Η σχεδίαση του σκάφους πραγματοποιήθηκε από την ελληνική εταιρεία NAVINCO ενώ η ναυπήγηση από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Με απόλυτη επιτυχία ...
Η σχεδίαση του σκάφους πραγματοποιήθηκε από την ελληνική εταιρεία NAVINCO ενώ η ναυπήγηση από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές του νέου σκάφους ειδικών επιχειρήσεων «ΑΓΗΝΩΡ» το οποίο είναι εξ ολοκλήρου ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής. Το σκάφος έπεσε για πρώτη φορά στο νερό στις 30 Ιουλίου του τρέχοντος έτους και εκτέλεσε τις πρώτες δοκιμές ενώ οι τελικές δοκιμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο ώστε αμέσως μετά να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.
Το σκάφος «ΑΓΗΝΩΡ» θα αξιοποιηθεί επιχειρησιακά από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του ΠΝ, στον υφιστάμενο στόλο των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ). Η σχεδίαση του σκάφους πραγματοποιήθηκε από την ελληνική εταιρεία NAVINCO ενώ η ναυπήγηση από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Το ταχύπλοο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, έχει μήκος 17,6 μέτρων, εκτόπισμα 22 τόνων ενώ αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβων. Φέρει σύγχρονη διαμόρφωση ναυτιλιακών βοηθημάτων και επικοινωνιακών μέσων. Ξεχωρίζει το ηλεκτροπτικό σύνολο της MILTECH HELLAS που προσφέρει παρατήρηση ημέρα και νύχτα σε μακρινές αποστάσεις.
Στο σκάφος έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση οπλισμού αποτελούμενο από τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα των 12,7 χιλιοστών ενώ στη πρύμνη του σκάφους μπορούν να εγκατασταθούν πολυβόλα του ιδίου ή μικρότερου διαμετρήματος. Επίσης, μπορεί αντί του πολυβόλου στη πλώρη να τοποθετηθεί τηλεχειριζόμενο πυροβόλο των 20 χιλιοστών με μεγαλύτερη ισχύ πυρός.
Στη πρύμνη του, υπάρχει η δυνατότητα να φέρει λέμβο μεταφοράς βατραχανθρώπων ώστε να πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις διείσδυσης με αφάνεια προς τον στόχο και ακολούθως διαφυγή.
Εναλλακτικά, μπορεί να φέρει υποβρύχιο σκούτερ μεταφοράς βατραχανθρώπων. Μεταφέρει οκταμελή ομάδα βατραχανθρώπων σε ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα στο εσωτερικού του σκάφους με πλήρη προστασία από τα στοιχεία της φύσης.
Στο σκάφος εξετάζεται ώστε να εγκατασταθούν τα υπερσύγχρονα συστήματα της SCYTALYS HELLAS τύπου MIMS προκειμένου να μεταμορφωθεί το σκάφος με δικτυοκεντρικές δυνατότητες και συγκεκριμένα κατακόρυφη αναβάθμιση της επιχειρησιακής σχεδίασης με αυξημένες και καίριες ικανότητες διοίκησης και ελέγχου.
Άλλωστε η αμιγώς ελληνική εταιρεία SCYTALYS HELLAS πρωτοπορεί στον τομέα των προαναφερθέντων συστημάτων με προϊόντα εξαιρετικών επιδόσεων ακόμη και στον χώρο των Ειδικών Επιχειρήσεων. Κατά τη παρούσα χρονική φάση οι επιτελείς της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ αξιολογούν τη παραπάνω λύση για τον «ΑΓΗΝΩΡ».
Το σημείο αναφοράς φυσικά που πρέπει να αναδειχθεί είναι πως στον τομέα των ταχυπλόων – σκαφών ειδικών δυνάμεων υπάρχουν πολλές αξιόλογες ελληνικές εταιρείες στα σκάφη των οποίων μπορούν να «κουμπώσουν» δεκάδες επιμέρους ελληνικά συστήματα ώστε να υπάρχει ένα σύγχρονο και κυρίως ολοκληρωμένο προϊόν εξασφαλίζοντας το βέλτιστο επιχειρησιακό αποτέλεσμα για τον χρήστη.
Φυσικά το ζητούμενο είναι η ελληνική πολιτική ηγεσία να στηρίξει την ελληνική αμυντική βιομηχανία όχι με ένα σκάφος αλλά με συνολική παραγγελία για το σύνολο των αναγκών του Λιμενικού Σώματος και των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Δυστυχώς όμως εξακολουθεί η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία να επιλέγουν ακτάλληλα σκάφη ειδικών δυνάμεων με ανεπαρκή θωράκιση και ισχύ πυρός. Και αυτό είναι κάτι θλιβερό αφού στη θέση των φουσκωτών θα βλέπουμε πάλι φουσκωτά με τη διαφορά πως θα είναι νέας ναυπήγησης…
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.