Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σε αυτό το σπήλαιο, μόλις 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας ζούσαν πάνθηρες και λιοντάρια [βίντεο]

Οσο περίεργο κι αν ακούγεται κάποτε ζούσε αγέλη από πάνθηρες μόλις 45 λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για έναν κρατήρα ...


Οσο περίεργο κι αν ακούγεται κάποτε ζούσε αγέλη από πάνθηρες μόλις 45 λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Ο λόγος για έναν κρατήρα (πεσμένο σπήλαιο- δολίνη) στην Βραυρώνα Αττικής όπου κάποτε εκεί υπήρχαν πάνθηρες.

Μάλιστα η ύπαρξή τους αποδεικνύεται και από λείψανα που είχαν βρεθεί εκεί.




Το μέρος είναι εντελώς άγνωστο, καθώς πλέον δεν υπάρχει ούτε μονοπάτι που να οδηγεί στο άλλοτε λημέρι πανθήρων, όπου τα ζώα παρέσερναν τη λεία τους σ’ αυτή τη σπηλιά για να την κατασπαράξουν.

Οπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού στην επίσημη σελίδα του, η δολίνη Βραώνας αποτελεί σπήλαιο σε σχήμα λεκάνης με κατακρημνισμένη οροφή, και βρίσκεται 2,5 χλμ. νότια του αρχαιολογικού χώρου της Βραυρώνας. Είναι κυκλικής κάτοψης και πληρώνεται από αργιλικό ίζημα πλούσιο σε παλαιοντολογικά ευρήματα.

Η παλαιοντολογική σημασία της δολίνης Βραώνας έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ακολούθησαν ανασκαφές από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Από τις έρευνες αποκαλύφθηκε απολιθωμένο οστεολογικό και οδοντολογικό υλικό μικρών και μεγάλων θηλαστικών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει σε πάνθηρες. Άλλα είδη που προσδιορίστηκαν είναι λιοντάρι, λύκος, βίσωνας, άλογο, αρκούδα, ελάφι, ζαρκάδι, πλατώνι, αγριόγατα, λύγκας, αλεπού, νυφίτσα, κουνάβι, αίγαγρος, λαγός, σκαντζόχοιρος, αρουραίος, ασπάλαξ, αμφίβια, ερπετά, πτηνά κλπ.

Η ηλικία της απολιθωμένης πανίδας έχει χρονολογηθεί (ανάλογα με το στρώμα ευρέσεως) στα 7-25 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα (οι μικρότερες ηλικίες προέρχονται όμως από διαταραγμένα στρώματα).

Η συγκέντρωση των ζωικών καταλοίπων στη δολίνη οφείλεται πιθανώς στο ότι αυτή λειτουργούσε ως φυσική παγίδα για τα ζώα της περιοχής ή ότι χρησιμοποιήθηκε ως φωλεά πανθήρων, στην οποία διατηρήθηκαν λείψανά τους και υπολείμματα θηραμάτων τους.

iefimerida.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.