Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια...Αγιά Σοφιά: Παραμένει αλώβητη και αντιστέκεται στα Ρίχτερ (BINTEO)

Η Αγιά Σοφιά έμεινε αλώβητη από το χτύπημα του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. Το παγκόσμιο σύμβολο της ορθοδοξίας, αποκρούει τα χτυ...




Η Αγιά Σοφιά έμεινε αλώβητη από το χτύπημα του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Το παγκόσμιο σύμβολο της ορθοδοξίας, αποκρούει τα χτυπήματα του εγκέλαδου εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

H Τόνια Μωροπούλου είχε συμμετάσχει στην αντισεισμική προστασία του μνημείου και εξηγεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ότι η Αγιά Σοφιά μπορεί να αντέξει μεγάλους σεισμούς.

«Η αναγνώριση των ιστορικών υλικών των κονιαμάτων με το θρασεμένο κεραμικό της Αγιάς Σοφιάς μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε και να προστατεύσουμε το μνημείο σε συνθήκες ακόμα και 7.5 ρίχτερ», είπε.





Η Αγιά Σοφιά εγκαινιάστηκε το 537 μ.Χ. Από τότε έχει αντέξει 65 σεισμούς, με πιο ισχυρό εκείνον του 1999, μεγέθους 7.6 ρίχτερ και πιο πρόσφατο τον χθεσινό των 5,7 ρίχτερ.

Ο επιβλητικός ναός της βασιλεύουσας είναι ένα εντυπωσιακό ορθογώνιο οικοδόμημα, κτισμένο σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Τέσσερις τεράστιοι κτιστοί τετράγωνοι στύλοι στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος.

Κατασκευάστηκε από τους μηχανικούς Ανθέμιο και Ισίδωρo. Οι Βυζαντινοί τεχνίτες είχαν διαλέξει προσεκτικά τα υλικά τους. Η απαράμιλλη αρχιτεκτονική συνδυάστηκε με τα καταλληλά κονιάματα. Λέγεται ότι ο ασβέστης είχε ζυμωθεί με λάδι αντί για νερό για καλύτερη αντοχή.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην Αγιά Σοφιά είναι ένα είδος πυρίμαχου τούβλου. Είναι δώδεκα φορές πιο ελαφρύ από το κανονικό τούβλο και αντέχει στην ένταση που προκαλεί ο σεισμός.

Η Αγιά Σοφιά εκτός από σεισμούς έχει αντέξει μεγάλους πολέμους και ληστρικές επιδρομές. Κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης ήταν ήδη 800 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.