά σχέδια που υλοποιούνταν με την Τουρκία, ήταν όμως σε θέση να ανακτήσει το χαμένο έδαφος αναπτύσσοντας ισχυρότερες σχέσεις με αυτές τις χώρες, ειδικά δε με Ελλάδα και Κύπρο.
Παράλληλα ένας αντι-τουρκικός άξονας άρχισε να διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Άλλη μια άλλη βασική χώρα σε αυτόν τον άξονα, παρόλο που δεν ευρίσκεται στη Μεσόγειο, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι δεσμοί του Ισραήλ με την Ελλάδα άρχισαν να απογειώνονται το 2010, ακόμη και πριν από το περιστατικό Mavi Marmara, καθώς τότε η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση χρέους αναζητούσε φίλους.
Μια τυχαία συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του Νετανιάχου και του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου οδήγησε στην πρώτη επαφή των δύο πλευρών.
Τώρα οι σχέσεις είναι σε τέτοιο επίπεδο που Ισραηλινοί πιλότοι θα εκπαιδεύονται κοντά στον τουρκικό εναέριο χώρο. Το πιο σημαντικό επίσης είναι ότι οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις επέζησαν μετά από τρεις κυβερνητικές αλλαγές στην Αθήνα.
Αν και η ισχυρή σχέση μεταξύ Ελλάδος-Ισραήλ είναι σίγουρα ο προγραμματισμένος αγωγός για την παράδοση ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία και την ΕΕ, η αμυντική συμφωνία των δύο χωρών θεωρείται ακόμα πιο σημαντική επειδή προσθέτει μια άλλη διάσταση στην σχέση τους.
Εάν για οποιονδήποτε λόγους το σχέδιο αγωγού δεν υλοποιηθεί, είναι σημαντικό να υπάρχουν άλλες σχέσεις και πυλώνες στους οποίους να βασίζονται οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις καθώς θα αντιμετωπίζουν πιθανές “καταιγίδες” στην πορεία τους”, δηλώνει ο ίδιος.
Για αυτό και η ύπαρξη ενός αμυντικού συνασπισμού με το Ισραήλ, και αυτό δεν θα κουραστούμε να το λέμε, είναι μονόδρομος και αυτό θα γίνει με την συνδρομή της Γαλλίας και πιθανόν των ΗΠΑ, που διαπιστώνουν καθημερινά ότι η Άγκυρα έχει μετατοπιστεί στην ευρασιατική συμμαχία... pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.