Μπορεί τα μουσεία να παραμένουν κλειστά όμως οι ψηφιακές εκθέσεις ου τρέχουν αυτό το διάστημα, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια α...
Μπορεί τα μουσεία να παραμένουν κλειστά όμως οι ψηφιακές εκθέσεις ου τρέχουν αυτό το διάστημα, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση είναι πολλές και εξαιρετικές. Μία από αυτές διοργανώνει το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων με τίτλο ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [γ]ραμμένα, ἕν πανίον, 1821-2021. Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει πλήθος μικρές ιστορίες στο φόντο μιας μεγάλης, με σημείο αναφοράς το ένδυμα, τους μετασχηματισμούς του, καθώς και τις διαφορετικές χρήσεις του, αλλά και την επιρροή του στη μόδα από την εποχή της Επανάστασης έως σήμερα.
“Η 12ηκαι τελευταία θεματική θα «ξεκλειδώσει» στις 23/4/2021, ωστόσο η έκθεση στην πλήρη ανάπτυξή της θα παραμείνει online διαθέσιμη στο κοινό τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2021“, όπως μας αποκάλυψε το Λύκειο Ελληνίδων σε συνομιλία που είχε το Marie Claire.
Γυναικεία ενδυμασία από τα Ψαρά. Συλλογή Λυκείου των Ελληνίδων. Φωτογραφία: Studio Kominis
Φουστανέλα: Η επιρροή του ενδύματος από το 1821 ως και σήμερα
«Η έκθεση εστιάζει σε ποικίλους μετασχηματισμούς του ενδύματος που όμως δεν μπορούν να περιοριστούν σε ένα παράδειγμα, καθώς και τις διαφορετικές χρήσεις του, αλλά και την επιρροή του στη μόδα από την εποχή της Επανάστασης έως σήμερα. Ενδεχομένως το πιο ενδεικτικό παράδειγμα αναφοράς είναι η φουστανέλα”, εξηγεί το Λύκειο Ελληνίδων για το ενδυματολογικό στοιχείο από τις φορεσιές του 1821 βλέπουμε μέχρι σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η «φουστανέλα» ενώ πλέον έχει απολέσει την όποια χρηστικότητα, οικειοποιείται από σχεδιαστές, μοντέλα, τραγουδιστές, ηθοποιούς, χορευτές κ.ά., αλλάζοντας πότε μορφή, πότε μήκος και πότε χρώμα, ενώ παραλλαγμένη ή μη, κάτω ή πάνω από το γόνατο, συγχωνεύεται σε νέες κάθε φορά αισθητικές, εγείροντας συχνά ποικίλες συζητήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.