Τραβά το σχοινί των προκλήσεων ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες προτού αρχίσει ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών. Η επίδειξη ισχύος από π...
Τραβά το σχοινί των προκλήσεων ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες προτού αρχίσει ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών. Η επίδειξη ισχύος από πλευράς του Τούρκου προέδρου έρχεται σε μια περίοδο που η Άγκυρα έχει τεθεί στην άκρη από τη Δύση.
Σε σειρά αυστηρών μηνύματων έχουν προχωρήσει οι ΗΠΑ εστιάζοντας στο ζήτημα των αμυντικών συμφωνιών και διατρανώνοντας ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα απειλούν με κυρώσεις.
Την Τετάρτη ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές στην Άγκυρα, ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι δημιουργούν τεταμένο κλίμα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgiç, αναφερόμενος στην ελληνογαλλική συμφωνία, έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα μας «αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται και προσπαθεί να αποξενώσει την Τουρκία».
Ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε, με τη σειρά του, την επιθετική ρητορική δηλώνοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Σε ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ανέφερε ότι «προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, υποστηρίξαμε τα βήματα που έκαναν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας προς μια λύση δύο κρατών».
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι «έχουμε κάνει βήματα σε πολλούς τομείς, ιδίως το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Παραλήρημα Ερντογάν: «Tουρκική κληρονομιά» ο δικέφαλος αετός του Βυζαντίου
Αναφερόμενος στην Κύπρο έκανε λόγο για ύπαρξη δύο κρατών, την ώρα που τόσο ο ΟΗΕ όσο και η διεθνής κοινότητα απορρίπτει εμφατικά την θέση αυτή, μιλώντας για Ομοσπονδία.
Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της γείτονος, απείλησε πως θα προχωρήσει σε βήματα παρόμοια με αυτά που έκανε στα Βαρώσια και προκάλεσε ξανά, καθώς επικαλέστηκε το έμβλημα του Βυζαντίου, τον δικέφαλο αετό, τον οποίο χαρακτήρισε ως… τουρκικό σύμβολο.
Όπως υποστήριξε, το έμβλημα, το οποίο χαρακτήρισε «τουρκική κληρονομιά», κοιτά τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή, όπως κι η χώρα του.
Το Βερολίνο στο πλευρό της Αθήνας - Στο περιθώριο η Άγκυρα
Η ελληνογαλλική συμφωνία συνιστά τη δεύτερη κατά σειρά διπλωματική ήττα σε λιγότερο από έναν μήνα, καθώς αφενός ο κοινός βηματισμός των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στη Σύνοδο EUMED9 στην Αθήνα, με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου η πρόσφατη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία για την προμήθεια 3+1 φρεγατών Belharra για τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναβαθμίσει συνολικά το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας, αφαιρώντας παράλληλα την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή από την τουρκική πλευρά.
Τον αποσυντονισμό της τουρκικής διπλωματίας απέναντι στο διπλό «χτύπημα» της Αθήνας αποτυπώνει γλαφυρά το σχόλιο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, μαρτυρώντας ταυτόχρονα και τους μύχιους φόβους της γειτονικής χώρας μετά την ενίσχυση του ελληνικού στόλου και κυρίως τη ρητή δέσμευση του Παρισιού μέσω της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής υπέρ της Αθήνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.