olivemagazineΕν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, μία γερμανική επιστημονική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ως προς τις αρνητικές ...
Σημειώνεται ότι παρόλο που η μελέτη αφορούσε βακτήρια και όχι ιούς, είναι επίκαιρη εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19, καθώς όπως έχουν τονίσει οι γιατροί, λόγω έλλειψης αντιικών φαρμάκων και εμβολίου, η ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την αντοχή των ανθρώπων στον ιό.
Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές έδειξαν ότι τρωκτικά που είχαν κάνει διατροφή πλούσια σε αλάτι, είχαν μικρότερη ικανότητα να καταπολεμήσουν λοιμώξεις των νεφρών από βακτήριο E.coli, καθώς και όλου του σώματος από βακτήρια Listeria. Στη συνέχεια, μελέτησαν 10 υγιείς ανθρώπους 20 έως 50 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν 6 επιπλέον γραμμάρια αλάτι καθημερινά (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο αλάτι το οποίο περιέχουν 2 γεύματα φαστ φουντ, π.χ. 2 μπέργκερ), πέρα από τη συνήθη ποσότητα αλατιού με το καθημερινό φαγητό τους. Μετά από μια εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι όπως και στα πειραματόζωα, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είχε μικρότερη ικανότητα καταπολέμησης βακτηρίων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ανθρώπους να μη τρώνε περισσότερα από 5 γραμμάρια αλάτι τη μέρα (περίπου 1 κουταλάκι). Σε αυτή την ποσότητα όμως, περιλαμβάνεται και το αλάτι που περιέχουν τα έτοιμα τρόφιμα. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι συχνά γίνεται υπέρβαση αυτής της ποσότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.