Την αναγνώριση της κυριαρχίας του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου θα ζητήσει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ προσερχόμεν...
Την αναγνώριση της κυριαρχίας του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου θα ζητήσει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ προσερχόμενος στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στο τουρκικό μέσο ενημέρωσης Voice of America.
Πρόσθεσε δε ότι «η ειρήνη, η ευμάρεια και το να μην χύνεται αίμα, όπως έγινε κατορθωτό με την παρέμβαση των μεχμετζίκ στην Κύπρο (σ.σ. εννοεί τον τουρκικό στρατό) θα συνεχιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχιστεί η ένταση. Γιατί οι Ελληνοκύπριοι που μπήκαν μόνοι τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν χρησιμοποιώντας την να μας διώξουν εύκολα από εδώ την Τουρκία».
Παράλληλα ο κ. Τατάρ επέκρινε τους Τουρκοκύπριους που δηλώνουν ότι θέλουν ομοσπονδία, φέροντας ως παράδειγμα και τον Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι «αυτός είναι ένας επικίνδυνος δρόμος αφού αυτό που οι Ελληνοκύπριοι θέλουν ως ομοσπονδία κι αυτό που θέλουν οι Τουρκοκύπριοι ως ομοσπονδία δεν είναι το ίδιο. Αυτός ο δρόμος μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στις μαύρες μέρες του ’60. Μπορεί να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Όλη αυτή η αυταπάρνηση τόσων ετών θα πάει χαμένη; Οπωσδήποτε δεν θα εγκαταλείψουμε το κράτος μας».
Η απέναντι πλευρά, συνέχισε αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή, λέει ότι το δικό της κράτος θα συνεχίσει να υπάρχει και οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν μπάλωμα σε αυτό. «Εάν γίνω μπάλωμα, το μέλλον μου ποιο θα είναι;. Γι’ αυτό οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν το δικό τους κράτος και οι Τουρκοκύπριοι το δικό τους. Πρέπει να τα συζητήσουν αυτά με βάση τις πραγματικότητες. Δεν βλέπω αμοιβαίο σεβασμό, δεν μπορώ να βρω την αμοιβαιότητα. Εάν υπάρχει καλή πρόθεση και γίνεται αποδεκτό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί, ίσοι λαοί και γίνει αποδεκτό ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα κυριαρχίας αυτών των λαών που δίνουν αγώνα από το παρελθόν μέχρι σήμερα, τότε μπορεί να εξευρεθεί μια συμφωνία με βάση την κυριαρχική ισότητα, δύο κρατών που θα ζουν δίπλα δίπλα και συνεργάζονται σε κάθε θέμα»
Και κατέληξε: «Εμείς λέμε εν τέλει ότι δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις κράτους με κράτους. Αυτό θα είναι μια συμφωνία win win. Σε περίπτωση μιας τέτοιας συμφωνίας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας θα ανοίξουν για τους Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες και τα πλοία τους, όπως ο εθνικός εναέριος χώρος της Τουρκίας. Μπορούν να γίνουν πολλών ειδών συνεργασίες με την Τουρκία, περιλαμβανομένου του θέματος των υδρογονανθράκων. Και οι Τουρκοκύπριοι θα γλιτώσουν από τα εμπάργκο και την απομόνωση και θα μπορέσουν να αναπτύξουν την οικονομία τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.