«Η κορύφωση δεν είναι μία μία περίοδος η οποία μοιάζει με την κορυφή ενός τριγώνου. Δηλαδή ανεβαίνουμε και πέφτουμε απευθείας. Είναι μια...
«Η κορύφωση δεν είναι μία μία περίοδος η οποία μοιάζει με την κορυφή ενός τριγώνου. Δηλαδή ανεβαίνουμε και πέφτουμε απευθείας. Είναι μια πενθήμερη, επταήμερη, δεκαήμερη διαδικασία όπου τα κρούσματα διατηρούνται ψηλά και εν συνεχεία αρχίζουμε την αποκλιμάκωση κι πορεία προς τα κάτω».
Συμπλήρωσε ότι «οι δικές μας αναλύσεις δείχνουν το 750 με -ακραία τιμή όμως- το 802 διασωληνωμένους και ήλπιζα κι ελπίζω ότι θα σταματήσουμε στο 750»…
«Άνοιγμα» με ασφαλή τρόπο
Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να ανοίξουμε μια δραστηριότητα την ερχόμενη Δευτέρα; Ο Νίκος Τζανάκης απάντησε: «Αυτό είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα στο οι υγειονομικοί δεν ξέρω κατά πόσον έχουμε θα έλεγα την επιστημονική βάση να απαντήσουμε. Εκείνο που ξέρουμε εμείς στην ελληνική πνευμονολογική εταιρεία είναι το γεγονός ότι όταν αν ανοίξουμε πρέπει να ανοίξουμε τον πιο ασφαλή τρόπο. Κι αυτό σημαίνει πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, μεγάλη συζήτηση, επιλογή των περιοχών που θα ανοίξουν οι όποιες δραστηριότητες να είναι με το λιγότερο δυνατό επιδημιολογικό φορτίο, με επίκεντρο τα πολλά τεστ ώστε να είμαστε πιο μπροστά από τον ιό να προλαβαίνουμε τα κρούσματα».
Για το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας, τόνισε: «Υπάρχουν τα rapid tests τα οποία μπορούν όσοι ανοίξουν να τα έχουν κάνει και να έχουμε προλάβει να ανοίξουμε με ασφάλεια τουλάχιστον στους εργασιακούς χώρους. Από εκεί και ύστερα κι εμείς οι απλοί άνθρωποι που θα κληθούμε να κάνουμε χρήση αυτών των υπηρεσιών, που παρέχουν οι συμπολίτες μας που έχουν τα καταστήματα, θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ να μπορέσουμε να συνωστιστούμε, να μην πάμε τρέχοντας, αλλά με ψυχραιμία. Και με βέβαια θα έλεγα ότι ο κόφτης των μηνυμάτων ώστε να μπορούμε να κάνουμε χρήση μια φορά τη μέρα είναι κάτι σημαντικό, αν κι αυτό θα έλεγα ότι πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να μην χρειαζόμαστε κόφτη».
«Θα τα άνοιγα σε περιοχές που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο με πάρα πολλή προσοχή και αυστηρότατα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα ήμουν πάρα πολύ προβληματισμένος ποιες λίγες δραστηριότητες θα άνοιγαν σε περιοχές όπως η Αττική, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά και ορισμένες άλλες περιοχές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται με ψηλό ιικό φορτίο. Μάλιστα θα ήμουν πολύ πιο προσεκτικός να ανοίξω πολύ λιγότερες δραστηριότητες οι οποίες δεν επιβαρύνουν και αυτές τις πληροφορίες τις ποιοτικές νομίζω ότι πρέπει να τις έχει η επιτροπή ή αν δεν τις έχει θα πρέπει να τις επινοήσει για να μπορέσει να ανοίξει εκείνες τις δραστηριότητες οι οποίες θα έχουν το λιγότερο αντίκτυπο».
Παρήγορο είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρουσιάζει μια σταθεροποίηση ο δείκτης θετικότητας. Μπορεί σήμερα να βρίσκεται στο 11, ωστόσο λόγω του μικρού αριθμού των τεστ (15.607) που έγιναν -λόγω Κυριακής- δεν είναι ενδεικτικός.
Άλλωστε, το είχε αναφέρει την Παρασκευή και η Β. Παπαευαγγέλου, ότι μετά από 7 εβδομάδες, φαίνεται επιτέλους μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα… Μάλιστα, η κυρία Παπαευαγγέλου είχε πει ότι για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας έμεινε σταθερός στο 6%, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.