Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας περιέγραψαν οι ειδικοί στην ενημέρωση της Παρασκευής, επισημ...
Το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στην Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των ειδικών, την ερχόμενη Τετάρτη, όταν και θα εξετάσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και θα δουν "γειτονιά προς γειτονιά τα κρούσματα" στο λεκανοπέδιο, όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου και στη συνέχεια θα κάνουν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση για το αν θα παραταθούν ή όχι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Η ίδια πάντως διαμήνυσε ότι το αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown, "δεν μπορεί να το πει κανείς". Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, έκανε λόγο για "αγώνα δρόμου" και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Απρίλιο, λέγοντας πως οι ειδικοί αισθάνονται μια αισιοδοξία ως προς την εξέλιξη της πανδημίας "όπως προχωράμε προς την άνοιξη, τον Απρίλιο και αυξάνεται το ποσοστό των συνανθρώπων μας που θα έχουν εμβολιαστεί".
"Πληγή" οι εργασιακοί χώροι, η βρετανική μετάλλαξη θα επικρατήσει
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέλυσε το πώς η κακοκαιρία "Μήδεια" επηρέασε και τα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε στη βρετανική μετάλλαξη, που όπως είπε, εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας και αναμένεται να επικρατήσει, αλλά και στη διασπορά στους εργασιακούς χώρους, κάνοντας λόγο για φαύλο κύκλο μεταξύ δουλειάς και σπιτιού.
Όπως σημείωσε η καθηγήτρια: "Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αρκετά δύσκολη για πολλούς συμπολίτες μας που είχαν να παλέψουν με την πρωτοφανή κακοκαιρία και τις επιπτώσεις της. Η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας βασίζεται στα πιο σκληρά δεδομένα, δηλαδή στον αριθμό νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες Covid αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που διαγνώστηκαν είναι ίσως χαμηλότερος λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού των τεστ που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες λόγω της κακοκαιρίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί λίγο ο μέσος όρος θετικότητας στο 3% αφού λιγότεροι ασυμπτωματικοί πολίτες πήγαν να κάνουν το τεστ αυτήν την εβδομάδα".
Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική σημειώνοντας ωστόσο ότι εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των νήσων "όπου παρατηρήθηκε μία εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική με περισσότερα από 5.500 ενεργά ενεργά κρούσματα, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς σήμερα ζουν στην Αττική. Το rt μειώθηκε κάτω από το 1. Σταθεροποίηση παρατηρείται και στην Αχαΐα με υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε μια σταθεροποίηση με περισσότερα από 1.200 ενεργά κρούσματα". Αναφέρθηκε παράλληλα στην περιοχή του Δήμου Ευόσμου όπου υπάρχει ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής, που όπως σημείωσε επηρεάζει ην αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αντίθεση με τη βρετανική μετάλλαξη. "Εκτός από αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή συστήνουμε εκτεταμένο testing την έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων". Παράλληλα τόνισε ότι ανησυχεί τους επιστήμονες η συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και υπενθύμισε την καθολική και ορθή χρήση μάσκας. "Συνεπώς όσο δεν μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους δημιουργείται φαύλος κύκλος μεταξύ δουλειάς και σπιτιού με διασπορά στο οικογενειακό περιβάλλον. άρα αν κολλήσουμε από συνάδελφο μπορούμε να το μεταφέρουμε σπίτι μας. Όχι εφησυχασμός αλλά αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε είναι η καθολική χρήση της μάσκας".
Η ίδια σημείωσε ότι "το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παρέμεινε σταθερό. Με το κυλιόμενο μέσο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.040 νέα κρούσματα ανά ημέρα. δηλαδή με 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού με μια μέση ηλικία τα 44 έτη. Σταθερός παρέμεινε και ο συνολικός αριθμός των διεγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται στα 10.500 κρούσματα. Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας. Έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 περιφερειακές ενότητες. Τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται σε εγχώρια κρούσματα και δεν είναι εισαγόμενα, σαφώς υποδηλώνοντας ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Ανιχνεύεται ιδιαίτερα όταν έχουμε μεγάλες συρροές. Αναμένουμε ότι, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δυνητικά θα επικρατήσει το στέλεχος".
Παράλληλα, η υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού: "Τονίζεται η σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού και θυμίζω ότι τα βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με εμβόλια που έχουμε στη χώρα, προστατεύει από τη λοίμωξη από το στέλεχος αυτό. Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί σχεδόν 650.000 δόσεις στην Ελλάδα. Όσο προχωράει ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νοσούντων που θα εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Με το 6% των συμπολιτών να έχουν εμβολιαστεί και την αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων άνω των 75 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων σ' αυτήν την ηλικιακή ομάδα, στους ευάλωτους άνω των 75 ετών, αυτό αποτελεί σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα".
Μαγιορκίνης: Υπάρχει έλεγχος της επιδημίας - Τι είπε για τις μεταλλάξεις και τη μεταδοτικότητα στα παιδιά
"Το βρετανικό στέλεχος του ιού έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή" ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας,τονίζοντας πως "ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός για όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη". "Ενδείξεις σταθεροποίησης εμφανίζει η πανδημία στη χώρα μας. Φαίνεται ότι ουσιαστικά υπάρχει έλεγχος της επιδημίας, η οποία προς το παρόν δείχνει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα" ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Τα μέτρα που ελήφθησαν την 6η Φεβρουαρίου έχουν δείξει μία σαφή μείωση της μεταδοτικότητας και αυτά που ελήφθησαν στις 11 Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε την επόμενη εβδομάδα αν συνέβαλαν στην περαιτέρω μείωση της μετάδοσης, ανέφερε. Ο κύριος Μαγιορκίνης έκανε λόγο για τοπικές εξάρσεις που παρατηρούνται στη χώρα και είπε ότι η κυρία οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι, ο συγχρωτισμός σε αυτούς για αρκετή ώρα και χωρίς μάσκα. «Να συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα κάθε φορά» τόνισε με έμφαση. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει μία ήπια πίεση στο σύστημα Υγείας, παρότι την τελευταία βδομάδα επιβαρύνθηκαν λιγότερο οι ΜΕΘ σε ποσοστό 12% και επισήμανε ότι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα μείωση των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία. Σε αυτό θα συμβάλει και η διαδικασία του εμβολιασμού για την οποία θα γνωρίζουμε μέσα στο Μάρτιο ποια θετική επίδραση θα έχει και στην μετάδοση του ιού στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση των κρουσμάτων των μεταλλάξεων του κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως "τις μεταλλάξεις τις παρακολουθούμε στενά και τα στοιχεία που παίρνουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αύξηση της μεταδοτικότητας μιλάνε για περίπου 15 με 20% αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες". Και συμπλήρωσε: "Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπογραφή που να φαίνεται ότι είναι πιο έντονη στα παιδιά. Τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν τη χαμηλότερη μεταδοτικότητα από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ακόμα και για τις μεταλλάξεις, φαίνεται ότι είναι λιγότερο μεταδοτικά από τους ενήλικες". "Κάθε Τετάρτη παρακολουθούμε τον χάρτη και λαμβάνουμε υπόψιν μας και τις μεταλλάξεις για όποιες αποφάσεις. Προς το παρόν δεν έχουμε δει κάποια έκρηξη κρουσμάτων των μεταλλάξεων στην Ελλάδα, ωστόσο το παρακολουθούμε πολύ στενά" ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Αναφερόμενος στα ποσοστά επικράτησης των μεταλλαγμένων στελεχών, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως "το βρετανικό στέλεχος του ιού έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτήν τη στιγμή, ενώ το νοτιοαφρικανικό είναι περιχαρακωμένο σε ελάχιστες περιοχές". "Για το βρετανικό στέλεχος, η εκτίμηση των λοιμωξιολόγων είναι ότι κυμαίνεται σε κάποιες περιοχές γύρω στο 40%, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα" πρόσθεσε. "Το βρετανικό στέλεχος έχει μία ήπια αυξημένη μεταδοτικότητα και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη παθογένεια. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει σχετιστεί με μειωμένη ανοσολογική απόκριση και για αυτόν το λόγο προσπαθούμε να την υπερχαρακώσουμε όσον το δυνατόν περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ενδείξεις είναι ότι ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός για όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη" κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.
Στο "κόκκινο" οι ΜΕΘ Covid στην Αττική - 38 νέες κλίνες τις επόμενες ημέρες
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 στην Αττική βρίσκονται στο "κόκκινο", ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εκφράζοντας όμως την βεβαιότητα ότι η όποια πίεση υπάρχει στο σύστημα υγείας θα αντιμετωπιστεί, καθώς υπάρχει προετοιμασία και σχέδιο σε εξέλιξη.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός που υλοποιείται, όπου προβλέπεται και η λειτουργία νέων κλινών σε ΜΕΘ. Ειδικότερα τις επόμενες ημέρες προστίθενται 38 νέες κλίνες στην Αττική. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς παρατηρείται μια σταθεροποίηση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Τον τελευταίο χρόνο σημείωσε ενισχύθηκε το ΕΣΥ, τόσο οικονομικά όσο και με ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις ανάγκες που προέκυψαν κατά την πανδημία. "Δύο μήνες πριν την επίσημη έναρξη της πανδημίας, η χώρα μας ξεκίνησε την προετοιμασία της", είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι "το σημαντικό είναι ότι δημιουργήσαμε μία παρακαταθήκη" και μετά το τέλος της πανδημίας "θα συνεχίσουμε με γρήγορους ρυθμούς να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται το ΕΣΥ έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας".
1.460 νέα κρούσματα, πάνω από τα μισά στην Αττική - 325 οι διασωληνωμένοι - 28 νεκροί σε 24 ώρες
Νέα αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής.
Αυτή τη στιγμή 325 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, πέντε περισσότεροι σε σύγκριση με χθες.
Σε ένα 24ωρο, 28 ακόμη συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 6.249.
Επίσης, σε μία ημέρα επιβεβαιώθηκαν 1.460 νέα κρούσματα, έναντι 1.400 που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, αυξήθηκαν τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού που διενεργήθηκαν. Συγκεκριμένα, έγιναν 45.653 τεστ, εκ των οποίων τα 23.309 ήταν μοριακά και τα 22.344 rapid.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.460, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 177.494 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.615 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.249 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.267 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές2 ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 277 (ημερήσια μεταβολή +53.04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς.
Δείτε ΕΔΩτην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.460 νέα κρούσματα κορονοϊού το απόγευμα της Παρασκευής. Η Αττική παραμένει στο "κόκκινο", δεδομένου ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο. Για την ακρίβεια 741, που κατανέμονται ως εξής: 64 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, 82 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών, 140 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής, 230 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
73 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτιου Τομέα Αθηνών, 109 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς, 19 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Αχαΐα, όπου καταγράφηκαν 104 κρούσματα. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 142 νέα κρούσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.