Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι Γάλλοι αμφιβάλλουν για την ικανότητα της νέας λιβυκής κυβέρνησης και πολύ καλά κάνουν...

Κάιρο. Γάλλοι διπλωμάτες και κύκλοι των μέσων ενημέρωσης αμφισβητούν την ικανότητα των ηγετών της νέας εκτελεστικής αρχής στη Λιβύη να τερμ...




Κάιρο.

Γάλλοι διπλωμάτες και κύκλοι των μέσων ενημέρωσης αμφισβητούν την ικανότητα των ηγετών της νέας εκτελεστικής αρχής στη Λιβύη να τερματίσει τη φάση σύγκρουσης της τουρκικής και ρωσικής επιρροής στη χώρα, εν μέσω φόβων για την αδυναμία του προτεινόμενου άντρα Αμπντουλχαμίντ Νταμπάιμπα να αναλάβει την κυβέρνηση στο επόμενο στάδιο, για την ενοποίηση των θεσμών της χώρας.

Η εφημερίδα «Le Monde» δημοσίευσε, την Τρίτη, ότι η επιλογή του επιχειρηματία Αμπντουλχαμίντ Νταμπάιμπα ως επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης για τη διαδοχή του Φαγιέζ Σάρατζ ήταν «πραγματική έκπληξη», σημειώνοντας ότι αυτό συνέβη χάρη στην ισχυρή υποστήριξη που έλαβε από τον διοικητή της Γενικής Διοίκησης, Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ωστόσο, η εκλογή του προκάλεσε ανησυχία και σύγχυση μεταξύ πολλών παρατηρητών, λόγω της εγγύτητάς του με την Τουρκία και τη Ρωσία, και την ενεργή υποστήριξή τους προς αυτόν.

Μπερδεμένο και ανήσυχο για τη βιογραφία του Νταμπάιμπα, το δημοσίευμα βυθίζεται στη βιογραφία του Αμπντουλχαμίντ Νταμπάιμπα , η οποία «ανησυχεί πολλούς παρατηρητές», εξηγώντας ότι ο νέος πρωθυπουργός προέρχεται ήδη από οικογενειακή φυλή που δεν κρύβει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, αφού δημιούργησε πλούτο υπό τον Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος εξέπεσε το 2011, και ο συγγενής του, Αλή Νταμπάιμπα υπηρέτησε από το 1989 έως το 2011 ως πρόεδρος του εκτεταμένου Οργανισμού για την Ανάπτυξη Διοικητικών Κέντρων, μια δημόσια εταιρεία υπεύθυνη για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων σε μεγάλα δημόσια έργα.

Ο Αμπντουλχαμίντ Νταμπάιμπα είναι επικεφαλής μιας άλλης κρατικής εταιρείας, της Λιβυκής Εταιρείας για Επενδύσεις και Ανάπτυξη, η οποία οδήγησε συγκεκριμένα την κατασκευή 1.000 οικιστικών μονάδων στη Σύρτη, η γενέτειρα και προπύργιο του Καντάφι.

Η «Le Monde» επικαλούμενη διπλωματική πηγή εκτιμά ότι «εάν η εκεχειρία ενισχυθεί με τη συναίνεση που προκύπτει από τη Γενεύη, το τίμημα που θα καταβληθεί θα είναι επιβεβαίωση της στρατιωτικής διαίρεσης της Λιβύης μεταξύ της ρωσικής και της τουρκικής σφαίρας επιρροής».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο Νταμπάιμπα βρίσκεται επίσης κοντά στη Ρωσία, εξηγώντας ότι τον Απρίλιο του 2017 ηγήθηκε αντιπροσωπείας από τη Μισράτα σε επίσκεψη στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ πριν συναντηθεί με τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ στο Γκρόζνι και ένας ξένος διπλωμάτης είπε ότι ο Νταμπάιμπα δεν μπορούσε να ταξινομηθεί ιδεολογικά, προσθέτοντας ότι ταξινομείται μόνο ως δισεκατομμυριούχος, και ως άνθρωπος συναλλαγών και συμφωνιών μεταξύ φίλων, όπως το έθεσε.

Μάλιστα, περισσότερο από 3 μήνες μετά την υπογραφή συμφωνίας που ορίζει την απέλαση των μισθοφόρων, και ενώ μερικοί από αυτούς έφυγαν, η παρουσία Τούρκων τεχνικών συμβούλων ενισχύθηκε, ειδικά στη βάση Αλ Ουατίγια και οι Ρώσοι στις βάσεις Αλ Τζούφρα και Αλ Σάτι , και η δέσμευση του Νταμπάιμπα για εξασφάλιση της αποχώρησης αυτών των ξένων δυνάμεων παραμένει άγνωστη.

Όλα αυτά έκαναν τη Le Monde να γράψει ότι η δέσμευση της νέας ηγεσίας να διασφαλίσει την αποχώρηση των τουρκικών και ρωσικών ξένων δυνάμεων από τη χώρα είναι διφορούμενη και ότι η μεγάλη υποστήριξη που λαμβάνει από την Άγκυρα και τη Μόσχα δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες.

Από τη μεριά της, η γαλλική εφημερίδα "La Croix" αναφέρει στην ανάλυσή της ότι η εκλογή νέων ηγετών δημιουργεί ταυτόχρονα ελπίδες και απογοητεύσεις, εν μέσω διεθνούς καλωσορίσματος για τα αποτελέσματα του φόρουμ πολιτικού διαλόγου. Περιγράφει την εκλογή των νέων προσωπικοτήτων ως «έκπληξη» με την ανατροπή των δύο ηγετικών προσωπικοτήτων, του Ακίλα Σαλέχ και του Φάθι Μπασάγκα.

Ο Τζαλίλ Χαρτσάουι, ερευνητής στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Καταπολέμηση του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, εξηγεί ότι «εάν ο Αμπντλεχαμίντ Νταμπάιμπα είναι γνωστός για την εγγύτητά του στην Τουρκία, η οποία υποστηρίζει σθεναρά την Τρίπολη, αυτό είναι για εμπορικούς λόγους και όχι για ιδεολογικούς» αναφερόμενος στην οργή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία αισθάνεται αποκλεισμένη από την εξουσία.

Νωρίτερα, ο Μεγάλος Μουφτής, Σεΐχ Αλ Σαντάκ Αλ Γκαριάνι, καταδίκασε την επιλογή των Ηνωμένων Εθνών για τα μέλη του Φόρουμ Διαλόγου τα οποία, κατά τη γνώμη του, δεν εκπροσωπούν τον Λιβυκό λαό.

Al Wasat
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.