Με τη θετική επιδημιολογική πορεία και τη σημαντική αποκλιμάκωση του επώδυνου τρίτου κύματος το καλοκαίρι προβλέπεται ότι θα κυλήσει χωρί...
Με τη θετική επιδημιολογική πορεία και τη σημαντική αποκλιμάκωση του επώδυνου τρίτου κύματος το καλοκαίρι προβλέπεται ότι θα κυλήσει χωρίς ανατροπές, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως και οι ρυθμοί εμβολιασμού του πληθυσμού.
Σε καλή φάση
«Η επιδημιολογική πορεία είναι καλή σε αυτήν τη φάση. Πρέπει, όμως, να τονίσουμε ότι δεν έχει εξαλειφθεί η πανδημία και πρέπει να εντατικοποιήσουμε τους εμβολιασμούς», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα καταγραφούν κατά τόπους επιδημικές εξάρσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως από συνευρέσεις και καλοκαιρινή χαλάρωση των νέων πολιτών που εντάσσονται τελευταίοι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών τους επόμενους μήνες πιθανόν να φέρει μικρές εξάρσεις -παρότι και το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών είναι εμβολιασμένοι-, που δεν μπορούν, όμως, να συμβάλουν, κατά τους ειδικούς, στη διασπορά στην κοινότητα, καθώς δεν πρόκειται για μόνιμους κατοίκους της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, η επίπτωση στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν αναμένεται μεγάλη -κατά συνέπεια και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, όπως και η θνησιμότητα- λόγω της θωράκισής τους έναντι της Covid-19.
Η θετική επίδραση των εμβολιασμών φαίνεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στους διασωληνωμένους πολίτες, καθώς σε ποσοστό μεγαλύτερο του 98% πρόκειται για ασθενείς ανεμβολίαστους. Η ύψωση του τείχους ανοσίας -περίπου 40% του ελληνικού πληθυσμού έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου- είναι αυτή που ουσιαστικά έχει οδηγήσει στην πτώση των δεικτών του τρίτου κύματος.
Μια αναδρομή στους προηγούμενους μήνες δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη συρρίκνωση του τρίτου κύματος. Στις 26 Μαρτίου, η χώρα μας μετρούσε 707 διασωληνωμένους ασθενείς και στις 17 Απριλίου ο αριθμός «σκαρφάλωσε» στους 837. Η 19η Απριλίου ήταν ημέρα αρνητικού ρεκόρ, όταν στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας όλης της χώρας νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη αναπνοής 847 ασθενείς. Τα ημερήσια κρούσματα είχαν ξεπεράσει τις 4.000 και οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεπερνούσαν ακόμη και τις 600 για καθεμία ημέρα.
Πλέον, οι νέες διαγνώσεις έχουν πέσει σε τριψήφιο αριθμό ακόμη και ημέρες με παραδοσιακά τους μεγαλύτερους αριθμούς, λόγω του αυξημένου τέστινγκ -ενδεικτικά αναφέρονται η Τετάρτη και η Πέμπτη της εβδομάδας που πέρασε- και οι διασωληνωμένοι είναι αρκετά κάτω των 400 (376 έως και την Πέμπτη). Οσον αφορά στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, επίσης έχουν μειωθεί πολύ και καταγράφονται λιγότερες από 150 σε ημερήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος εισαγωγών της εβδομάδας που πέρασε είναι 133 ασθενείς, γεγονός που έχει οδηγήσει και τα νοσοκομεία σε σταδιακή επάνοδο στην… κανονικότητα, επαναφορά χειρουργικών επεμβάσεων και λειτουργία κλινικών που ήταν μόνο Covid και για άλλα περιστατικά.
Αρση περιορισμών
Τα παραπάνω δεδομένα που μαρτυρούν σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας επιτρέπουν τα επόμενα βήματα στον οδικό χάρτη άρσης των περιοριστικών μέτρων. Από χθες, Σάββατο, επιτρέπεται η μουσική στην εστίαση και το ωράριο κυκλοφορίας έχει παραταθεί μέχρι τη 1.30 τα ξημερώματα. Από την 1η Ιουλίου παύει να ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης, δηλαδή θα είναι ελεύθερη η κυκλοφορία όλο το 24ωρο. Παράλληλα, εντατικοποιείται η συζήτηση για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους πολίτες. Το πλαίσιο των κινήτρων θα γίνει αισθητό από το φθινόπωρο και, κυρίως, τον χειμώνα, όταν, όπως όλα δείχνουν, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα διευκολύνονται στην πρόσβαση σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.