lawandorderΤο γερμανικό περιοδικό παρουσιάζει με τα μελανώτερα χρώματα την κατάσταση στην Οργανισμ Ο Οργανισμός Προστασίας των Συνόρων της...
Ο Οργανισμός Προστασίας των Συνόρων της ΕΕ, Frontex, που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της μετανάστευσης προς την Ευρώπη, υπό την ηγεσία του Φαμπρίς Λεζερί (Fabrice Leggeri) βυθίζεται στο χάος, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, Spiegel.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που εξακοντίζονται βέλη προς την κατεύθυνση της Frontex για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό. Το γερμανικό περιοδικό, ωστόσο, παρουσιάζει με τα μελανώτερα χρώματα την κατάσταση στην Οργανισμό.
Συνοδεία τοπικών δυνάμεων
Η Frontex, σημειώνει το περιοδικό, «σκοπεύει να στείλει τα επόμενα χρόνια έως και 10.000 μέλη της στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τους υποσχέθηκαν ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, μια θέση εργασίας στην ΕΕ με γενναίο μισθό.
Η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, τάχθηκε υπέρ της πρόσληψης μονίμων δυνάμεων. Στο μανίκι της νέας σκούρας μπλε στολής, αστράφτουν τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ.
Αλλά στις χώρες όπου επιχειρούν, στην Ελλάδα, την Κροατία ή την Αλβανία, οι νέοι υπάλληλοι δεν αισθάνονται καθόλου ... αίγλη. Έχουν πολύ λίγα υπηρεσιακά οχήματα, χρειάστηκε να νοικιάσουν ακριβά SUV και μερικές φορές πληρώνουν οι ίδιοι τα καύσιμα. Τα επαγγελματικά έξοδα δεν τους καταβάλλονται για γραφειοκρατικούς λόγους, τμήματα των νέων στολών έλειπαν και χρειάστηκε να αγοραστούν από τους ίδιους τους αστυνομικούς».
Κανονικά, γράφει το Spiegel, «οι αστυνομικοί θα έπρεπε να κυνηγούν εγκληματίες και να πιάνουν διακινητές. Ομως, οι υπάλληλοι της Frontex δεν επιτρέπεται μέχρι τώρα ούτε καν να φέρουν όπλο. Η Frontex δεν προέβλεψε εγκαίρως για το σχετικό νομικό πλαίσιο. Γι' αυτό, εξάλλου, η υποτιθέμενη συνοριοφυλακή - ελίτ της Ευρώπης συνοδεύεται σε κάθε περιπολία από τις κατά τόπους εθνικές δυνάμεις ασφαλείας».
Φιάσκο με το Μεταναστευτικό
Υποτίθεται, προσθέτει το δημοσίευμα, ότι στόχος ενός από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ΕΕ, το Μεταναστευτικό, είναι ο έλεγχος της παράτυπης μετανάστευσης.
Τώρα, όμως, όπως όλα δείχνουν, η Κομισιόν και τα κράτη - μέλη της ΕΕ μάλλον θα δουν όλα αυτά να εκφυλίζονται σε ... φάρσα.
Ενώ καλλιεργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες στην κοινή γνώμη για την Frontex, και μάλιστα της παραχωρήθηκαν μεγάλες εξουσίες, τις οποίες ωστόσο δεν ξέρει να χρησιμοποιήσει, η υπόθεση δείχνει να καταλήγει σε φιάσκο.
«Υπό τον Λεζερί -σημειώνει το γερμανικό περιοδικό- η Frontex ολισθαίνει από το ένα σκάνδαλο στο άλλο. Το περασμένο φθινόπωρο αποκαλύφθηκε ότι δυνάμεις της στο Αιγαίο είχαν εμπλακεί σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, τα επονομαζόμενα Pushbacks. Ηδη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex εξετάζει τις κατηγορίες, ενώ η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια ξεκίνησε έρευνα. Αλλά, ο Λεζερί, κατά τα φαινόμενα, εμποδίζει την διαλεύκανση».
Ερευνα από την OLAF
Επίσης, τον Ιανουάριο έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) κίνησε διαδικασία σε βάρος της Frontex, γράφει το Spiegel.
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, «οι έρευνες σχετίζονται με ενδεχόμενη απάτη σε σχέση με έναν πάροχο υπηρεσιών, με κατηγορίες για εκφοβισμό και το ερώτημα, εάν έχουν αποκρυβεί πληροφορίες από τον Παρατηρητή Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Οργανισμού. Εσωτερικά έγγραφα της Frontex δείχνουν ότι το συνιολικότερο στυλ ηγεσίας του Λεζερί βρίσκεται υπό διερεύνηση».
Να σημειωθεί πως στις 7 Δεκεμβρίου 2020, μέλη της OLAF προέβησαν σε έρευνες στα κεντρικά γραφεία της Frontex, στη Βαρσοβία, τόσο στο γραφείο του ιδίου του Λεζερί, όσο και του βοηθού του.
Κατά πληροφορίες, στο μικροσκόπιο της OLAF βρίσκεται μια πολωνική εταιρεία πληροφορικής, η οποία πούλησε στη Frontex ένα Business-Software, που, εκτός των άλλων, επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων. Στελέχη της Frontex παραπονέθηκαν ότι το Software δεν λειτουργεί καλά. Παρ’ όλα αυτά η Frontex κατέβαλε μεγάλο μέρος του συμφωνηθέντος ποσού για την προμήθεια.
Η πολωνική εταιρεία, από τη μεριά της, ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε όλα τα μέχρι τότε συμβόλαιά της σωστά και βάσει των προβλεπόμενων όρων. Μέχρι σήμερα η εταιρεία λαμβάνει από τη Frontex αναθέσεις ύψους εκατομμυρίων, σημειώνει το Spiegel.
Τρίζει η καρέκλα;
Η αρμόδια Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον (Ylva Johansson), κατά το Spiegel, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να σταθεί άλλο ο Λεζερί στη θέση του.
«Είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε πλέον τα στραβοπατήματα του Λεζερί», λέει υψηλόβαθμος υπάλληλος της Κομισιόν. «Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η προστασία της φήμης της Frontex. Και οι πράξεις του Λεζερί, δύκολα μπορούν να ταυτιστούν με αυτήν».
Ωστόσο, για το μέλλον του Λεζερί δεν αποφασίζει η Κομισιόν, αλλά το ΔΣ της Frontex. Σε αυτό εκπροσωπούνται κυρίως οι κυβερνήσεις των κρατών της Σένγκεν. Η Κομισιόν στέλνει δύο εκπροσώπους. Τα κράτη - μέλη της ΕΕ πάντοτε κατά το παρελθόν υποστήριζαν τον Λεζερί.
Το ερώτημα είναι αν το ΔΣ θα συνεχίσει να στηρίζει τον Λεζερί. Το Ευρωκοινοβούλιο, πάντως, ήδη ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να ρίξει άπλετο φως στην Frontex και γι' αυτό θα ξεκινήσει διαδικασία ελέγχου διάρκειας τεσσάρων μηνών.
«Ο Λεζερί πολλές φορές δεν μας ενημερώνει επαρκώς, αν και είναι υποχρεωμένος να το κάνει», λέει ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, Τίνεκε Στρίκ (Tineke Strik).
Ζέπελιν πάνω από το Αιγαίο
Η Frontex, αναφέρει το περιοδικό, εδρεύει σε ένα συγκρότημα γραφείων στην περιοχή, Wola, της Βαρσοβίας, όχι μακριά από το κέντρο της πόλης. Επί χρόνια εργάζονταν εκεί λίγοι υπάλληλοι που συνέτασσαν εκθέσεις για τις μεταναστευτικές διαδρομές. Συνοριοφύλακες δανειζόταν ο Οργανισμός από τις εθνικές αστυνομικές Αρχές.
Αλλά ο Οργανισμός μεγάλωσε. Το 2005 ο προϋπολογισμός του ήταν λίγο πάνω από τα 6 εκ. ευρώ, αλλά το 2020 ήταν περίπου 460 εκ. (!). Έως το 2027, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα έχουν θέσει στην διάθεση του Οργανισμού 5,6 δισ. ευρώ.
Ο Οργανισμός έχει πλέον τους δικούς του συνοριοφύλακες, τη μόνιμη δύναμη, αεροπλάνα και drones, και σύντομα σχεδιάζει να έχει zeppelin που θα πετούν πάνω από το Αιγαίο.
«Δικτάτορας»;
Η άνοδος της Frontex έχει να κάνει με τον Φαμπρίς Λεζερί. Τον άνθρωπο που έχει αφήσει το στίγμα του στον Οργανισμό όσο κανείς άλλος. Ο Λεζερί, 52 ετών, γεννήθηκε στη Μιλούζ της Αλσατίας και μιλά με ευχέρεια γερμανικά. Σπούδασε στην σχολή Δημόσιας Διοίκησης (École Nationale d' Administration), στο Στρασβούργο, ένα Πανεπιστήμιο που ανέκαθεν εκπαίδευε την γαλλική ελίτ.
Από το 2013 εργαζόταν στο Παρίσι, στο Τμήμα Παράτυπης Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών. Εκείνη την εποχή η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε την ανάπτυξη της Frontex. Δύο χρόνια αργότερα, ο Λεζερί διορίστηκε επικεφαλής της.
Συνοδοιπόροι του, τον περιγράφουν ως τεχνοκράτη. Σε μία χριστουγεννιάτικη γιορτή, μίλησε παθιασμένα για τα επιτεύγματα της «οικογένειας Frontex». Όμως ο Λεζερί διάβαζε τις σημειώσεις του. «Φαινόταν ότι το όλο θέμα δεν ήταν σε θέση να το διαχειριστεί», θυμάται ένας ακροατής.
Κατά το διάστημα της επέκτασης της Frontex, ο Λεζερί έκοψε και έραψε τον Οργανισμό απολύτως στα μέτρα του. Μεγάλωσε το γραφείο του και προέλαβε σε πολλές από τις σημαντικές θέσεις συμπατριώτες του.
Τον Λεζερί, όπως λένε εργαζόμενοι στη Frontex, σπάνια τον βλέπει κανείς στους διαδρόμους. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε πολύ στενό κύκλο. Γίνεται λόγος για κάποιον που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο, ορισμένοι πρώην συνεργάτες τον χαρακτηρίζουν «δικτάτορα».
«Ο Λεζερί διευθύνει τον Οργανισμό σαν να ήταν χωράφι του», δηλώνει κάποιος που έχει εργαστεί μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Ίσως μπορεί κανείς να διευθύνει με αυτόν τον τρόπο ένα γαλλικό υπουργείο, αλλά όχι έναν Διεθνή Οργανισμό».
Σε στύλ France Telecom
Το γραφείο του, οι άνθρωποι της Frontex το αποκαλούν κρυφά «France Télécom». Κάτι που παραπέμπει στο σκάνδαλο της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Ως γνωστόν, ο συστηματικός εκφοβισμός υπαλλήλών της, είχε οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην αυτοκτονία.
Η δυσαρέσκεια πολλών υπαλλήλων της Frontex στρέφεται πρωτίστως εναντίον ενός από τα πιο έμπιστα πρόσωπα του Λεζερί. Του Τιμπώ Ντε Λα Ει Ζουσελέν (Thibauld de la Haye Jousselin), επικεφαλής του γραφείου του Λεζερί.
Γάλλος κι' αυτός, προέρχεται από αριστοκρατική οικογένεια του Νότου της χώρας. Είχε κάποτε εργαστεί για τον Γάλλο βουλευτή, Μπερνάρ Καρεγιόν (Bernard Carayon), ο οποίος ήταν παλαιότερα μέλος ακροδεξιάς φοιτητικής ένωσης.
Είναι έφεδρος αξιωματικός του γαλλικού στρατού και έχει λόξα με τον στρατό και τις στολές. «Από πολιτικής απόψεως, ο Ντε Λα Ει Ζουσελέν τοποθετείται σαφώς στα δεξιά», λέει κάποιος που τον γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό.
Και αυτός διοικεί αυταρχικά. Λέγεται ότι βγαίνει εύκολα εκτός εαυτού. Ο ίδιος, ωστόσο, απορρίπτει τις κατηγορίες ως «ψευδείς και αβάσιμες».
Ανθρώπινα δικαιώματα
Η Ινμακουλάδα Αρνάεζ (Inmaculada Arnáez) έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. H δικηγόρος από την Ισπανία εργάστηκε για τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ, ενώ από το 2012 εργάζεται για την Frontex.
Ως ειδική απεσταλμένη για τα θεμελιώδη δικαιώματα λειτουργεί ανεξάρτητα από τον Εκτελεστικό Διευθυντή και ελέγχει την Frontex εκ των έσω. Ωστόσο, όταν ο Λεζέρι ανέλαβε επικεφαλής, το 2015, η ίδια γρήγορα συνειδητοποίησε πόσο λίγο τον ενδιέφεραν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι πρώην υπάλληλοι της Frontex αναφέρουν ότι η Αρνάεζ παραμερίστηκε. Η τελική ρήξη μεταξύ Λεζέρι και Αρνάεζ ήρθε όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2019, της παραχώρησε περισσότερες αρμοδιότητες.
Η Αρνάεζ θα έπρεπε να έχει στη διάθεση της 40 παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ετσι, θα μπορούσε η ίδια να διεξαγάγει τις δικές της έρευνες στα σύνορα της Ευρώπης. Αλλά αυτό ήταν κάτι αδιανόητο (!) για τον Λεζερί.
Στις 19 Νοεμβρίου 2019, η Αρνάεζ επέστρεψε στην υπηρεσία της μετά από μακρά ασθένεια. Στο μεταξύ, όμως, ο Λεζερί είχε ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για τη θέση της. Η Κομισιόν χαρακτήρισε την κίνηση του Λεζερί ως «παράνομη» και τον ανάγκασε να αποσύρει το διαγωνισμό.
Να σημειωθεί πως η Αρνάεζ προειδοποίησε επανειλημμένα τον Λεζερί ότι παραβαίνει το νόμο, τον ενημέρωνε τακτικά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο και συνέστησε την διακοπή της αποστολής στην Ουγγαρία, όπου ο πρωθυπουργός της, Βίκτωρ Ορμπαν, νομιμοποίησε τα pushbacks στη χώρα, ήδη από το 2016.
Ο Λεζερί αν και αγνόησε τις αναφορές της και συνέχισε την επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος, απέσυρε τους υπαλλήλους του από την Ουγγαρία όταν σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον ανάγκασε να το κάνει, πριν από λίγες εβδομάδες.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, ενώ θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί από την Frontex 40 παρατηρητές για ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει γίνει.
Η Αρνάεζ βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και πάλι από τον περασμένο Μάρτιο. Το ΔΣ της Frontex την αντικατέστησε, προσωρινά, με τη γερμανίδα, Αννεγκρέτ Κόχλερ (Annegret Kohler), η οποία, πάντως, έχει εργαστεί για την ομάδα του Λεζερί (!).
Τα pushbacks
To περιοδικό, Spiegel, στο δημοσίευμά του, κάνει ιδιαίτερα εκτεταμένες αναφορές στα ονομαζόμενα pushbacks, τα οποία, όπως πολλοί ισχυρίζονται, γίνονται στο Αιγαίο.
Παραπέμπει, μάλιστα, στις οθόνες του Frontex Situation Center, απ' όπου η Frontex έχει «ζωντανή» εικόνα για τις περιοχές που δραστηριοποιείται. Περιγράφει, χαρακτηριστικά, περιστατικό της νύκτας της 18ης προς 19 Απριλίου 2020, το οποίο καταγράφτηκε από το κέντρο επιχειρήσεων της Frontex, και προέρχονταν από λήψεις αεροσκάφους επιτήρησης του Οργανισμού πάνω από το Αιγαίο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, το περιοδικό υποστηρίζει ότι Ελληνες από το κέντρο συντονισμού στον Πειραιά έδωσαν εντολή στον πιλότο της Frontex να ακολουθήσει διαφορετική διαδρομή, μακριά από λέμβο με μετανάστες.
«Στις 3.15 π.μ., το αεροπλάνο της Frontex ξέμεινε από καύσιμα. Ο πιλότος πήρε μια τελευταία φωτογραφία. Δείχνει τους πρόσφυγες στη θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις τουρκικές ακτές».
Οι κανονισμοί της Frontex, αναφέρει το Spiegel, «υποχρεώνουν τον Λεζερί να τερματίσει αποστολές εάν ενημερωθεί για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Λεζερί, ωστόσο, ισχυρίζεται επίμονα ότι δεν έχει αξιόπιστη εικόνα για τα pushbacks».
Τον περασμένο Μάρτιο, υποστηρίζει το δημοσίευμα, «Ελληνας αξιωματικός σύνδεσμος διέταξε ένα πλήρωμα της Frontex από τη Δανία να αφήσει στη θάλασσα πρόσφυγες που ήδη είχαν διασωθεί. Αυτό προκύπτει από τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, η Frontex έκλεισε την υπόθεση εντός μίας ημέρας. Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Λεζερί παρουσίασε αργότερα το θέμα ως παρανόηση».
Ο Λεζερί, πάντως, στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «στις 8 Μαΐου, έστειλε επιστολή στον Ελληνα υπουργό Ναυτιλίας, Ιωάννη Πλακιωτάκη, και ζήτησε εσωτερική έρευνα».
Σε ερώτηση που ετέθη στην Frontex για τα αποτελέσματα της έρευνας, εδόθη η εξής απάντηση: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπίστωσε παραβάσεις Δικαίου. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στις εθνικές Αρχές».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.