Σενάριο απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών από τα ΗΑΕ προκαλεί οργή στην Άγκυρα - Ρήτρα άμυνας απέναντι σε επιθετική ενέργεια από τρίτη χώρα Σ...
Σενάριο απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών από τα ΗΑΕ προκαλεί οργή στην Άγκυρα - Ρήτρα άμυνας απέναντι σε επιθετική ενέργεια από τρίτη χώρα
Σύμφωνα με τον Άλεξ Κασιδιάρη του insidearabia.com, η Τουρκία επεκτείνει συνεχώς την στρατιωτική παρουσία της και εδραιώνει την επιρροή της σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική από τα τέλη του 2019, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις.
Ως απάντηση, η Ελλάδα προσπάθησε να αντισταθμίσει αυτήν την κατάσταση μέσω μιας σειράς συμφωνιών υψηλού επιπέδου με ισχυρά αραβικά κράτη στην περιοχή τα οποία ανήκουν στον αραβικό κόσμο, όπως τα ΗΑΕ.
Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή αυτών των συμφώνων Ελλάδος-ΗΑΕ, ήταν η ρήτρα άμυνας, με διατάξεις ότι κάθε πλευρά θα βοηθούσε η μία την άλλη σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας από τρίτη χώρα. υπονοώντας ότι το Αμπού Ντάμπι θα βοηθούσε στρατιωτικά την Αθήνα σε περίπτωση τουρκικής επιθετικότητας”, ανέφερε ο ίδιος.
Ο ειδικός τόνισε ότι στα τέλη Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μια τριμερής συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ιορδανός Βασιλιάς Αμπντουλάχ Β', συζήτησαν βασικά ζητήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Λεβάντε.
Αυτό περιελάμβανε τον τουριστικό κλάδο, τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις, τα μεγάλα γεωργικά έργα, τις περιβαλλοντικές πολιτικές και τις προοπτικές της πράσινης ενέργειας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ωστόσο, οι τρέχουσες διπλωματικές προκλήσεις και οι κίνδυνοι ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή παρέμειναν στην κορυφή της ατζέντας.
Παρά το γεγονός ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη είχε εξέχουσα θέση στις συνομιλίες, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αναμενόταν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για οποιαδήποτε λύση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή διεθνή θέση και προτεραιότητές τους.
Ωστόσο, η Αθήνα και η Λευκωσία μπορούν να διατηρήσουν έναν ουσιαστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ιορδανίας και άλλων αραβικών χωρών.
"Με το Αμμάν να κατέχει θέση μέλους στην Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM), σε συνέχεια της Διαδικασίας της Βαρκελώνης, η Ελλάδα και η Κύπρος, μπορούν να κινηθούν ως αξιόπιστοι μεσάζοντες μεταξύ της Ιορδανίας και των μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ, έχοντας κατά νου τα αμοιβαία συμφέροντα.
Στα θέματα της Λιβύης και της Συρίας, και οι τρεις χώρες υιοθέτησαν παρόμοια στάση και αυτό είναι πολύ άσχημο για την Άγκυρα.
Από την άλλη πλευρά, η Ιορδανία φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με την ελληνοκυπριακή προσέγγιση για την επίλυση της κυπριακής διαφοράς, υποδεικνύοντας ότι η χώρα θα υποστηρίξει την Ελλάδα πολιτικά σε βασικούς τομείς διαφωνίας με την Τουρκία.
Η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα φαίνεται να είναι τα βασικά στοιχεία για τη διαδικασία χάραξης πολιτικής των τριών χωρών, υπό το πρίσμα των εύθραυστων και συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και το Λεβάντε.
Υπογράφηκε μια Συμφωνία Συνεργασίας στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και είχαμε μια Αμοιβαία Δήλωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.
Οι συμφωνίες αφορούν την εδραίωση των σχέσεων Ελλάδος -ΗΑΕ σε στρατηγικούς τομείς των εξωτερικών υποθέσεων, της άμυνας και άλλων ζωτικών τομέων, όπως το εμπόριο και η ενέργεια", τόνισε ο ίδιος.
Η ουσία σε όλα αυτά και σε συνδυασμό της παρουσίας ελληνικών Patriot στην Σ.Αραβία είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αγοράσει σε χαμηλές τιμές όπλα από τους Άραβες, σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης της εντάσεως με την Τουρκία, και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.