Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Είμαστε σε πανικό» - Γεμίζουν τα νοσοκομεία που βγαίνουν σε εφημερία, για κατάσταση πολέμου μιλούν οι εργαζόμενοι

  Με τα κρούσματα να παραμένουν στα ύψη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αρχίσει ήδη να φλερτάρουν με το κόκκ...

 



Με τα κρούσματα να παραμένουν στα ύψη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αρχίσει ήδη να φλερτάρουν με το κόκκινο. Τα όσα περιγράφουν στο newsit.gr οι εργαζόμενοι είναι δραματικά.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, στο 90% έχει σκαρφαλώσει σήμερα 24 Φεβρουαρίου, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ με 25 πια άδεια κρεβάτια στην Αττική. Στις απλές νοσηλείες, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η πληρότητα φτάνει στο 85%. Όλα αυτά σε μια ημέρα που ανακοινώθηκαν ακόμη 1913 νέα κρούσματα.

Η ίδια εξηγεί πως υπάρχουν ακόμα μικρά περιθώρια και πως το κρίσιμο πρώτο όριο για να κρατηθεί το σύστημα υγείας, είναι μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Όπως όμως τονίζει χαρακτηριστικά η ίδια: «Η κατάσταση γεννά συνεχώς εκπλήξεις».


«Τρέμουμε την αυριανή εφημερία»

Η κατάσταση πάντως δια στόματος εργαζόμενων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ακούγεται δραματική. «Τα πράγματα θα εξελιχθούν χειρότερα από τη Βόρεια Ελλάδα, αυτή είναι η διαφαινόμενη τάση» κάνει την ανήσυχη πρόβλεψη του ο Μιχάλης Ρίζος, παθολόγος-εντατικολόγος και πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν». Και συνεχίζει: «είμαστε σε πανικό, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό.


Το ‘Αττικόν’ μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετατρέπεται ολόκληρο σε covid νοσοκομείο. Μας στέλνουν συνέχεια covid ασθενείς από το Νίκαιας και το Τζάνειο και να σημειωθεί εδώ ότι οι μεταφορές αυτών των ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δεν είναι και εύκολες».



Αυτό που φοβίζει περισσότερο τον κο Ρίζο είναι η αυριανή εφημερία. Όπως λέει ο ίδιος: «την τρέμουμε».


Αυτή τη στιγμή, στο «Αττικόν» 180 ασθενείς νοσηλεύονται στις απλές κλίνες και πάνω από 30 στις ΜΕΘ. Όλο το ‘Αττικόν’ έχει 630 κρεβάτια με το 1/3 του νοσοκομείου να έχει ριχτεί αυτή τη στιγμή στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό. «Αύριο που θα βγούμε σε εφημερία μπορεί μέσα σε μια νύχτα να μετατραπεί και το 50% του νοσοκομείου σε νοσοκομείο κορονοϊού. Ήδη διώχνουμε όπως- όπως ασθενείς με λοιπή νοσηρότητα στα σπίτια τους.


Γίνεται κακήν κακώς προσπάθεια να αναπτυχθούν κλίνες ενδονοσοκομειακά. Σήμερα πάλι αδειάζαμε μια χειρουργική πτέρυγα. Ξεστρώνουμε κρεβάτια, βγάζουμε τον κόσμο έξω, τους μεταφέρουμε αλλού, όλα γίνονται σε χρόνο ντε-τε, οι νοσηλευτές τρέχουν πανικόβλητοι, έχουν πια καταρρεύσει.


Ελλείψει προσωπικού, στέλνουν πια στις κλινικές covid 19 ανειδίκευτο προσωπικό μέσα από το νοσοκομείο – από το τμήμα των αναισθησιολόγων μέχρι γιατρούς από τη ΜΑΦ της παιδιατρικής. Και είναι και ένα ζητούμενο- αν γίνει η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα πόσο εύκολα και γρήγορα θα γίνει αυτό και πως θα λυθούν τα πρακτικά ζητήματα; Είμαστε έτοιμοι για αυτό;» καταλήγει ο κος Ρίζος.


Για διπλό, παράλληλο σφυροκόπημα κάνουν λόγο στο Γ.Ν.Νίκαιας

Το νοσοκομείο της Νίκαιας είναι ένα νοσοκομείο βαρόμετρο για την εικόνα που δίνει το ΕΣΥ στην Αττική. «Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη φορά είναι μια εκρηκτική κατάσταση που δεν βλέπαμε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown» μας λέει ο διευθυντής νευροχειρουργός και πρόεδρος των εργαζομένων Πάνος Παπανικολάου και συνεχίζει: «Η κατακόρυφη αύξηση των απλών covid νοσηλειών συνοδεύεται από παράλληλη κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών λοιπής νοσηρότητας. Έχουμε δηλαδή τροχαία, νεοπλασίες, καρδιαγγειακά κτλ.


Η κίνηση του κόσμου έξω και οι δραστηριότητες είναι όπως και πριν, σαν να μην υπάρχει lockdown. Το αποτέλεσμα είναι το ΕΣΥ να συνεχίζει να επιβαρύνεται εκτός από τον κορονοϊο και με ο, τι άλλο συμβαίνει σε μια κανονική περίοδο. H πίεση στο σύστημα υγείας είναι διπλή. Το τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας δεν ελέγχεται από κανέναν, η εργοδοτική αυθαιρεσία καλπάζει και τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς».


Χθες, 23 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο της Νίκαιας έγιναν 35 εισαγωγές στις covid κλινικές. Οι 72 κλίνες που έχει –για την ώρα- το Νίκαιας είναι σχεδόν γεμάτες. «Αν συνεχιστούν τα πράγματα έτσι, σε 2 , 3 ημέρες μπορεί να φτάσουμε την απόλυτη πληρότητα» προβλέπει ο κος Πανικολάου και προσθέτει: «Δίνουμε αρκετά εξιτήρια βέβαια, μέχρι να ξαναβγούμε σε εφημερία, είτε προς τα σπίτια είτε προς ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων αλλά έτσι όπως διαμορφώνονται καθημερινά τα πράγματα στένεψαν τα περιθώρια. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία πρέπει να ριχτούν και αυτά στη μάχη και όχι παίρνοντας άλλα περιστατικά αλλά περιστατικά covid και αυτά».


Στο «κόκκινο και το «Ελπίς»

Για κατάσταση στο κόκκινο μας μίλησε και ο Λευτέρης Παναρέτου, πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ελπίς», ένα μικρό νοσοκομείο που όμως δέχεται μεγάλη πίεση. Όπως εξηγεί, και σε αυτό το νοσοκομείο η δουλειά γίνεται δια της σύμπτυξης άλλων κλινικών μέσα στο νοσοκομείο. «H χθεσινή εφημερία ήταν πολύ έντονη, βάλαμε 22 άτομα» περιγράφει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 58 από τις 62 κλίνες γεμάτες και θα ξαναβγούμε σε εφημερία το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου. Aπό την περασμένη Παρασκευή ήδη, μια κλινική γενικής χειρουργικής ‘έδωσε’ κλίνες της για νοσηλεία covid περιστατικών. Τα άλλα χειρουργεία πάνε πολύ αργά. Η δε ΜΕΘ είναι πλήρης- 6 στα 6 κρεβάτια γεμάτα».


Συνεχής ανάπτυξη νέων κλινικών και στον Ευαγγελισμό

«H εφημερία της περασμένης Κυριακής ήταν η πιο πιεστική από την αρχή της πανδημίας. Βάλαμε 60 ασθενείς με κορονοϊό μέσα σε μια ημέρα» μας λέει με τη σειρά του και ο Δημήτρης Πιστιόλας, Διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στον «Ευαγγελισμό». Από τα 170 κρεβάτια γεμάτα τώρα στις απλές νοσηλείες είναι τα 130. Στις ΜΕΘ, από τα 44 κρεβάτια γεμάτα είναι τα 39.


Ο κος Πιστιόλας είναι ξεκάθαρος: «Κάνουμε σενάρια για πόλεμο. Υπάρχουν δεν υπάρχουν περιθώρια θα βρούμε κλίνες. Δεν θέλουμε να γίνουμε Πορτογαλία με ασθενείς σε τουαλέτες και διαδρόμους. Την Κυριακή στην τελευταία μας εφημερία, χρησιμοποιήσαμε ήδη κλινική άλλων νοσημάτων που είχε λίγους ασθενείς. Tην είχαμε ήδη προετοιμάσει από προηγούμενες ημέρες».


Σύμφωνα με τον κο Πιστιόλα έτοιμη σχεδόν είναι και άλλη μια ΜΕΘ κορονοϊού, που δημιουργήθηκε και αυτή με εσωτερικό «δάνειο». «Εκπαιδεύουμε διαρκώς προσωπικό, αλλά δεν επαρκεί. Υπάρχουν συνάδελφοι που νοσούν, άλλοι σε καραντίνα, άλλοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και δεν μπορούν εξ αντικειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης».


Γκάγκα: Η πίεση είναι αναντίρρητη

Η πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, πάντως, ακούγεται πιο ψύχραιμη σε σχέση με την εικόνα που επικρατεί. Δεν κρύβει όμως και την ανησυχία της. Όπως λέει: « Η πίεση είναι αναντίρρητη. Φοβόμαστε τις επόμενες ημέρες. Δεν είμαστε όμως στην κατάσταση που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο η Βόρεια Ελλάδα και ελπίζουμε να μη φτάσουμε εκεί. Είναι ρευστή όμως η κατάσταση».


Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.