Φρεγάτες: Τι ραντάρ έχουν οι προτάσεις για το Πολεμικό Ναυτικό και γιατί θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή Γράφει ο Κωνστ...
Φρεγάτες: Τι ραντάρ έχουν οι προτάσεις για το Πολεμικό Ναυτικό και γιατί θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Ζηκίδης στο defence-point.gr
(Διδάκτωρ ΕΜΠ / Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό Σχολής Ικάρων)
Το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς η εξέταση ενός σύγχρονου πολεμικού πλοίου περιλαμβάνει πάρα πολλές παραμέτρους. Προφανώς, μόνο οι έμπειροι Αξιωματικοί του ΠΝ έχουν τη γνώση και τη δυνατότητα να κρίνουν. Με σκοπό την συμπλήρωση της εικόνας αναφορικά με τις νέες φρεγάτες και την υποβοήθηση του έργου του ΠΝ, κατατίθεται η παρέμβαση αυτή, που επικεντρώνεται στα ραντάρ που προτείνονται με τα πλοία.
Τα περισσότερα εκ των προσφερομένων ραντάρ επιτρέπουν την ανίχνευση στόχων σε αποστάσεις εφάμιλλες των επίγειων ραντάρ επιτήρησης της ΠΑ, ενώ επιπρόσθετα προσφέρουν και αντιβαλλιστικές δυνατότητες. Επίσης, η κίνηση του πλοίου εμποδίζει την στοχοποίησή τους με απλά μέσα (π.χ. κλασικό πυροβολικό), ενώ μπορούν να επέμβουν στην εκάστοτε περιοχή ενδιαφέροντος, παρέχοντας πολύτιμη αεροπορική εικόνα και καλύπτοντας τα κενά που αναπόφευκτα δημιουργεί η καμπυλότητα της γης και τα διάφορα νησιά, νησίδες κλπ.
Φυσικά, το οπλοστάσιο που θα φέρει κάθε πλοίο διασφαλίζει την προστασία του, καθώς και μίας ορισμένης περιοχής πλησίον του. Εννοείται ότι η εικόνα ραντάρ θα πρέπει να διαβιβάζεται στην ΠΑ, μέσω κάποιου νατοϊκού (ή και εθνικού) τακτικού δικτύου δεδομένων, συνεισφέροντας στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και συμπληρώνοντας την αεροπορική εικόνα του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ).
Βεβαίως, η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη, καθώς η κάθε φρεγάτα θα επωφελείται από την διευκρινισμένη αεροπορική εικόνα από τα ραντάρ της ΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ιπτάμενων ραντάρ που ενδεχομένως θα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή.
Εν ολίγοις, η επιλογή της νέας φρεγάτας δεν αποτελεί ένα στενά “κλαδικό” θέμα του ΠΝ αλλά έχει σαφώς προεκτάσεις και στους άλλους δύο Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς μία σύγχρονη φρεγάτα θα μπορεί να παράσχει εικόνα αλλά και ισχυρή προστασία στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης της. Επίσης, θα συνεισφέρει και στην αποτροπή, εάν π.χ. φέρει πυραύλους πλεύσης μεγάλης εμβελείας.
Για να αξιολογηθούν τα προσφερόμενα ραντάρ, θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστούν οι απειλές εναντίον των οποίων θα αξιοποιηθούν. Έτσι, η πρώτη απειλή που θα εξεταστεί είναι ένα μαχητικό αεροπλάνο. Το μέγεθος που καθορίζει την απόσταση αποκάλυψης ενός στόχου από ένα ραντάρ είναι η ραδιοδιατομή ή Radar Cross Section – RCS του στόχου, η οποία αποτελεί μία μέτρηση του ίχνους που εμφανίζει στο ραντάρ ο κάθε στόχος, σε μονάδες επιφανείας (m²).
Έτσι, ένα παλαιότερο μαχητικό (π.χ. F-4E Phantom) παρουσιάζει μεγάλο ίχνος της τάξης των 6-10 m², ενώ ένα τυπικό μαχητικό σήμερα (όπως ένα F-16C με όπλα και δεξαμενές καυσίμου) παρουσιάζει ίχνος της τάξης των 2-2,5 m². Ένα πιο σύγχρονο μαχητικό (π.χ. Rafale) πλησιάζει το 0,1 m² σε καθαρή διαμόρφωση, ενώ ένα μαχητικό χαμηλής παρατηρησιμότητας (στελθ), όπως το F-35, εμφανίζει RCS μικρότερο από 0,01 m².
Διαβάστε τη συνέχεια στο στο defence-point.gr
---------------
✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ
Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️
--------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.