Το ξέσπασμα βίας των τελευταίων ημερών θέτει τέρμα στην ψευδαίσθηση ότι το «παλαιστινιακό πρόβλημα» έχει λυθεί και ότι η περιοχή θα περάσε...
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δυνάμεις, όμως, υπό τον έλεγχο του Ιράν στον Λίβανο και στη Συρία θα επιδιώκουν το αντίθετο. Για την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς, η βία μπορεί να συσπειρώσει τους οπαδούς τους, όμως, αυξάνει τον κίνδυνο να χάσουν τον έλεγχο των πολιτών που συγκρούονται μεταξύ τους σε περιοχές όπου ζουν Εβραίοι και Παλαιστίνιοι.
Όσον αφορά την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ και με αραβικές χώρες (μεταξύ αυτών η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία) έχουν αναπτυχθεί σε εντυπωσιακό σημείο. Η Αθήνα, λοιπόν, έχει κάθε λόγο να επιδιώκει άμεση σταθεροποίηση της κατάστασης. Αντιθέτως, η Τουρκία σπεύδει να εμπλακεί στη σύγκρουση. Επιτιθέμενος στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε., ο Ερντογάν εμφανίζει εαυτόν ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων.
Την ίδια ώρα, καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν διακρίνεται για τις φιλοϊσλαμικές τάσεις του, μαζί να «δώσουν ένα μάθημα» στο Ισραήλ. Χθες, μάλιστα, ιμάμης εμφανίστηκε σε τελετή στην Αγία Σοφία με σπαθί, καταγγέλλοντας «τη βία των Ισραηλινών εναντίον του τεμένους Αλ Ακσά». Για να ενισχύσει τη θέση του στον ισλαμικό κόσμο, ο Ερντογάν επενδύει στην επιδείνωση της κρίσης. Άλλο ένα δείγμα του επικίνδυνου καιροσκοπισμού που προκαλεί τόσα προβλήματα στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.