Είναι τραγικό να ανακαλύπτεις ότι οι Τούρκοι πολιτικοί και διπλωμάτες κορόιδεψαν εν ψυχρώ τους Έλληνες ομολόγους τους Η κατάσταση με τους π...
Είναι τραγικό να ανακαλύπτεις ότι οι Τούρκοι πολιτικοί και διπλωμάτες κορόιδεψαν εν ψυχρώ τους Έλληνες ομολόγους τους
Η κατάσταση με τους πολιτικούς στην Ελλάδα έχει “ξεφύγει”. Αποκαλύπτουν οι ίδιοι χειρισμούς που έκαναν στα εθνικά θέματα ως επιτυχίες, τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εθνικές υποχωρήσεις, που υπονομεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν.
Τι είναι αυτή η περίφημη σύμπτωση απόψεων; Υποχωρήσεις και παραχωρήσεις της Ελλάδας, με επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας επιλεκτικά, αλλού, 12, αλλού 10, αλλού 8 και αλλού 6 μίλια.
Όταν οι Τούρκοι είδαν την υποχώρηση της Ελλάδας, την έβαλαν στο τσεπάκι τους και υπαναχώρησαν με κέρδη.
Και όταν τεθεί ξανά το θέμα, οι συζητήσεις θα αρχίσουν από εκεί που υποχωρήσαμε, για να πάμε σε άλλες υποχωρήσεις.
Και αυτό το παρουσιάζουν ως διπλωματική επιτυχία, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για κανονικού “δούλεμα” των Τούρκων εις βάρος της Ελλάδας.
Ακολουθεί σχετικό άρθρο του ΑΠΕ/ΜΠΕ, που δημοσίευσε η Καθημερινή.
Γ. Παπανδρέου για Τουρκία: Το 2003 φτάσαμε πολύ κοντά στη Χάγη
Ελλάδα και Τουρκία το 2003 είχαν φτάσει πολύ κοντά σε σύμπτωση απόψεων για το ζήτημα της παραπομπής για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποκάλυψε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δυο χώρες στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνεται στην ατζέντα.
«Φυσικά, κατά τη διάρκεια αυτών των διερευνητικών επαφών – γι ‘αυτό άλλωστε τις αποκαλούμε διερευνητικές επαφές – ελπίζουμε να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων για πιθανή επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας είτε διμερώς είτε, εάν είναι απαραίτητο, πηγαίνοντας στο δικαστήριο της Χάγης», επεσήμανε.
«Από την εμπειρία μου καταφέραμε να περιορίσουμε το ζήτημα σε κάτι πολύ σαφές και φτάσαμε πολύ κοντά σε μια ελάχιστη συμφωνία για το τι πρέπει να επιλυθεί. Και θέλω να είμαι αρκετά ξεκάθαρος, γιατί υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ, για παράδειγμα ζητήματα κυριαρχίας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «είναι προσβλητικό ή μη ρεαλιστικό να υπάρχει η εντύπωση ότι μπορεί ποτέ να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Είναι κάτι που η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ. Όπως και η Τουρκία δεν θα δεχόταν ποτέ να διαπραγματευτεί ένα τμήμα της επικράτειάς της».Συμπλήρωσε πως η κάθε πλευρά προσέρχεται με τις απόψεις της, αλλά αυτό δεν εμποδίζει να γίνει διάλογος.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη: «Μια ανταλλαγή απόψεων όπου αναφέρονται και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είπατε. Η Ελλάδα λέει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, η τουρκική πλευρά λέει όχι. Αν δεν υπάρξει συμφωνία πιθανότατα αυτό θα είναι ζήτημα για το διεθνές δικαστήριο. Για αυτό μιλάμε για τη Χάγη».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι σκόπιμο να δούμε θέματα «χαμηλής πολιτικής, όπως η συνεργασία στον τουρισμό, τις εμπορικές σχέσεις αλλά και κοινές δράσεις για την πανδημία και την κλιματική αλλαγή», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο προσφυγικό, λέγοντας πώς είναι ένα μεγάλο ζήτημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.