Η πτώση της τουρκικής λίρας δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέδριο του κυ...
Η πτώση της τουρκικής λίρας δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Η χώρα αναμένει από τη νέα τουριστική σεζόν να κερδίσει δυναμική, αφού κατά το παρελθόν προσέδιδε στη χώρα περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
«Μην αγοράζετε ξένα νομίσματα και χρυσό»
«Οι τράπεζες προσφέρουν στους πελάτες τους προσοδοφόρες εναλλακτικές λύσεις έναντι του χρυσού και των νομισμάτων», δήλωσε ο Ερντογάν.
Προειδοποίηση για αναταραχή στην Τουρκία
Ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις προειδοποίησε για αυξανόμενη αναταραχή στην Τουρκία μετά την απομάκρυνση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
«Προβλέπω ότι αυτό θα επιδεινώσει μόνο το χάος», δήλωσε ο Σαουίρις, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Orascom Investment Holding.
«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και η προσπάθεια μείωσης του επιτοκίου όταν θέλετε να προστατεύσετε το νόμισμά σας δεν είναι η σωστή απόφαση», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος σε συνέντευξή του στο CNBC.
Η ανάμιξη της πολιτικής με οικονομικά ή χρηματοοικονομικά θέματα δεν είναι καλή ιδέα, λέει ο Σαουίρις:
«Το να θέλει κάποιος να αντιμετωπίσει την κατάσταση πολιτικά, είναι μια συνταγή που οδηγεί στην καταστροφή των κεντρικών τραπεζών. Οι τραπεζίτες πρέπει να ανταποκριθούν στις οικονομικές πραγματικότητες της χώρας τους».
Πτώσεις της λίρας επί 6 συνεχή χρόνια
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να σταματήσει την άνοδο των τιμών και την πτώση της λίρας.
Αλλά, μετά από αυτό, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε το Σάββατο τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, την τρίτη σε δύο χρόνια. Η τουρκική λίρα έπεσε αμέσως 17%, με ρυθμό ρεκόρ.
Η τουρκική λίρα παρουσιάζει συνεχώς ρεκόρ πτώσης επί 6 συνεχή χρόνια - το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τον Οκτώβριο του 2020, ενώ ο πληθωρισμός ολοένα αυξάνεται στη χώρα.
Αλλά ο Ερντογάν πιστεύει ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται χαμηλά επιτόκια και φθηνά δάνεια.
Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας στις 18 Μαρτίου ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο του πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση της λίρας.
Vesti.ru
-The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.