Όπως φαίνεται το "κίνημα Μενεντεζ" ως στόχο έχει την άσκηση πίεσης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας τνω Αρμενίων από τους Το...
Όπως φαίνεται το "κίνημα Μενεντεζ" ως στόχο έχει την άσκηση πίεσης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας τνω Αρμενίων από τους Τούρκους, έχει ανταπόκριση.
Η κίνηση αυτή, έχει χρονικό ορίζοντα την 24η Απριλίου (Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Αρμενίων) και όπως φαίνεται o φιλέλληνας γερουσιαστής επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να κλείσει οριστικά μια εκκρεμότητα με την Ιστορία.
Τον Δεκέμβριο του 2019, η Γερουσία πέρασε ομόφωνα ψήφισμα του Γερουσιαστή Μενέντεζ που επιβεβαίωνε τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ύστερα από ένα σχεδόν ομόφωνο αντίστοιχο ψήφισμα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προτίθεται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική περίοδο, προκαλώντας μία ακόμη εστία έντασης στις σχέσεις της κυβέρνησής του με την Τουρκία.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με την επιστολή 37 Γερουσιαστών που ζητούν από τον πρόεδρο να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι «αυτή η διακυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Ένα κρίσιμο μέρος αυτού είναι η αναγνώριση της ιστορίας».
Τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προεκλογική του υπόσχεση αναφέρει στην απάντησή του στην «Κ» και ο Λευκός Οίκος: «Ως προεδρικός υποψήφιος, ο πρόεδρος Μπάιντεν μνημόνευσε τα 1,5 εκατ. Αρμενίων ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχασαν τη ζωή τους κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Είπε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ, ούτε να παραμείνουμε σιωπηλοί σχετικά με αυτή την φρικώδη εκστρατεία. Και θα σεβόμαστε πάντα την αντοχή του Αρμενικού λαού απέναντι σε μία τόσο μεγάλη τραγωδία. Αυτή η διακυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Ένα κρίσιμο μέρος αυτού είναι η αναγνώριση της ιστορίας».
Μεταξύ των 37 Γερουσιαστών που συνυπογράφουν την επιστολή είναι ισχυρά ονόματα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος όπως ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Τεντ Κρουζ και η Σούζαν Κόλινς, ενώ μεταξύ των Δημοκρατικών που το υποστήριξαν είναι ο Μπέρνι Σάντερς και η Έιμι Κλόμπουσαρ. Από την λίστα, ωστόσο, λείπουν άλλοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, σε μία ένδειξη ότι οι εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου έχουν υπονομεύσει τη συναίνεση ακόμη και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ σημείωνε πριν από λίγες ημέρες, κατά την έγκριση της υποψηφιότητας της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, πως ελπίζει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα τιμήσει την προεκλογική του υπόσχεση να αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Η Τουρκία αντιμετώπισε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ή από προηγούμενους προέδρους ως την σημαντικότερη διπλωματική μάχη όλων των εποχών και για δεκαετίες, ξόδεψε μεγάλα κονδύλια για να εξουδετερώσει τέτοιες κινήσεις. Ο κ. Μενέντεζ έχει ηγηθεί πρωτοβουλιών για μία εξωτερική πολιτική που θα αντανακλά σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα στηλιτεύει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τις εθνικές εκκαθαρίσεις και γενοκτονίες. Και όπως έχει επισημάνει στους νέους επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «οι αξίες που επικαλείστε μας καλούν να αναγνωρίσουμε την αλήθεια και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μελλοντικές γενοκτονίες και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.