Ραγδαίες Εξελίξεις και ζυμώσεις διενεργούνται εντός του τουρκικού βαθέως κράτους για την παραμονή ή όχι της χώρας εντός του ΝΑΤΟ, το οποίο δ...
Ραγδαίες Εξελίξεις και ζυμώσεις διενεργούνται εντός του τουρκικού βαθέως κράτους για την παραμονή ή όχι της χώρας εντός του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν εξυπηρετεί πλέον τα τουρκικά συμφέροντα και αυτό είναι πασιφανές πιο πολύ από ποτέ. .
Ο Τούρκος Ταξίαρχος ε.α. Nejat Eslen, μέλος ενός εκ των πολλών τουρκικών THINK TANK στην χώρα αναφέρει επακριβώς την όλη διαδικασία που ξεκίνησε, ενώ τονίζει ότι η συμμαχία εξυπηρετεί πλέον χώρες σαν την Ελλάδα μόνο.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι “σήμερα, το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικό για τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, που αποτελεί το νέο μέτωπο εναντίον της Ρωσίας, και την Ελλάδα, η οποία έχει γίνει η βάση συγκέντρωσης του ΝΑΤΟ, (παρά για την Τουρκία).
Ως εκ τούτου, μπορεί να ειπωθεί ότι σήμερα και ο πυρήνας του ΝΑΤΟ αποτελείται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα κράτη της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα, η συμμαχία είναι ένας από τους θεσμούς της νέας παγκόσμιας τάξης που καθιέρωσαν οι ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος εξυπηρετεί πρωτίστως και πρωτίστως τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ αποτελούν επίσης σημαντική αγορά για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ, ως ηγέτιδα χώρα της συμμαχίας, καθορίζουν τις εκάστοτε απειλές, την στρατηγική, τις δυνάμεις και τις ανάγκες οπλικών συστημάτων, και στην συνέχεια τις επιβάλλουν στις χώρες της συμμαχίας, πουλώντας ταυτόχρονα αμερικανικά όπλα, αλλά και εξοπλισμό προκαθορισμένων χωρών της συμμαχίας.
Τα γεωπολιτικά συμφέροντα των επιφανών χωρών στο ΝΑΤΟ είναι ήδη διαφορετικά. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας ισχυρός Ατλαντικός σύμμαχος που ακολουθεί πάντα τις ΗΠΑ.
Οι περιοχές ενδιαφέροντος της Γαλλίας είναι η Μεσόγειος και η Αφρική. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, είναι πιο κοντά στη Ρωσία και την Ευρασία.
Δύο είναι οι κύριες εξελίξεις στην τρέχουσα περίοδο, που αποκαλύπτουν την πολύ σοβαρή αντίφαση μεταξύ της ρητορικής του Μπάιντεν και των πράξεών του.
Η πρώτη, είναι η ταχεία αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν χωρίς διαβούλευση ή ακόμη και ενημέρωση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Η δεύτερη είναι ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια νέα συμμαχία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία στην Ασία-Ειρηνικό, και ως πρώτη κίνηση αυτής της συμμαχίας, η Αυστραλία αποχώρησε από συμφωνία με την Γαλλία για την αγορά υποβρυχίων, αποδεχόμενη τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια με την υποστήριξη και άλλων μελών της συμμαχίας.
Αυτά τα δύο γεγονότα κλόνισαν την εμπιστοσύνη των μελών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ προς στις ΗΠΑ, και άνοιξαν τη συζήτηση για την ηγεμονία των ΗΠΑ, θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης χωρίς τις ΗΠΑ μέσα.
Η νέα συμμαχία που δημιουργήθηκε στην Ασία-Ειρηνικό είναι μια αγγλοσαξονική συμμαχία, και αυτή η συμμαχία κάνει τους μη αγγλοσάξονες Ευρωπαίους συμμάχους να είναι ανήσυχοι λόγω αυτού του χαρακτηριστικού.
Συνοψίζοντας, η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση των συμμάχων της, μαζί με την ακύρωση της αγοράς υποβρυχίων που θα πωλούνταν στην Αυστραλία από τη Γαλλία, έχουν κλονίσει βαθιά την συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Τελικά είναι άρρωστο το ΝΑΤΟ;
Η προσπάθεια των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν ευρωπαϊκό στρατό δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Γιατί δεν είναι εύκολο να βρεις στρατιώτες να πολεμήσουν σε ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά επίπεδα πρόνοιας.
Οι Ευρωπαίοι μπορεί να χρειάζονται την Τουρκία από αυτή την άποψη. Η Τουρκία θα πρέπει να διερευνήσει πώς όλες αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τη θέση της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τη δική της ασφάλεια.
Η Τουρκία που προσπαθεί να αγκαλιάσει τη Ρωσία και το Ιράν είναι η ίδια που δείχνει τους νεο-Οθωμανικούς χάρτες με την “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή στο ΝΑΤΟ.
Αυτός θα είναι και ο κύριος λόγος είτε για πλήρη αποχώρηση της Άγκυρας από την συμμαχία, είτε μιας “ερμαφρόδιτης” σχέσης με την ίδια, ενώ ετοιμάζει την δική της AUKUS μακριά από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με όλες τις Τουρκόφωνες χώρες και το Κατάρ.
Δεν είναι σαφές πώς μια Τουρκία που έχει αυταρχικό καθεστώς και όπου δεν επιτρέπονται σχεδόν κριτικοί δημοσιογράφοι και όπου οι άνθρωποι φυλακίζονται για δεκαετίες για tweets, θα μπορούσε ποτέ να προσχωρήσει όλα αυτά τα σχέδια στην διεθνή κοινότητα και ειδικά στις ΗΠΑ. pentapostagma.gr .
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.