Κομβικής σημασίας κρίνεται η συνάντηση Τζο Μπάιντεν-Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει δεχθεί αλλεπάλληλες επικρίσεις...
Κομβικής σημασίας κρίνεται η συνάντηση Τζο Μπάιντεν-Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει δεχθεί αλλεπάλληλες επικρίσεις από τη Δύση για ολίσθημα όσον αφορά στην τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, γνωρίζοντας μάλιστα την απομώνωση από πολλές χώρες, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές στους κόλπους της ΕΕ που έχουν επανειλημμένα ζητήσει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Το ηλεκτρισμένο κλίμα γύρω από τους ρωσικούς πυραύλους αποκτά και συμβολική σημασία ενόσω οξύνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Μόσχας, ενώ δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά για την Ελλάδα ο αποκλεισμός της γείτονος από την αγορά των F-35.
Το μήνυμα που διακινείται τις τελευταίες ώρες από την αμερικανική πλευρά με αποδέκτη την Άγκυρα είναι ένα: ξεχάστε τους ρωσικούς πυραύλους. Μάλιστα, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει και γραπτώς δέσμευση για αδρανοποίηση των πυραύλων.
Η Άγκυρα, ωστόσο, με το γνωστό προκλητικό ύφος, εμφανίζεται ανυποχώρητη και ετοιμάζει σχέδιο για να διατηρήσει τους S-400.
Εντύπωση προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία προτείνει στις ΗΠΑ την εγκατάσταση των S-400 στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου, ο αρθρογράφος της Τζουμχουριέτ, Μεχμέτ Αλί Γκιουλλέρ, αναφέρει πως στους διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας κυκλοφορεί η πληροφορία ότι, η τουρκική πλευρά, η οποία αναζητεί φόρμουλες για την εξομάλυνση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού και Τούρκου Προέδρου, εισηγήθηκε την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στα κατεχόμενα.
Ο κ. Γκιουλλέρ στο σημερινό άρθρο γνώμης του στην Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι η Τουρκία χτύπησε την πόρτα των ΗΠΑ με έξι προτάσεις. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ χθες έστειλε νέο μήνυμα συνεργασίας και διαλόγου στις ΗΠΑ.
Ο αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ» προσθέτει ότι η τουρκική πρόταση περί εγκατάστασης των S-400
στα κατεχόμενα απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι θα δημιουργούσε επιπλοκές στις σχέσεις με την Κύπρο.
Οι τουρκικές προτάσεις
Η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης, στις ΗΠΑ, την δημιουργία ενός κοινού, αμερικανοτουρκικού αρχηγείου, το οποίο θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει την λειτουργία των S-400. Ο κ. Γκιουλλέρ ονομάζει αυτό το μοντέλο ως «μοντέλο του Πακιστάν».
Ο κ. Γκιουλλέρ αναφέρεται και σε δυο άλλες τουρκικές φόρμουλες για τα S-400, στα «μοντέλα» του Ίντζιρλικ και του Ναχιτσεβάν.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα προσεγγίζει θετικά την ιδέα της εγκατάστασης των S-400 στην βάση Ίντζιρλικ, όπου ο αμερικανικός στρατός θα έχει την δυνατότητα να επιτηρεί την χρήση τους. Εναλλακτικά, τα S-400 θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Τουρκία, στο Ναχιτσεβάν από όπου θα παρέχουν ασπίδα προστασίας σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.
---------------
✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ
Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️
--------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.