Το Νοέμβριο η Τουρκία ετοιμάζει πιθανόν στρατιωτική δράση κατά γεωτρύπανων στην Κύπρο για αυτό επείγει ο συντονισμός των επιτελείων Ελλάδο...
Το Νοέμβριο η Τουρκία ετοιμάζει πιθανόν στρατιωτική δράση κατά γεωτρύπανων στην Κύπρο για αυτό επείγει ο συντονισμός των επιτελείων Ελλάδος-Γαλλίας
Τίποτα δεν λέγεται τυχαία, ειδικά από στρατιωτικούς του βεληνεκούς ενός αρχηγού των ενόπλων (Α/ΓΕΕΔ) της Γαλλίας, προς την Ελλάδα ειδικά αυτήν την περίεργα “ήσυχη” περίοδο στην Α.Μεσόγειο.
Τα σχέδια του Παρισιού για την Μεσόγειο είναι πάρα πολύ μεγάλα και σε αυτά η Ελλάδα δεν είναι απλά μια σύμμαχος χώρα που θα βοηθήσει, αλλά ο πυλώνας του υπό δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού κατά του νεο-οθωμανικού στρατού που θέλει να επιβάλει την “Γαλάζια Πατρίδα”
Το χθεσινό τουρκικό τελεσίγραφο προς την Λευκωσία σίγουρα ήταν θέμα συζήτησης των δύο στρατηγών, και ο χρόνος της επίσκεψης του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ, δείχνει ότι τα σχέδια καταστρώνονται πολύ πιο γρήγορα από ότι πολλοί ανέμεναν.
Απαιτείται συντονισμός των δύο γενικών επιτελείων απέναντι στις επερχόμενες πιθανόν πολύ σοβαρές εξελίξεις από την Τουρκία, που διαλύεται οικονομικά κάθε μέρα για αυτό και είναι επικίνδυνη να προκαλέσει οτιδήποτε στην Α.Μεσόγειο και αυτό το γνωρίζουν όλοι.
Ο στρατηγός Thierry Burkhard έδωσε άμεσα το στίγμα της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συμμαχίας οριοθετώντας τα επόμενα σχέδια για την Α.Μεσόγειο και την στοχοποίηση της Τουρκίας.
Οι επερχόμενες εξορύξεις της γαλλικής TOTAL σε Κρήτη και Κύπρο, μαζί με τρομερό το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου East Med ( που θα απεξαρτήσει την ΕΕ από την Μόσχα), και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, αποτελούν τα κύρια συμφέροντα για το Παρίσι.
Η Ελλάδα είναι η χώρα που κρατά τα “κλειδιά” της περιοχής με λιμάνια, νησιά, αεροδρόμια και το Αιγαίο, για αυτό και δεν είναι τυχαίο που οι Γάλλοι πλησίασαν την Αθήνα τόσο πολύ, παρ’όλες τις παλαιότερες καλές σχέσεις.
Μη επιβεβαιωμένες ακόμη πληροφορίες φέρουν την σχεδόν την ημιμόνιμη παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Κρήτη, μαζί με την μεταστάθμευση αεροσκαφών της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, έχοντας ως κύριο στόχο την Τουρκία και το τελεσίγραφο το οποίο αφορά ουσιαστικά στρατιωτική δράση στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που δεν πρόκειται να μείνει έτσι.
Νέο ευρωπαϊκό αμυντικό σχέδιο
Την ίδια ακριβώς στιγμή η Γαλλίδα υπουργός άμυνας μιλώντας στην σύνοδο του ΝΑΤΟ είπε στους ομολόγους της “να μην φοβούνται ένα νέο ευρωπαϊκό αμυντικό σχέδιο, επιμένοντας ότι η πρωτοβουλία, η οποία εξακολουθεί να συζητείται, θα έκανε τη συμμαχία ισχυρότερη και πιο ανθεκτική”.
Μιλώντας σε άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ την Παρασκευή, τη δεύτερη ημέρα μιας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Florence Parly είπε ότι δηλώσεις σχετικά με το σχηματισμό μιας στρατιωτικής συμμαχίας της ΕΕ ήταν αδικαιολόγητες.
«Μη φοβάστε», είπε ο Parly στη συνεδρίαση, προτείνοντας ότι ο σχηματισμός θα ήταν μια ευκαιρία και όχι μια απόσπαση της προσοχής.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας περιέγραψε την πρόταση ως απόσπαση της προσοχής, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια «άσχημη πρόταση και δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να κολλάμε ευρωπαϊκούς μπερέδες σε ένα ολόκληρο πλήθος ανθρώπων», δήλωσε ο ίδιος.
Η Γαλλία είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την ιδέα ενός στρατού της ΕΕ, αφού τα προβλήματα δεν λύνονται μέσω του ΝΑΤΟ πλέον, ειδικά στην Μεσόγειο, στην οποία παίζονται ενεργειακά τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Βρετανοί και Αμερικανοί δεν θέλουν το Παρίσι να αποκτήσει στρατιωτικό βραχίονα μέσω της ΕΕ, αλλά οι εξελίξεις πλέον θα είναι καταιγιστικές μετά την συμφωνία AUKUS και τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική αφού η γεωπολιτικη κατάσταση αλλάζει με τρομερούς ρυθμούς πλέον.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.