Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μια όμορφη ιστορία της χρυσής 7ετίας: Το μεγάλο ταξίδι του ελληνικού μετάλλιου με τον Ίκαρο που έστειλε ο Αντιβασιλέας Ζωιτάκης στη NASA και πήρε μαζί του στο φεγγάρι ο Νηλ Άρμστρονγκ

Στις 20 Ιουλίου 1969, ο Νηλ Άρμστρονγκ είπε προς τις χιλιάδες εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούσαν στη Γη τον πρώτο άνθρωπο ο οποίος π...


Στις 20 Ιουλίου 1969, ο Νηλ Άρμστρονγκ είπε προς τις χιλιάδες εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούσαν στη Γη τον πρώτο άνθρωπο ο οποίος πατούσε στο Φεγγάρι: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, τεράστιο άλμα όμως για την ανθρωπότητα».




Λίγα λεπτά αργότερα μαζί με τον Μπαζ Όλντριν τοποθέτησαν μία τηλεοπτική κάμερα, μία αμερικανική σημαία και μία πλάκα στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έγραφε: «Εδώ άνθρωποι από τον πλανήτη Γη πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στο Φεγγάρι. Φτάσαμε εδώ με ειρηνικούς σκοπούς για λογαριασμό της ανθρωπότητας».




Δίπλα της τοποθέτησαν μηνύματα κυβερνήσεων και ηγετών που είχε συγκεντρώσει η NASA από διάφορες χώρες του πλανήτη μας. Ανάμεσα σε αυτά και της Ελλάδας. Όπως περιγράφει η κα Φωτεινή Τομαή, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών σε άρθρο της (Βήμα, 10.9.2006), η πλακέτα τοποθετήθηκε στη Θάλασσα της Γαλήνης στη Σελήνη, στις 16.17 Ανατολική ώρα.

Η χώρα τότε τελούσε υπό τοκαθεστώς της 21ης Απριλίου. Την πρόταση για την αποστολή μηνύματος απηύθυνε στον τότε επιτετραμμένο της πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Δούντα ο διοικητής της NASA Τ. Ο. Paine στις 23 Ιουνίου 1969. Συγκεκριμένα ο Paine ζητούσε την εγγραφή του μηνύματος σε μικροφίλμ.

Την επιστολή γνωστοποίησε την ίδια ημέρα με τηλετυπικό κρυπτομήνυμα (ΑΠ 2653/Β/13) ο Έλληνας επιτετραμμένος στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Δούντας, με την επισήμανση ότι «εάν η Ελλάς επιθυμή αποστείλη ανάλογον μήνυμα πρέπει τούτο περιέλθει ενταύθα εις NASA βραδύτερον μέχρι 30ή Ιουνίου».

Πράγματι στις 30 Ιουνίου ο Έλληνας επιτετραμμένος έστελνε μαζί με τις ευχές του για επιτυχία του εγχειρήματος το μήνυμα «καλής θελήσεως» (of good will) του αντιβασιλέως Γ. Ζωιτάκη. Ανάμεσα σε άλλα το μήνυμα αναφερόταν στο τόλμημα του ανθρώπου να φθάσει στη Σελήνη και το συνέκρινε με εκείνο του ήρωα της Ελληνικής μυθολογίας Ίκαρου.

«Οι δυσκολίες που έσπασαν τα φτερά του Ίκαρου» έγραφε το μήνυμα «ξεπεράστηκαν με την επιμονή για αναζήτηση του ανθρώπου να ανακαλύψει την αλήθεια, του ιδίου ανθρώπου που βλέπει σήμερα από το Φεγγάρι τη Γη, για τον οποίο η ειρήνη και η ευτυχής διαβίωση οφείλουν από τούδε και εις το εξής να παραμένουν κύριοι σκοποί» ενώ το μήνυμα κατέληγε:


«Κατ’ ευτυχήν σύμπτωσιν, το εκπληκτικόν πρόγραμμα πτήσεως του ανθρώπου εις την Σελήνην, το οποίον επραγματοποιήθη τόσον υπερόχως μέχρι σήμερον, φέρει το όνομα του θεού των αρχαίων Ελλήνων, Απόλλωνος.

Το συμβολικόν τούτο όνομα εκφράζει την αιώνιαν προσπάθειαν του ανθρώπου να κατακτήση την γνώσιν υπεράνω τόπου και χρόνου».

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Ακρόπολις στις 19 Φεβρουαρίου 1969, πέντε μήνες δηλαδή πριν ο Άρμστρονγκ πατήσει στην Σελήνη, και ο αντιβασιλέας Ζωιτάκης αναφερθεί με το μήνυμά του στον Ίκαρο, η Ελληνική Αστροναυτική Εταιρία έστειλε στη NASA μία μεταλλική πλάκα η οποία εικόνιζε έναν ίκαρο ανυψούμενο, με τα φτερά ορθάνοικτα προς τον ήλιο.

Η μεταλλική πλάκα θα δινόταν στον κυβερνήτη του διαστημοπλοίου «Απόλλων 11» στην πτήση του προς την Σελήνη, για να ριφθή στον φυσικό δορυφόρο της γης ως συμβολική αναγνώριση του πνεύματος που προηγείται και της συμμετοχής του ελληνικού κόσμου στην όλη εξέλιξη του ανθρωπίνου πολιτισμού.

Το μετάλλιο έδινε στις δύο όψεις του την πορεία των 35 αιώνων, από τους μύθους, προς την σημερινή πραγματικότητα».




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.