Πρώτα ήταν τα αντισηπτικά, μετά οι μάσκες και κάποιες βιταμίνες αμφιλεγόμενης δράσης απέναντι στον κορωνοϊό και τώρα ήρθε η στιγμή της μεγά...
Πρώτα ήταν τα αντισηπτικά, μετά οι μάσκες και κάποιες βιταμίνες αμφιλεγόμενης δράσης απέναντι στον κορωνοϊό και τώρα ήρθε η στιγμή της μεγάλης… δημοσιότητας και ζήτησης για την κολχικίνη.
Οι επίσημες ανακοινώσεις για την κολχικίνη, ένα φτηνό φάρμακο που πλέον πήρε έγκριση για να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα σε ασθενείς με κορωνοϊό, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού. Οπως λέει στο iefimerida.gr ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «ο κόσμος πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για την κολχικίνη και πλέον σπεύδει στα φαρμακεία ζητώντας να αγοράσει το φάρμακο. Ηταν σχεδόν αναμενόμενο».
Κολχικίνη: Το φθηνό φάρμακο-ελπίδα στη μάχη για τον κορωνοϊό -Ποιοι μπορεί να τη λάβουν, υπό ποιες προϋποθέσεις
Ο Διονύσης Ευγενίδης -που επιβεβαιώνει ότι πολλοί πολίτες ρωτούν τους φαρμακοποιούς για το αν είναι ασφαλές το εμβόλιο- τονίζει επιπλέον ότι «η κολχικίνη είναι ένα γνωστό φάρμακο που κυκλοφορεί επί χρόνια κυρίως για την πάθηση για την οποία υπήρχε η ένδειξη, δηλαδή την ουρική αρθρίτιδα. Ομως έχει ταυτόχρονα και ανεπιθύμητες παρενέργειες γι’ αυτό και θα δίνεται μόνο με συνταγή».
Να σημειωθεί ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε οδηγία για τη χορήγηση της κολχικίνης. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη πήρε έγκριση μετά από τα αποτελέσματα της πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς.
Ο ΕΟΦ αναφέρει καταλήγοντας ότι «αποφάσισε ομόφωνα για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης της κολχικίνης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία». Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες ασθενών στους οποίους θα χορηγείται συνταγή μετά το θετικό μοριακό τεστ κορωνοϊού είναι:
• όλοι οι ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα.
• ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.
Πότε «απαγορεύεται» η κολχικίνη
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στα υποκείμενα νοσήματα που θα υπολογίζονται για τη χορήγηση της κολχικίνης συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.
«Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης» υπογράμμιζε στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/kolhikini-oyres-farmakeia-dinetai-mono-me-syntagi
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.