Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το «θαύμα» της Βρετανίας: Πώς πέτυχε την «ανοσία της αγέλης» σε 4 μήνες

Πώς η χώρα που «σημαδεύτηκε» περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή από τον κορωνοϊό κατάφερε να βγει στο ξέφωτο - Από τα «πειράματα» του Μ...



Πώς η χώρα που «σημαδεύτηκε» περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή από τον κορωνοϊό κατάφερε να βγει στο ξέφωτο - Από τα «πειράματα» του Μπόρις Τζόνσον στους μαζικούς εμβολιασμούς - Στις 12 Απριλίου το 73,4% των Βρετανών πολιτών υπολογίζεται ότι θα έχει αντισώματα κατά της νόσου Covid-19 - Τι δείχνει μελέτη από το University College London

Η χώρα που προκάλεσε τον μεγαλύτερο θόρυβο στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, κάνοντας λόγο για την «ανοσία της αγέλης», ενδέχεται να είναι από τις πρώτες που την επιτυγχάνουν και μάλιστα πολύ σύντομα: Από την ερχόμενη Δευτέρα.


Πριν από ένα χρόνο, την ώρα που η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης έκλειναν τα σχολεία και τις επιχειρήσεις, η στρατηγική του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έδειχνε να κινείται στον εξής άξονα: Να καταστεί πιο αργή η εξάπλωση με παράλληλη διαμόρφωση «ανοσίας αγέλης» σταδιακά μέσα από αυτούς που θα νοσήσουν με ήπια συμπτώματα.

Σήμερα, 4 μήνες μετά την έναρξη  του προγράμματος εμβολιασμού, σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο του Πανεπιστημίου «University College London» (UCL), το ποσοστό των Βρετανών πολιτών που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της COVID-19 είτε μέσω εμβολιασμού είτε επειδή έχουν νοσήσει από τον ιό, θα ανέλθει στο 73,4% την Δευτέρα 12 Απριλίου.


Η ανοσία της αγέλης είναι το σημείο εκείνο καμπής όπου υπάρχει επαρκής αντίσταση μέσα στην κοινότητα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της Covid-19 (ένα «τείχος ανοσοποιημένων ανθρώπων») αναγκάζοντας ουσιαστικά τον κορωνοϊό να υποχωρήσει.


«Είναι σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση. Εάν αφαιρέσετε την ευκαιρία να εξαπλωθεί ο ιός από ένα άτομο σε περισσότερα, τότε θα εξαφανιστεί» δήλωσε ο καθηγητής Καρλ Φρίστον του UCL.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η προοπτική της ανοσίας της αγέλης δεν πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση των προληπτικών μέτρων. Διαφορετικά, το σημείο καμπής αυτό «θα ανεβεί ξανά και θα βρεθούμε ενώπιον ενός νέου ξεσπάσματος» της πανδημίας.


Ως προς το μοντέλο του UCL ο καθηγητής Φρίστον εξήγησε πως «είναι απλώς ένα ορόσημο. Είναι ένα ωραίο ορόσημο που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε όπως είχε προγραμματιστεί». «Αυτό υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να υπάρξει μετά το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο αύξηση των θανάτων ή των εισαγωγών στα νοσοκομεία» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το ποσοστό συλλογικής ανοσίας γύρω στο 70%, προκύπτει εύλογα αν αναλογιστεί κανείς ότι, πάνω από το 50% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, ότι περίπου το 42% των πολιτών έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό και ότι ένα 10% έχει προϋπάρχουσα ανοσία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός αυτός απέχει μακράν από την πρόβλεψη του Imperial College του Λονδίνου για ανοσία του 34% του πληθυσμού έως τα τέλη Μαρτίου.


Οι επίσημοι υπολογισμοί από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής που βασίζεται σε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανέφεραν ότι την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου, το 54% του πληθυσμού της Αγγλίας είχε αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν λίγο μικρότερα για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στοιγμή στη Βρετανμία έχουν πραγματοποιηθεί 37.899.029 εμβολιασμοί.  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.370.321. 


Η εφημερίδα «Daily Telegraph» αναφέρει ότι σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων από αυτές που έχουν καταγραφεί.

cases




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.