Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Λοκατζήδες ήταν...!!! Οι πρώτοι 100 «ματατζήδες» τη δεκαετία του '70 ήταν ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ στα ΜΑΤ που ήρθαν με την «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»...

Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και οργισμένων διαδηλωτών δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ούτε καν φαινόμενο της εποχής μας δεν είναι. Υ...




Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και οργισμένων διαδηλωτών δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ούτε καν φαινόμενο της εποχής μας δεν είναι. Υπήρχε σχεδόν από… πάντα. Το μόνο που διέφερε ήταν η ένταση και ο τρόπος.








Τα πρώτα σημαντικά σημάδια για την αλλαγή στον τρόπο των συγκρούσεων σε μεγάλες διαδηλώσεις ήρθαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Όχι ότι πριν δεν υπήρχαν. Ίσα- ίσα. Απλά τότε ήταν που η αστυνομία άρχισε να παίρνει σοβαρά υπόψιν της τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι συγκρουσιακές πορείες στο εξωτερικό. Σημείο καμπής ήταν οι μεγάλες διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό των οικοδόμων στην αυγή εκείνης της δεκαετίας.




Η αστυνομία ήρθε αντιμέτωπη όχι απλά με μια μερίδα διαδηλωτών αλλά σχεδόν με ολόκληρο το σώμα της πορείας που είχε στόχο τη σύγκρουση και τα επεισόδια. Εκείνες οι πορείες έχουν μείνει στην ιστορία και θα τις ακούσετε από παλιούς με αναφορά στο «τότε που οι οικοδόμοι ξήλωναν τα πεζοδρόμια».

Εκείνη την εποχή η ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας κοίταξε για πρώτη φορά προς το εξωτερικό προκειμένου να λάβει τεχνογνωσία σχετικά με την αντιμετώπιση των αστικών ταραχών.




Οι πρώτες ιδέες προήλθαν πριν την επιβολή της δικτατορίας από τις ΗΠΑ. Οι δεύτερες ήρθαν επί επταετίας από τη Χιλή του Πινοσέτ. Εκεί είχε πάει ο Μαρκεζίνης ο οποίος είδε τις ασπίδες των αστυνομικών, του θύμισαν… αρχαίους πολεμιστές και θέλησε να φέρει αυτή την ιδέα και εδώ. Δεν πρόλαβε. «Αν στο πολυτεχνείο είχαμε ανάλογα εξοπλισμένους αστυνομικούς μπορεί να μη χρειαζόταν η επέμβαση των τεθωρακισμένων», θα πει το 1979.

Η ιστορία, ωστόσο, άλλαξε με την πτώση της χούντας. Η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε την δημιουργία μιας ομάδας που θα αντιμετώπιζε τους ταραξίες. Επικεφαλής τέθηκε ένας παλιός αστυνομικός, ο Ηλίας Ψυχογιός ο οποίος παλαιότερα είχε σταλεί στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει την ανάλογη εκπαίδευση.


Αρχικά αγοράστηκαν ασπίδες, δακρυγόνα και αύρες. Αυτά θεωρούνταν αρκετά εκείνη την εποχή. Σύντομα η ομάδα απέκτησε και όνομα. Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ). Οι πρώτοι 100 ΜΑΤατζίδες ήταν λοκατζήδες που είχαν απολυθεί από το στρατό.

Η εμφάνισή τους δεν είχε μεγάλες διαφορές από τους υπόλοιπους αστυνομικούς. Το μόνο που διέφερε ήταν οι κινήσεις τους που ήταν αποτέλεσμα ειδικής εκπαίδευσης και βέβαια οι ασπίδες και τα δακρυγόνα.


Η σκληρή δεκαετία του '80




Σταδιακά τα ΜΑΤ είχαν αρχίσει να γίνονται ο φόβος και ο τρόμος των διαδηλωτών οι οποίοι μπορούσαν να συγκρουστούν με τους απλούς αστυνομικούς αλλά όχι και με αυτούς που κρατούσαν τις ασπίδες. Έστω κι αν φόραγαν σκαρπίνια.

Έτσι οι διαδηλωτές άρχισαν να αποκτούν πρόσβαση σε πιο… αποτελεσματικά «όπλα». Οι πέτρες έγιναν κοτρόνες. Τα μαδέρια έγιναν σιδερόβεργες ενώ δεν έλειπαν αραιά και που οι μολότοφ.
Όσο προχωρούσε η δεκαετία του ’80, ωστόσο, τα πράγματα για τους αστυνομικούς γινόντουσαν πιο δύσκολα. Οι συγκρούσεις, ειδικά μετά τη δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από τον αστυνομικό Αθανάσιο Μελίστα στα Εξάρχεια ανήμερα της επετείου του πολυτεχνείου το 1985, έγιναν πιο σκληρές καθώς πλέον οι αστυνομικοί δεν είχαν να αντιμετωπίσουν απλά οργισμένους διαδηλωτές αλλά τα πρώτα καλά οργανωμένα μπλοκ αναρχικών και αντιεξουσιαστών.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή σε εκείνη την περίοδο ήταν τα κράνη των ΜΑΤ. Έγιναν πιο μεγάλα και πιο ανθεκτικά. Παράλληλα, οι αρβύλες αντικατέστησαν τα σκαρπίνια καθώς πλέον οι πέτρες και οι μολότοφ έπεφταν βροχή.


Και επειδή η δράση φέρνει αντίδραση, τότε (προς το τέλος, πλέον, της δεκαετίας) ήταν η πρώτη φορά που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες… εξελιγμένες μολότοφ που περιείχαν φελιζόλ με σκοπό η φωτιά να «κολλάει» πάνω στους αστυνομικούς. newsbeast.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.