Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τούρκοι στρατοχωροφύλακες σκοτώνουν ή βασανίζουν Σύρους πρόσφυγες στα σύνορα – Πόσα δολάρια για να «περάσουν»

Τούρκοι στρατοχωροφύλακες ανοίγουν πυρ σε πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τα συροτουρκικά σύνορα, ενώ όσοι συλλαμβάνονται ξυλοκοπούν...






Τούρκοι στρατοχωροφύλακες ανοίγουν πυρ σε πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τα συροτουρκικά σύνορα, ενώ όσοι συλλαμβάνονται ξυλοκοπούνται και βασανίζονται για πολλές ώρες, σύμφωνα με κατοίκους της επαρχίας της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, μεταδίδει η ιστοσελίδα NorthPress.

Στις 9 Μαρτίου, ένας πολίτης από το χωριό Ρασάφα της επαρχίας Ιντλίμπ, πυροβολήθηκε από Τούρκους συνοριοφύλακες ενώ προσπαθούσε να περάσει στο τουρκικό έδαφος από το Χαρίμ κοντά στα συροτουρκικά σύνορα.

Ο Αμέρ Ντανάρο, ένας 43χρονος εσωτερικά εκτοπισμένος (IDP) από την πόλη Χαλφάγια, στα βόρεια της επαρχίας Χάμα, που ζει στο προσφυγικό στρατόπεδο της Αλ Καραμά, βόρεια της Ιντλίμπ, λέει ότι οι Τούρκοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ σε μια ομάδα που προσπαθούσε να περάσει στην Τουρκία τον περασμένο μήνα.

Από τα τουρκικά πυρά τραυματίστηκε μια γυναίκα στο πόδι.

Τούρκοι στρατοχωροφύλακες συνέλαβαν την ομάδα 35 προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

«Όλοι οι νεαροί άνδρες ξυλοκοπήθηκαν σοβαρά από τους Τούρκους, χωρίς να δείχνουν έλεος», σύμφωνα με τον Ντανάρο.

Περίπου 464 Σύροι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 84 παιδιών και 44 γυναικών, σκοτώθηκαν από την τουρκική στρατοχωροφυλακή στα σύνορα από την αρχή του πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις 4 Φεβρουαρίου, ένας νεαρός άνδρας από την ύπαιθρο δυτικά της Ιντλίμπ σκοτώθηκε από την τουρκική στρατοχωροφυλακή σε μια περιοχή στην ύπαιθρο της δυτικής Ιντλίμπ.

Στις 23 Φεβρουαρίου, ένας άντρας και η σύζυγός του σκοτώθηκαν από την τουρκική στρατοχωροφυλακή ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στην τουρκική επικράτεια από το Κερμπέτ Ελτζόζ, δυτικά της Ιντλίμπ.

Οι κακές και επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης στην Ιντλίμπ, στην οποία κυριαρχεί το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, η Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα), αναγκάζει τους ανθρώπους να αναλάβουν τον κίνδυνο να διασχίσουν τα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με Σύρους που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην Τουρκία.

Ο Γιασίν αλ-Χασάν, ένας 23χρονος IDP από τη Μααράτ αλ Νουμάν, στα νότια της Ιντλίμπ, που ζούσε σε ένα στρατόπεδο εκτοπισμένων στα βόρεια της Ιντλίμπ, δεν κατάφερε να περάσει για δεύτερη φορά τα σύνορα τον Φεβρουάριο.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης προσπάθειας, οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες είχαν στήσει ενέδρα κοντά στο συνοριακό τείχος μεταξύ της συριακής-τουρκικής επικράτειας, όπου κατάφεραν να συλλάβουν περίπου 50 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 15 γυναικών και παιδιών που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα.

Οι στρατοχωροφύλακες δεν χτύπησαν τους νεαρούς άνδρες όπως έκαναν στο παρελθόν, «αλλά μας παρέδωσαν στο Μέτωπο του Λεβάντε, το οποίο μας χτύπησε σοβαρά.

»Μετά από αυτό (οι τζιχαντιστές) απελευθέρωσαν την ομάδα αφού ο καθένας πλήρωσε 100 τουρκικές λίρες».

Κατά τη δεύτερη απόπειρα, ο Αλ Χασάν προσπάθησε με έναν άλλο λαθρέμπορο, ο οποίος έβαλε μια ξύλινη σκάλα στο συνοριακό τείχος.

«Καταφέραμε να διασχίσουμε τα σύνορα και αφού περπατήσαμε για περίπου 100 μέτρα, ένα παιδί άρχισε να κλαίει και μας αντιλήφθηκαν…

»Οι Τούρκοι στρατοχωροφυλακές μας πυροβόλησαν αδιακρίτως, συνέλαβαν την ομάδα και μας επέστρεψαν στη Συρία», πρόσθεσε.

Τον Φεβρουάριο του 2016, η Τουρκία άρχισε να κατασκευάζει το συνοριακό τείχος στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και το ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2018. Είναι το τρίτο μακρύτερο τείχος στον κόσμο.

Στα τέλη του 2015, η τζιχαντιστική οργάνωση Ταχρίρ αλ Σαμ δημιούργησε το λεγόμενο «Γραφείο Ασφάλειας των Συνόρων», το οποίο είναι συνδεδεμένο με το μεθοριακό τμήμα, προκειμένου να οργανώσει τη λαθροδιακίνηση ανθρώπων από τη Συρία στην Τουρκία.

Ο Αλ Χασάν είπε ότι πλήρωσε 750 δολάρια ΗΠΑ και 50 επιπλέον δολάρια πήγαν στο Γραφείο.

«Είναι αδύνατο για κανέναν να περάσει χωρίς να πληρώσει αυτόν τον φόρο στην Ταχρίρ αλ Σαμ, μέσω των συνοριακών γραφείων της πραγματοποιείται η λαθροδιακίνηση», πρόσθεσε.

Ένας διακινητής που προτίμησε να μείνει ανώνυμος είπε ότι ορισμένοι διακινητές διαπραγματεύονται με Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται σε υπηρεσία στα σύνορα για να περάσουν παράνομα ανθρώπους, «αλλά αυτή η διαδικασία κοστίζει 1.800 δολάρια για κάθε άτομο».

«Ο διακινητής πληρώνει το ήμισυ του ποσού στους αξιωματικούς που είναι σε υπηρεσία», πρόσθεσε.

Το κόστος διαφέρει ανάλογα με την ηλικία των ανθρώπων και τα σημεία διακίνησης, καθώς οι οικογένειες με παιδιά πληρώνουν επιπλέον ποσά λόγω της «δυσκολίας της λαθροδιακίνησης», σύμφωνα με τον διακινητή.

Η λαθροδιακίνηση μιας γυναίκας και δύο παιδιών κοστίζει 1.000 δολάρια, το οποίο αυξάνεται με κάθε παιδί.

«Εν τω μεταξύ, είναι ευκολότερη η λαθροδιακίνηση νέων ανδρών, που πληρώνουν μεταξύ 600 και 800 δολάρια», σύμφωνα με τον διακινητή.

Ανέφερε ότι η διαδικασία διακίνησης ανθρώπων στην Τουρκία έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των επικίνδυνων διαδρομών που φυλάσσονται από «Τούρκους συνοριοφύλακες, οι οποίοι πρόσφατα πυροβολούν απευθείας ανθρώπους».

Πριν από δύο χρόνια, ο διακινητής κατάφερνε να περνάει παράνομα περίπου 50 άτομα στην τουρκική επικράτεια σε καθημερινή βάση, ενώ τώρα δεν μπορεί πάνω από 50 ανά μήνα, «λόγω των εντατικών περιπολιών από τους Τούρκους και την Ταχρίρ αλ Σαμ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.