Η βουλγαρική θέση σχετικά με την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων της ιστορίας στη Βόρεια Μακεδονία δεν είναι μοναδική, επειδή η Σόφια έ...
Η βουλγαρική θέση σχετικά με την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων της ιστορίας στη Βόρεια Μακεδονία δεν είναι μοναδική, επειδή η Σόφια έχει το ίδιο πρόβλημα με την Αθήνα. Αλλά είναι σιωπηλή, λέει ο πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Στέφαν Στογιάνοφ.
Αναφέρει μια σειρά αμφιλεγόμενων σημείων στα ελληνικά σχολικά βιβλία του γυμνασίου σε αντίθεση με τη βουλγαρική ιστοριογραφία.
Η Σόφια, μόνο μία φορά, το 1982, κατάφερε να επαναστατήσει ενάντια σε τέτοιες ελληνικές ερμηνείες, αλλά χωρίς επιτυχία.
Τώρα με την πίεση στα Σκόπια, η Βουλγαρία κινδυνεύει να επαναλάβει το 1913, μια περίοδο απομόνωσης και απώλειας, λέει ο Στογιάνοφ.
Πως μπορούμε να εξηγήσουμε στον Ρίκερ ( σημείωση: αναφέρεται στον Φίλιπ Ρίκερ- Πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια 2008-2011, νυν βοηθός υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις) τη CIA και τις χώρες της ΕΕ, ότι η μακεδονική γλώσσα είναι διάλεκτος, και ότι η μακεδονική μειονότητα (στη Βουλγαρία) δεν υπάρχει; Ρωτά ο πρώην πρέσβης.
Σύμφωνα με τον Στογιάνοφ, η διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία όχι μόνο μειώνει την εξουσία της Βουλγαρίας, αλλά και την εκδιώκει από την περιοχή, αφήνοντας περιθώρια στην Ελλάδα και τη Σερβία, που δεσμεύονται να κατασκευάσουν νέα έργα υποδομής που θα την συνδέουν με τη Βόρεια Μακεδονία.
«Η Ελλάδα σίγουρα δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει το Corridor 8 και έχει κάνει ό, τι είναι δυνατόν εδώ και δεκαετίες να αποτρέψει αυτό να γίνει», αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του με τον Bgnes Στέφαν Στογιάνοφ, πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2002-2006.
Tatkovina, Sitel,
--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.