Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΗΠΑ- Ισραήλ δοκιμάζουν οπλικά συστήματα καταστροφής σμηνών drone καμικάζι και πυραύλων

  Αυτό που ώθησε τις ΗΠΑ και Ισραήλ να επενδύσουν στην κατασκευή και στη δοκιμή συστημάτων εξουδετέρωσης σμηνών drone, είναι ότι ο υποθετι...



 



Αυτό που ώθησε τις ΗΠΑ και Ισραήλ να επενδύσουν στην κατασκευή και στη δοκιμή συστημάτων εξουδετέρωσης σμηνών drone, είναι ότι ο υποθετικός εχθρός έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει υπερκορεσμό στα υπάρχοντα αμυντικά τους συστήματα

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια τα drone έχουν καταστεί πολύ διάσημα για την αποτελεσματικότητα της στα πεδία των μαχών, όπως στη Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που έχουν οι προηγμένες στρατιωτικά χώρες, είναι ότι όταν ένα συγκεκριμένο οπλικό σύστημα διαφοροποιεί τις παραμέτρους διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων σε σημαντικό βαθμό όπως τα drone στην παρούσα φάση, τότε αφενός δημιουργούν τα αντίστοιχα δικά τους drone και αφετέρου δημιουργούν τα δικά τους antidrone συστήματα, αφαιρώντας το τακτικό πλεονέκτημα από τον αντίπαλο.

Αυτό είναι που ώθησε τις ΗΠΑ και Ισραήλ να επενδύσουν στην κατασκευή και στη δοκιμή συστημάτων εξουδετέρωσης σμηνών drone, αφού η εμπειρία τους έδειξε ότι όταν ο υποθετικός εχθρός εξαπολύσει σμήνη drones εναντίον των δυνάμεων τους, δημιουργώντας υπερκορεσμό στα υπάρχοντα αμυντικά τους συστήματα

Συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σκοπεύει να αποτρέψει μια τέτοια πιθανή απειλή με το νέο αντιδραστήρα Tactical High-Power Operational Responsonder (THOR), ενώ το Ισραήλ δοκιμάζει ένα αερομεταφερόμενο όπλο λέιζερ υψηλής ισχύος

Και οι 2 χώρες πραγματοποίησαν πρόσφατες δοκιμές κατά των drone, οι οποίες στοχεύουν στην υπεράσπιση κρίσιμων υποδομών όπως διαδρόμων, εξοπλισμού και κτιρίων που στεγάζουν στρατεύματα από θανατηφόρες επιθέσεις σμηνών καμικάζι.

Το THOR έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει drone με ισχυρά μικροκύματα που διαταράσσουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα.

Σε αντίθεση με ένα λέιζερ, το οποίο μπορεί να απενεργοποιήσει μόνο ένα drone κάθε φορά, το THOR έχει σχεδιαστεί για να τα εξουδετερώνει κατά ομάδες ή σμήνη με ισχυρά μικροκύματα που διαταράσσουν τα ηλεκτρονικά τους

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο ηγείται του έργου, έχει ήδη χρησιμοποιήσει το THOR σε δοκιμή που πραγματοποίησε σε εκατοντάδες drone, ανέφερε η υπηρεσία.

Προσδιορίζεται ένας στόχος, το THOR "φορτώνεται" σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και το κτύπημα είναι άμεσο.

Το σύστημα, το οποίο μοιάζει με ένα τυπικό κουτί Conex με δορυφορικό πιάτο, στεγάζεται στην αεροπορική βάση του Κίρτλαντ, Νέο Μεξικό. Το εμπορευματοκιβώτιο 20 ποδιών μπορεί επίσης να μεταφερθεί οπουδήποτε μέσω ενός μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 Hercules.

Δύο άτομα μπορούν να ρυθμίσουν το σύστημα σε λιγότερο από τρεις ώρες, ανέφερε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι είναι λιγότερο ακριβό στη χρήση από ό, τι ένα όπλο επιφανείας-αέρα.

Το σύστημα δημιουργεί ισχυρές εκπομπές ραδιοκυμάτων, οι οποίες προσφέρουν μεγάλο εύρος εμπλοκής και τα αποτελέσματά της είναι αθόρυβα και στιγμιαία », δήλωσε ο Amber Anderson, διευθυντής προγράμματος THOR.

«Τα drone αντιπροσωπεύουν μια αναδυόμενη απειλή για τις στρατιωτικές βάσεις, το προσωπικό και τις υποδομές των ΗΠΑ και είναι αποστολή της THOR να τις διατηρήσει ασφαλείς».

Η άμυνα εναντίον μικρών drone έχει αποκτήσει μια αυξανόμενη προτεραιότητα για το Πεντάγωνο τα τελευταία χρόνια, ειδικά καθώς είναι εύκολο να τα αποκτήσουν εύκολα .

Ορισμένες βάσεις έχουν ήδη επενδύσει σε άμυνα εναντίον μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ τα τελευταία χρόνια, μονάδες μάχης στο εξωτερικό έχουν εξοπλιστεί με συστήματα απενεργοποίησης drone όπως το DroneDefender του Dedrone, ένα φορητό όπλο που τα απενεργοποιεί εκπέμποντας ραδιοκύματα.

Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε με επιτυχία πολλά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια δοκιμής ενός αερομεταφερόμενου όπλου λέιζερ υψηλής ισχύος.


Το εν λόγω σύστημα χαρακτηρίστηκε ως «μια στρατηγική αλλαγή στις δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας του κράτους του Ισραήλ» και θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει μια ζωτική δυνατότητα στο πολυεπίπεδο ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ.

Ενώ το νέο λέιζερ υψηλής ισχύος έχει δοκιμαστεί εναντίον UAV, δηλώσεις από αξιωματούχους που εμπλέκονται στην επίδειξη δείχνουν ότι το σύστημα προορίζεται επίσης να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε επιθέσεις πυραύλων, ανέφερε η έκθεση.


Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα δοκιμών πυραύλων «Yanat» της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), τη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης Άμυνας του Ισραήλ (DDR & D) και την ισραηλινή εταιρεία άμυνας Elbit Systems.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου πολλαπλά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) καταστράφηκαν πάνω από το νέο σύστημα αερομεταφερόμενου λέιζερ.

Το υλικό που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει το σύστημα που αναπτύσσεται σε ένα αεροπλάνο Cessna 208 πίσω από ένα παράθυρο που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του πίσω άξονα του αεροσκάφους.

Τα αερομεταφερόμενα συστήματα λέιζερ προσφέρουν πλεονεκτήματα έναντι των επίγειων συστημάτων λέιζερ λόγω του γεγονότος ότι τα αεροσκάφη μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα μεταξύ τοποθεσιών.

Ένα αερομεταφερόμενο σύστημα αντιdrone θα επηρεαστεί λιγότερο από την ατμοσφαιρική παραμόρφωση από τα αντίστοιχα του εδάφους, αφού τα ενεργειακά όπλα που κατευθύνονται με λέιζερ, έχουν περιορισμούς αφού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ατμοσφαιρικές συνθήκες, σύννεφα και καπνό.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκάντς δήλωσε ότι η επίδειξη του νέου συστήματος είναι «σημαντική τόσο από πλευράς κόστους-αποτελεσματικότητας όσο και από πλευράς αμυντικών δυνατοτήτων» και «θα προσθέσει ένα νέο στρώμα προστασίας σε μεγαλύτερες εμβέλειες αντιμετωπίζοντας μια ποικιλία απειλών".




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.