pentapostagma.gr_ Τεράστιες γεωπολιτικές εξελίξεις από την δράση του Παρισιού θα παρασύρουν και την Αθήνα σε μια νέα συμμαχία με στόχο τ...
pentapostagma.gr_Τεράστιες γεωπολιτικές εξελίξεις από την δράση του Παρισιού θα παρασύρουν και την Αθήνα σε μια νέα συμμαχία με στόχο την Τουρκία
Από τις 20 Ιανουαρίου 2021, οι αεροπορικές δυνάμεις της Ινδίας και της Γαλλίας ξεκίνησαν μια πενταήμερη άσκηση στην αεροπορική βάση του Τζοντπούρ στο Ρατζαστάν της Ινδίας με φόντο το Κασμίρ, ενώ σχέδια και νέες συμφωνίες θα έρθουν σε λίγο στο προσκήνιο.
Πληροφορίες αναφέρουν για μια πολύ ισχυρή αμυντική συμμαχία μεταξύ Παρισιού και Νέου Δελχί, με την Γαλλία να αποδεικνύεται ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος για τους Ινδούς σε δύσκολες στιγμές.
Η δυναμική αυτής συμμαχίας Ινδίας-Γαλλίας προχώρησε με ταχύ ρυθμό τα τελευταία χρόνια, βρίσκοντας κοινούς στόχους σε παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου της περιοχής του Ινδικού ωκεανού, αλλά και άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη παρτίδα ινδικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale που θα παραδοθούν στην Ινδία από τη Γαλλία, θα ανεφοδιάζονταν στον αέρα από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), προσθέτοντας ένα ακόμη μέλος στον άξονα Ινδίας-Γαλλίας.
Το κοκτέιλ της γεωπολιτικής τακτικής που χρησιμοποιείται από τη Γαλλία είναι επιδέξιο, αφού έπεισε το Αμπού Ντάμπι, να γίνει στρατηγικός συνεργάτης της Γαλλίας, ανεφοδιάζοντας ινδικά αεροσκάφη Rafale με Airbus KC-30A MRTT των ΗΑΕ.
Τα ΗΑΕ φαίνεται ότι γίνονται οι καλύτεροι εταίροι στη Δυτική Ασία, αποφεύγοντας το χρήση του πολιτικού Ισλάμ και την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή δράσης τους. Στόχος της Γαλλίας η διείσδυση στην περιοχή, ενώ οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν και η αυξανόμενη κινεζική επιρροή στις χώρες του Κόλπου δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που θα φέρει νέες εξελίξεις.
Για την Ινδία όμως, ΗΑΕ και Γαλλία έχουν μεγάλη σημασία διότι:
Πρώτον, επειδή ΗΑΕ και Γαλλία έχουν ήδη στενές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων των δύο χωρών στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και το κοινό τους ενδιαφέρον για την υποστήριξη του στρατηγού Χ.Χαφτάρ.
Δεύτερον, τόσο η Γαλλία όσο και τα ΗΑΕ έχουν υιοθετήσει ρεαλιστικές προσεγγίσεις σε θέματα όπως το Κασμίρ, με την κυβέρνηση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναβαθμίζει γαλλικές πλατφόρμες όπλων που λειτουργούν επί του παρόντος στο Πακιστάν (συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών και υποβρυχίων Mirage III / V).
Το Παρίσι για το Νέο Δελχί είναι πλέον μια εναλλακτική λύση, εξοβελίζοντας κατά κάποιο τρόπο την Μόσχα, που θεωρούσε την χώρα αυτή ως ένα παραδοσιακό πελάτη.
Για τον Μακρόν ο οποίος επικρίθηκε έντονα από τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Imran Khan και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, όταν δήλωσε δημοσίως την άποψη του έναντι του «ισλαμιστικού αυτονομισμού», οι σχέσεις έγιναν απλούστερες με το Νέο Δελχί και πιο ουσιαστικές.
Για την Ινδία, μια στενή συνεργασία με τη Γαλλία μπορεί επίσης να είναι επωφελής σε ένα τρίτο μέτωπο, αυτού του Ιράν.
Αυτά τα αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα δημιουργούν ένα τριμερές άξονα Γαλλίας-Ινδίας-ΗΑΕ, τόσο από γεωπολιτική όσο και από γεωοικονομική άποψη.
Η καθοδήγηση δημιουργίας του τριμερούς άξονα Ινδίας-Γαλλίας-ΗΑΕ θα μπορούσε να είναι επωφελής όμως και άλλες χώρες (όπως η Ελλάδα για παράδειγμα).
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.