Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σε ποιο νησί υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο

Η ελληνική σημαία με τη σημερινή της μορφή αποτελεί σύμβολο ελευθερίας και ορθοδοξίας. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στην πραγματικότητα στ...





Η ελληνική σημαία με τη σημερινή της μορφή αποτελεί σύμβολο ελευθερίας και ορθοδοξίας. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στην πραγματικότητα στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», αλλά ταυτόχρονα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». 

Επίσης ο λευκός σταυρός συμβολίζει την ορθοδοξία. Το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα του σκοπού των Ελλήνων, που ήταν η ανεξαρτησία
, ενώ το κυανό τον ελληνικό ουρανό. Επίσης, ήταν σύμβολο των Ελλήνων θαλασσοπόρων και συμβόλιζε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ελληνική σημαία η οποία αρχικά είχε απλώς κυανό φόντο και λευκό σταυρό η οποία χρησιμοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σήμερα.

Σε ποιο νησί υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο

Η σημαία με λευκό σταυρό σε μπλε φόντο υψώθηκε από το στόλο που με αρχηγό τον Γιάννη Σταθά και υπαρχηγό τον Νικοτσάρα πραγματοποιούσε επιδρομές σε παράλια του βόρειου Αιγαίου το 1807. Αυτή, λοιπόν, ευλογήθηκε και υψώθηκε το 1807 στη Μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο. Σε αυτή ο ηγούμενος Νήφων όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο του Γένους Επιφάνιο-Στέφανο Δημητριάδη, τους Λαζαίους, τον Αναστάσιο Καρατάσο, τον Λιόλιο Ξηρολειβαδίτη, τον Νικόλαο Τσάμη και πολλούς άλλους. 

Οι καπεταναίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Μοναστήρι για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους για την Επανάσταση. Παραλλαγή της ήταν η σημαία του Παπαφλέσσα, φτιαγμένη από το μπλε εσωτερικό του ράσου του και την φουστανέλα ενός συμπολεμιστή του.

Στις 15 Μαρτίου 1822 εκδόθηκε επίσημα η απόφαση 540 του εκτελεστικού, υπογεγραμμένη από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, πρόεδρο του. Το διάταγμα όριζε για τις σημαίες ότι:α) των μεν κατά γην δυνάμεων η σημαία, σχήματος τετραγώνου, θα είχεν εμβαδόν κυανούν, το οποίο θα διηρείτο εις τέσσαρα ίσα τμήματα από άκρων έως άκρων του εμβαδού



β) η δε κατά θάλασσαν σημαία θα ήτο διττή’ μία διά τα πολεμικά και άλλη διά τα εμπορικά πλοία. Και της μεν διά τα πολεμικά πλοία το εμβαδόν θα διηρείτο ες εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα, παραμειβομένων εις αυτά των χρωμάτων λευκού και κυανού’ εις την άνω δε προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο τετράγωνον κυανόχρουν, διηρημένον εν τω μέσω δι’ ενός σταυρού λευκοχρόου. Της δε διά τα εμπορικά πλοία διωρισμένης το εμβαδό θα ήτο κυανούν’ εις την άνω προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο ωσαύτως τετράγωνον λευκόχρουν και διηρημένον εν τω μέσω δι’ ενός σταυρού κυανοχρόου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.