«Μη βγεις στο κρύο, θα αρρωστήσεις!» Μύθος ή πραγματικότητα; Η αλήθεια μάλλον είναι πιο περίπλοκη όσον αφορά την έκθεσή μας στο κρύο και α...
«Μη βγεις στο κρύο, θα αρρωστήσεις!» Μύθος ή πραγματικότητα; Η αλήθεια μάλλον είναι πιο περίπλοκη όσον αφορά την έκθεσή μας στο κρύο και αν τελικά έτσι αρρωσταίνουμε ευκολότερα. Ειδικοί εξηγούν και παρέχουν πολύτιμες συμβουλές για να προφυλαχθούμε από τους ενοχλητικούς ιούς της γρίπης και του κρυολογήματος
Η πρώτη σκέψη όταν ο υδράργυρος πέφτει και ο χειμώνας κάνει αισθητή την παρουσία του, είναι πως πρέπει να περιορίσουμε την παραμονή μας στους εξωτερικούς χώρους, να ντυνόμαστε ζεστά και να αποφεύγουμε τις άσκοπες βόλτες στο κρύο. Πόσο όμως μας προστατεύουν τέτοια προληπτικά μέτρα;
Η Libby Richards, επίκουρη καθηγήτρια Νοσηλευτικής με προϋπηρεσία στη δημόσια υγεία, παραθέτει επιστημονικά στοιχεία που καταρρίπτουν τη σχετική μυθολογία:
Οι ψυχρές θερμοκρασίες συμβάλλουν στην επιβίωση πολλών ιών. Οι ρινοϊοί του κοινού κρυολογήματος και ο ιός της γρίπης επωφελούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες επιτρέπουν τη μεγαλύτερη επιβίωσή τους και την ευκολότερη αναπαραγωγή τους. Αυτό εξηγεί και τη μεγάλη διασπορά που σημειώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Ιδιαίτερα για τον ιό της γρίπης, το κρύο μεταλλάσσει την εξωτερική μεμβράνη του ιού, κάνοντάς την πιο συμπαγή και ελαστική. Το γεγονός αυτό κατά τους επιστήμονες είναι που τον καθιστά τόσο μεταδοτικό μεταξύ των ανθρώπων.
Ο ψυχρός και ξηρός αέρας ευνοεί τα ξεσπάσματα γρίπης. Σύμφωνα με έρευνα των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας, ο ξηρός αέρας του χειμώνα επιμηκύνει το χρόνο επιβίωσης του ιού της γρίπης. Επιπλέον, η εισπνοή αυτού του αέρα επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση της αναπνευστικής οδού, καθιστώντας την ευάλωτη στους ιούς. Για τον λόγο αυτό συστήνεται να καλύπτουμε το στόμα μας με κάποιο μαντήλι ή φουλάρι κατά την έκθεσή μας στον ψυχρό άνεμο.
Λιγότερος ήλιος, λιγότερη βιταμίνη D. Ο οργανισμός δεν παράγει έτσι τη βιταμίνη που έχει αποδειχθεί απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Περιορίζεται η άσκηση, και έτσι χάνονται τα σημαντικά οφέλη που αποδεδειγμένα εξασφαλίζει στον οργανισμό. Οι άνθρωποι σε συνθήκες κρύου, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναβάλουν τη σωματική δραστηριότητα.
Ο εγκλεισμός στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς των ιών. Η ακτίνα εξάπλωσης των ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα από τον φορέα, επομένως οι ασφαλείς αποστάσεις τηρούνται δύσκολα σε έναν κλειστό χώρο.
Ο ψυχρός αέρας ξηραίνει τους οφθαλμούς και τις βλεννώδεις μεμβράνες (βλεννογόνοι) στη μύτη και τον λαιμό. Δεδομένου πως οι ιοί του κρυολογήματος και τις γρίπης προσβάλλουν τον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού, είναι ευκολότερο να προσκολληθούν στις καταπονημένες, ξηρές αναπνευστικές διόδους.
Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε:
Πλένετε τα χέρια σας συχνά.
Προσπαθήστε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, κάτι που ασυνείδητα συμβαίνει έως και 23 φορές την ώρα.
Μείνετε ενυδατωμένοι. Μια επαρκής ποσότητα είναι τα οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως, κάτι που ωστόσο μπορεί και να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τον σωματότυπο.
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ενώ τα αυγά, το γάλα, ο σολομός και ο τόνος παρέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης D.
Μην αμελείτε τη σωματική άσκηση.
Να καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες του σπιτιού που αγγίζετε συχνότερα.
Εάν νιώθετε ξηρότητα στη μύτη ή τον λαιμό, σκεφτείτε τη χρήση ενός υγραντήρα.
Εμβολιαστείτε έναντι του ιού της γρίπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.