Ρώσοι επιστήμονες πραγματοποίησαν μελέτη σχετικά με τους θανάτους κοσμοναυτών που πήγαν στο διάστημα. Αναλύθηκαν τα δεδομένα των περισσότε...
Ρώσοι επιστήμονες πραγματοποίησαν μελέτη σχετικά με τους θανάτους κοσμοναυτών που πήγαν στο διάστημα. Αναλύθηκαν τα δεδομένα των περισσότερων από 100 Σοβιετικών και Ρώσων κοσμοναυτών, περίπου το ένα τρίτο των οποίων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, και διαπιστώθηκε ότι τις περισσότερες φορές (σχεδόν στις μισές περιπτώσεις) πέθαναν από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Είναι γνωστό ότι ο πρώτος κοσμοναύτης του πλανήτη, ο Γιούρι Γκαγκάριν δεν πέθανε από ασθένεια. Σκοτώθηκε σε τραγικό δυστύχημα στις 27 Μαρτίου του 1968, ενώ εκτελούσε μια εκπαιδευτική δοκιμαστική πτήση με αεροπλάνο MiG-15UTI. Σύμφωνα με το ρολόι του αεροσκάφους, διαπιστώθηκε ότι η τραγωδία συνέβη περίπου στις 10:31 το πρωί. Στοιχεία σχετικά με τους θανάτους των κοσμοναυτών παρουσιάζονται σε κοινή έκθεση ερευνητών από το Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας της Ιατρικής Εργασίας του Ιζμέροφ, του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Βιοφυσικού Κέντρου του Μπουναζιάν και του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Θεμάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Οι επιστήμονες πρόκειται να παρουσιάσουν την έρευνά τους στο Διεθνές Συμπόσιο «Ο άνθρωπος στο διάστημα» που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Απριλίου στη Μόσχα. Για τη μελέτη που είναι στη διάθεση του Sputnik αναλύθηκαν δεδομένα για 118 Σοβιετικούς και Ρώσους κοσμοναύτες. Η ερευνητική περίοδος καλύπτει σχεδόν 60 χρόνια: Από την 1η Ιανουαρίου του 1960 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Σε αυτό το διάστημα, 37 άνθρωποι είχαν πεθάνει. Αποδείχθηκε ότι το 48,65% των κοσμοναυτών πέθαναν από καρδιαγγειακές παθήσεις και το 27,03% από κακοήθη νεοπλασία. Το 16,22% των θανάτων σχετίζεται με θανάσιμους τραυματισμούς.
Διάφορες άλλες αιτίες παρατηρήθηκαν στο 5,41% και μόνο ένας θάνατος συνέβη υπό άγνωστες συνθήκες. Ο μέσος όρος της ηλικίας θανάτου ήταν 64,4 έτη. Οι επιστήμονες χώρισαν τους κοσμοναύτες σε ομάδες μέχρι το 1989. Οι κοσμοναύτες που δεν είναι πλέον εν ζωή πέρασαν στο διάστημα 2.155 ημέρες από τις συνολικά 14.749 ημέρες που αντιστοιχούσαν σε 118 κοσμοναύτες. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι κοσμοναύτες που πέθαναν πραγματοποίησαν τις διαστημικές πτήσεις στην έναρξη της διαστημικής εποχής, οπότε ήταν σχετικά σύντομες σε διάρκεια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι συνέπειες των διαστημικών πτήσεων στην υγεία των ανθρώπων μακροπρόθεσμα.
ΠΗΓΗ: SPUTNIK
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.