Άκρως ανησυχητικά τα στοιχεία σε κλίνες και ΜΕΘ και το lockdown φαντάζει πια μονόδρομος σε Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο και Αχαΐα. Ειδικοί περιγρά...
Με την εισήγηση για καθολικό σκληρό lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου να θεωρείται σχεδόν ειλημμένη (σ.σ. η τελική απόφαση θα παρθεί από τους ειδικούς αύριο το πρωί) και με τη Θεσσαλονίκη να φλερτάρει επίσης με lockdown -πιθανόν από την αρχή της επόμενης εβδομάδας- το τρίτο κύμα της πανδημίας αρχίζει πια να σαρώνει ολόκληρες περιφέρειες της χώρας.
Γεμίζουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη κι αυξάνεται ο ιός στα λύματα
Στη Θεσσαλονίκη το καμπανάκι του κινδύνου ξεκίνησε να χτυπάει ξανά, μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου. Η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 100%. Οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα όμως και πάλι το νούμερο θεωρείται και πάλι υψηλό.
Πίεση έχουν αρχίσει να δέχονται και τα νοσοκομεία της πόλης. Όπως περιγράφει στο newsit.gr, η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης): «εκεί που είχαν ξαναδοθεί κλίνες για την καθημερινή νοσηρότητα αρχίζουν να γεμίζουν πάλι οι κλίνες covid 19.
Προχθές στο Παπανικολάου, έγιναν 25 εισαγωγές σε απλά κρεβάτια και έτσι έφτασαν στις 60 νοσηλείες. Η μια πνευμονολογική κλινική γέμισε και τώρα ξεκινάει να γεμίζει και η δεύτερη. Στο ΑΧΕΠΑ προχθές νοσηλεύονταν 55 απλά covid περιστατικά και 13 κρεβάτια στη ΜΕΘ. Στο Γεννηματά, επίσης χθες, έκαναν εισαγωγή 17 περιστατικών. Στο Ιπποκράτειο έχουν 40 κλίνες γεμάτες στις απλές νοσηλείες».
H Θεσσαλονίκη έζησε τότε εμπόλεμες στιγμές. Τώρα θα μπούμε με μισογεμάτες κλίνες στο τρίτο κύμα και χωρίς να ξέρουμε ακόμα καλά πως θα συμπεριφερθούν κλινικά οι μεταλλάξεις».
Δείγματα διασποράς του κορονοϊού σε ολόκληρη την Αχαΐα και το lockdown κοντοζυγώνει
Η πολύπαθη Πάτρα με το ακόμα πιο πολύπαθο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», με τη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, με έναν 9χρονο που βρέθηκε σε ΜΕΘ, έχει μπει εδώ και μέρες σε lockdown όμως τώρα βέβαιο είναι σχεδόν ότι θα την ακολουθήσει ολόκληρη η Αχαΐα.
Όπως λέει η πυρηνική γιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου: «Έχουμε δείγματα γραφής για διασπορά σε ολόκληρη την Αχαΐα και το ανησυχητικό είναι ότι η κατάσταση αρχίζει να κατεβαίνει και προς Ηλεία. Σε αυτή τη φάση προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και παρ’ ο, τι οι ιδιώτες γιατροί στην Πάτρα έχουν λάβει μόνο την Α’ δόση του εμβολίου ή δεν έχουν κάνει καμία, καθώς περιμένουν τη σειρά τους, παρ’ όλα αυτά έχουν ριχτεί στη μάχη της εξέτασης των πιο ήπιων και απλών περιστατικών.
Επίσης, τα δύο Κέντρα Υγείας, το ένα στο βόρειο και το άλλο στο νότιο διαμέρισμα της Πάτρας, ρίχνονται εξ ολοκλήρου στην covid μάχη. Και στο χορό μπαίνουν και το Κέντρο Υγείας Άνω Πόλης αλλά και Κάτω Αχαΐας. Πρέπει να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία της περιοχής να μη δεχτούν μεγάλη πίεση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κα Μαστοράκου, το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» έχει αυτή τη στιγμή κατειλημμένες 35 κλίνες covid και 4 κλίνες ΜΕΘ. Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο έχει 20 κατειλημμένες κλίνες covid και 6 κρεβάτια ΜΕΘ. Σε αυτό το νοσοκομείο άρχισαν να επιστρατεύονται κι άλλες πτέρυγες για να μετατραπούν σε covid κλινικές, όπως η κλινική Ωρυλά για παράδειγμα. «Μειώνονται χειρουργεία, αναστέλλονται ραντεβού, η λειτουργία των νοσοκομείων διαταράσσεται. Είναι οριακή η κατάσταση δεδομένου ότι η Πάτρα δέχεται ασθενείς από όλη την Πελοπόννησο» καταλήγει η κα Μαστοράκου.
« Τις τελευταίες 2 εβδομάδες βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά στην Πάτρα, σκεφτείτε ότι σε παιδικό σταθμό κόλλησαν 6 νηπιαγωγοί και πολλά παιδιά» λέει με τη σειρά του και ο Γαβριήλ Δημητρίου, Διευθυντής της Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Ρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον περασμένο Ιούλιο σε αυτή την κλινική προσήλθε ένα θετικό στον κορονοϊό παιδάκι, τον περασμένο Αύγουστο 2 παιδιά, τον Σεπτέμβριο κανένα και από Οκτώβριο μέχρι σήμερα στην κλινική είδαν 40 θετικά παιδιά. «Αρχίσαμε επίσης να βλέπουμε πιο συχνά και έγκυες γυναίκες θετικές στον κορονοϊό. Αυτές τις ημέρες είναι προγραμματισμένες δύο καισαρικές γυναικών με covid 19» αναφέρει ο κος Δημητρίου.
«Κοκκινίζει» και το Ρέθυμνο
Για έναν νομό που αρχίζει να «κοκκινίζει» από άκρη σε άκρη μας μίλησε ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των ειδικών.
Όπως λέει ο ίδιος: «υπάρχει ανοδική δραστηριότητα στα κρούσματα σε όλο το Ρέθυμνο. Συνεργεία των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χωριά του Μυλοποτάμου αλλά και σε χωριά προς τα Χανιά και πραγματοποιούν τεστ. Σε όλα αυτά τα χωριά έχουν αρχίσει να σημειώνονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα. Η πόλη του Ρέθυμνoυ είναι ήδη στο κόκκινο αλλά τώρα αρχίζει να κοκκινίζει απ’ ο, τι φαίνεται ολόκληρος ο νόμος. Αξιολογώντας και τα στοιχεία που θα έχουμε ως αύριο το πρωί (από τα τεστ των ΚΟΜΥ, από περιφερειακά κέντρα υγείας και από νοσοκομεία) θα δώσουμε και την τελική εισήγηση για lockdown σε όλο το νομό».
Σύμφωνα με τον κο Γκίκα, τα νοσοκομεία της περιοχής δέχονται αυτή τη στιγμή μια μέτρια πίεση, αλλά αυτή μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο να γίνει ισχυρή. Και όπως λέει, τους ειδικούς ανησυχεί και η διασπορά στα παιδιά, χωρίς όπως εξηγεί να είναι ακόμα σαφές με πιο τρόπο γίνεται η διασπορά (μόνο από τους γονείς προς τα παιδιά ή και τα δύο). «Στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου είχαμε πολλά κρούσματα σε παιδιά σε μια μεγάλη εκπαιδευτική μονάδα. Βλέπουμε να νοσούν ολοένα και περισσότερα παιδιά και μάλιστα στις μικρές ηλικίες- σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα» καταλήγει ο ίδιος.
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.