Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, που θα αποτυπωθούν λεπτομερειακά στην ετήσια έκθεσή του SIPRI που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα το...
Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, που θα αποτυπωθούν λεπτομερειακά στην ετήσια έκθεσή του SIPRI που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα του 2021, διαπιστώνετε αναφορικά με την Τουρκία, ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και η εγχώρια παραγωγή όπλων ήταν αποτελεσματικές.
Κοινοποιώντας δεδομένα και για την Τουρκία, το SIPRI διαπίστωσε ότι οι εισαγωγές όπλων της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 59% μεταξύ 2011–15 και 2016–20.
Σχολιάζοντας τα συνολικά δεδομένα, ο Pieter D. Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο πρόγραμμα SIPRI Arms and Military Expenditure, δήλωσε:
"Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν έχει τελειώσει η περίοδος ταχείας ανάπτυξης των πωλήσεων όπλων των τελευταίων δύο δεκαετιών. Για παράδειγμα, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 θα μπορούσε να δει ορισμένες χώρες να επανεξετάσουν τις εισαγωγές όπλων τους τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ακόμη και στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2020, αρκετές χώρες υπέγραψαν μεγάλες συμβάσεις για όπλα. "
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία: "Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων, αυξάνοντας το παγκόσμιο μερίδιο των εξαγωγών όπλων από 32% σε 37% μεταξύ 2011-2015 και 2016-2020. Οι ΗΠΑ προμήθευαν σημαντικά όπλα σε 96 κράτη το 2016-2020, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο προμηθευτή. Σχεδόν το ήμισυ , το 47% των αμερικανικών πωλήσεων όπλων πήγε στη Μέση Ανατολή. Μόνο η Σαουδική Αραβία αντιπροσώπευε το 24% των συνολικών εξαγωγών όπλων στις ΗΠΑ.
"Ο τρίτος και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας παρουσίασαν επίσης σημαντική ανάπτυξη μεταξύ 2011-2015 και 2016-2020.
"Η Γαλλία αύξησε τις εξαγωγές μεγάλων όπλων κατά 44% και αντιπροσώπευε το 8,2% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων το 2016-2020. Η Ινδία, η Αίγυπτος και το Κατάρ έλαβαν μαζί το 59% των γαλλικών εξαγωγών όπλων.
"Η Γερμανία αύξησε τις εξαγωγές μεγάλων όπλων κατά 21% μεταξύ 2011-2015 και 2016-2020 και αντιπροσώπευε το 5,5% του παγκόσμιου συνόλου. Οι κορυφαίες αγορές γερμανικών εξαγωγών όπλων ήταν η Νότια Κορέα, η Αλγερία και η Αίγυπτος.
"Η Ρωσία και η Κίνα είδαν και οι δύο τις εξαγωγές όπλων τους να μειώνονται . Οι εξαγωγές όπλων από τη Ρωσία, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 20 % όλων των εξαγωγών μεγάλων όπλων το 2016-2020, μειώθηκαν κατά 22% συνολικά. Αυτή η μείωση αποδίδεται κατά περίπου το 90% σε πτώση σε ποσοστό κατά 53% στις εξαγωγές όπλων προς την Ινδία.
«Η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών όπλων παρατηρήθηκε στη Μέση Ανατολή. Τα κράτη της Μέσης Ανατολής εισήγαγαν 25% περισσότερα σημαντικά όπλα το 2016-20 από ό, τι το 2011–15. Αυτό αντικατόπτριζε τον περιφερειακό στρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ αρκετών κρατών στην περιοχή του Κόλπου.
"Η Σαουδική Αραβία - ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο - αύξησε τις εισαγωγές όπλων κατά 61% και το Κατάρ κατά 361%. Οι εισαγωγές όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) μειώθηκαν κατά 37%, αλλά αρκετές προγραμματισμένες παραδόσεις σημαντικών όπλων - συμπεριλαμβανομένων των 50 F -35 μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ που συμφωνήθηκαν το 2020 — υποδηλώνουν ότι τα ΗΑΕ θα συνεχίσουν να εισάγουν μεγάλες ποσότητες όπλων.
"Οι εισαγωγές όπλων της Αιγύπτου αυξήθηκαν κατά 136% μεταξύ 2011-2015 και 2016-2020. Η Αίγυπτος, η οποία εμπλέκεται σε διαφορές με την Τουρκία σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, έχει επενδύσει σημαντικά στις ναυτικές δυνάμεις της.
"Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές τους δυνατότητες μέσω σημαντικών εισαγωγών όπλων τα τελευταία χρόνια. Το 2016-2020 η Ρωσία αντιπροσώπευε το 94% των εισαγωγών όπλων της Αρμενίας, ενώ το Ισραήλ το 69% των εισαγωγών όπλων του Αζερμπαϊτζάν."
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι Αμερικανικές κυρώσεις έχουν χτυπήσει την Τουρκία, η οποία καταφεύγει στην εγχώρια παραγωγή οπλικών συστημάτων. Το ερώτημα με αυτό είναι κατά πόσο αυτά είναι αξιόπιστα σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων χωρών. Πάντως η Τουρκία πολλά από αυτά τα έχει δοκιμάσει σε Συρία-Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ, συμμαχικές μας χώρες επενδύουν κατά κύριο λόγο η μεν πρώτη στο ναυτικό της τα δε δεύτερα στην πολεμική τους αεροπορία, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι παραμελούν τους λοιπούς κλάδους των Ενόπλων τους Δυνάμεων.
Η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία, επίσης σύμμαχες χώρες μας, η μεν πρώτη είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγές όπλων παγκοσμίως, ενώ η δεύτερη αυξάνει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά αναφορικά με τις εξαγωγές της.
Τα παραπάνω συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους χώρες οι οποίες είναι πολύ καλά εξοπλισμένες, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία φθίνει εξοπλιστικά
...
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.