Πύραυλοι ακριβείας και drones θα μπορούσαν να καταστρέψουν κρίσιμες υποδομές στο Ακουγιού Αν και έλαβε λίγη προσοχή από τα μαζικά μέσα ενημ...
Πύραυλοι ακριβείας και drones θα μπορούσαν να καταστρέψουν κρίσιμες υποδομές στο Ακουγιού
Αν και έλαβε λίγη προσοχή από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, μια έκρηξη στα τέλη του περασμένου μήνα σε ένα εργοτάξιο κατασκευής του τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού, αύξησε τις ανησυχίες στην Τουρκία.
Η πρόσφατη έκρηξη κατέδειξε εμφατικά, γιατί τα πυρηνικά εργοστάσια σε ασταθείς περιοχές είναι δελεαστικοί στόχοι που θα μπορούσαν να εκραγούν και όχι κατ΄ανάγκη τυχαία.
Μέλος της αντιπολίτευσης του CHP, δήλωσε ότι οι ντόπιοι χάνουν τον ύπνο τους «σκεπτόμενοι την πιθανότητα περισσότερων εκρήξεων που θα μπορούσαν να συμβούν στο μέλλον όταν αρχίσει να λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός». Εν τω μεταξύ, ο νομάρχης έδωσε εντολή στην αστυνομία να διερευνήσει το περιστατικό για να λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι.
Ανεξάρτητα από το εάν είχε προγραμματιστεί η έκρηξη, οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, οι Τούρκοι πολίτες και οι τοπικοί πολιτικοί του Ακούγιου, ανησυχούν για τυχόν μελλοντικά ατυχήματα στους αντιδραστήρες.
Το εργοστάσιο Ακούγιου βρίσκεται σε μια τεκτονική γραμμή βλάβης μεγάλης επικινδυνότητας.
Εκτός από τα πιθανά ατυχήματα από "φυσικά αίτια" θα πρέπει να ανησυχούν για μια άλλη απειλή, όπως τρομοκρατικές επιθέσεις με πυραύλους ακριβείας και drones.
Σίγουρα, εάν ο Ερντογάν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αγνοήσουν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στο σχέδιο για την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων του Ακουγιού, τότε θα πρέπει να μπορούν να εγγυηθούν ότι το PKK δεν θα μπορεί να κρατήσει μελλοντικά "σε ομηρία" την τουρκική κυβέρνηση απειλώντας την να χτυπήσει το εν λόγω πυρηνικό εργοστάσιο. Μπορούν;
Τον περασμένο Ιούλιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν έκανε ακριβώς αυτό, απειλώντας δημοσίως να χρησιμοποιήσει πυραύλους ακριβείας για να χτυπήσει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Αρμενίας, Metsamor.Η πρόσφατη επιχείρηση "φιάσκο" των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ), που είχε ως κατάληξη τον θάνατο των 13 Τούρκων αιχμαλώτων του ΡΚΚ, δεν πείθει ότι ο Ερντογάν μπορεί να εγγυηθεί ότι το PKK θα απειλήσει να χτυπήσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού.
Λίγο μετά την απειλή αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκρατήσει τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.
Οι Ιρανοί και οι "πληρεξούσιοί" τους έχουν επίσης απειλήσει να επιτεθούν σε αντιδραστήρες. Συγκεκριμένα η Χεζμπολάχ, οπλισμένη με ιρανικούς πυραύλους, απείλησε να χτυπήσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα στη Dimona του Ισραήλ.
Ένας άλλος "πληρεξούσιος" του Ιράν, οι αντάρτες al-Houthi στην Υεμένη, ισχυρίστηκαν ότι πυροδότησαν έναν πύραυλο στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Barakah των ΗΑΕ, ο οποίος απέτυχε, όμως ισχυρίζονται ότι σκοπεύουν να δοκιμάσουν ξανά.
Στη συνέχεια, υπάρχει το PKK, το οποίο επιτέθηκε σε Τούρκους στρατιώτες και στρατιωτικές βάσεις με εξελιγμένα εκρηκτικά drone. Σε μια επίθεση, το PKK ανατίναξε μια τουρκική αποθήκη πυρομαχικών, σκοτώνοντας επτά Τούρκους στρατιώτες και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμη.
Οι αναλυτές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι τα νεότερα drones του PKK, μπορούν να ταξιδέψουν εξήντα μίλια με αρκετά γρήγορες ταχύτητες για να ξεπεράσουν την τουρκική στρατιωτική τεχνολογία μπλοκαρίσματος.
Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν πώς τα drone ενδέχεται να βλάψουν τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών αντιδραστήρων. Γιατί;
Μεταξύ 2015 και 2019, τουλάχιστον πενήντα επτά drones πέταξαν παράνομα πάνω από πυρηνικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων σμήνων που πετούσαν πάνω από εργοστάσια στην Αριζόνα και την Πενσυλβάνια.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι πύραυλοι ακριβείας και drone θα μπορούσαν να καταστρέψουν κρίσιμες γραμμές ηλεκτρικής τροφοδοσίας στον πυρηνικό αντιδραστήρα, να καταστρέψουν τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης, τους χώρους ελέγχου και τα κτίρια των αντιδραστήρων του Ακουγιού.
Η επίδραση τέτοιων χτυπημάτων κυμαίνεται στην περίπτωση αποτυχίας τους στην πρόκληση δημόσιου πανικού, ενώ σε περίπτωση επιτυχίας την πρόκληση εκτεταμένων πυρκαγιών στους αντιδραστήρες που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν μαζικές ποσότητες ακτινοβολίας, μιμούμενοι το Τσερνομπίλ ή χειρότερα.
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο Ακούγιου είναι εν δυνάμει στόχος. Οι Τούρκοι επικριτές του έργου συμπεριλαμβανομένου του κόμματος του CHP υποστηρίζουν ότι θα ήταν πολύ φθηνότερο και ασφαλέστερο αντί για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, ο Ερντογάν να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο.
Μήπως ο πραγματικός σκοπός του είναι η κατασκευή πυρηνικών όπλων;Τότε γιατί τα τόσα μειονεκτήματα και τις αντιδράσεις ο Ερντογάν επιμένει στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού;
Το "αδελφό κράτος" της Τουρκίας όπως το αποκαλεί ο Ερντογάν, το Πακιστάν, διαθέτει πυρηνικά όπλα και γνώση παραγωγής τους.
Άλλωστε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία του έχει δηλώσει ευθέως ότι τον ενδιαφέρει η απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.