Ποια νέα μέτρα εξετάζονται αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα κρούσματα - Εξετάζεται το ακαταδίωκτο για τους γιατρούς για να προστατευθούν από ...
Ποια νέα μέτρα εξετάζονται αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα κρούσματα - Εξετάζεται το ακαταδίωκτο για τους γιατρούς για να προστατευθούν από μηνύσεις αρνητών - Πιθανή η παράταση των μέτρων μέχρι τα Χριστούγεννα
Νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι προκειμένου να ανακοπεί το κύμα πανδημίας κορωνοϊού που σαρώνει τη χώρα, με τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται καθημερινά. Πρώτιστο μέλημα για την κυβέρνηση είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πειθούς των ανεμβολίαστων πολιτών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό.
Τις κυβερνητικές σκέψεις η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνει υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών αποκάλυψε στο MEGA ο ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογιώργης. «Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την 3η αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», αποκάλυψε ο κ. Κοντογιώργης Ενα ακόμα μέτρο που μελετάται είναι αυτό της επίταξης των ιδιωτών γιατρών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Δευτέρα, αν μέχρι τότε δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε νευραλγικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας ειδικότητες, όπως οι πνευμονολόγοι και οι αναισθησιολόγοι. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε κατά της επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο εκφράστηκε από την πλευρά του προεδρείου η πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες στην περίπτωση που επιλυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διατύπωσε τη δέσμευσή του ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ, μιλώντας το Σάββατο στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Στη σύνοδο παρέστη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία επίσης δεσμεύτηκε να επιλυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης όλων των γιατρών που δίνουν μάχη με την Covid στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι όλος ο κλάδος έχει κληθεί να στηρίξει το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώπιον όλων των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας παρουσιάστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να μη χρειασθεί τελικώς να γίνει η επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς.
Πιο κοντά, πάντως, στην εφαρμογή του μέτρου της επίταξης βρίσκονται οι «κόκκινες περιοχές», όπως επιβεβαίωσε χθες και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν περιοχές που είμαστε κοντά να οδηγηθούμε σε επίταξη υπηρεσιών. Η επιθυμία μας είναι μέχρι και την τελευταία στιγμή - και υπάρχει η συνδρομή αυτή από τους συλλόγους - είναι να λυθεί αυτό το θέμα χωρίς να χρειαστεί να πάμε ως εκεί».
Παράταση στα μέτρα
Την ίδια ώρα, κατηγορηματικά εμφανίζονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ως προς τη διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου περιορισμών για τους ανεμβολίαστους και τις ημέρες των Χριστουγέννων, παρότι τα μέτρα των τελευταίων ημερών εκπνέουν κανονικά τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.
«Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να χαλαρώσει αυτό που έχουμε θεσπίσει για τους ανεμβολίαστους» ξεκαθάρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας πως «ότι «πιστεύω, όπως βλέπω τα νούμερα, ότι από τον Δεκέμβριο θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους».
Επιπρόσθετα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Δούλεψε εκεί που εφαρμόστηκε, αλλά τώρα την έχουμε αφήσει στην άκρη», ενώ ο ίδιος απάντησε στην πιθανότητα ενός νέου lockdown, λέγοντας πως «σιγά – σιγά, με τόσα πολλά κρούσματα, υπάρχει μια παράπλευρη απώλεια: το ΕΣΥ δεν μπορεί να προχωρήσει σε προγραμματισμένα χειρουργεία». «Ευτυχώς, έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτύσσουμε και ιδιωτικές κλίνες όπου χρειάζεται, και να εμπλουτίζουμε το δημόσιο σύστημα με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε ο κ. Πέτσας. «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε έτσι», κατέληξε.
Εναλλακτικά σενάρια
Παρότι το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown φαντάζει ως εξαιρετικά ισχνό, με ένταση επανέρχονται τις τελευταίες ώρες εναλλακτικές λύσεις ηπιότερης μορφής για την αναχαίτιση της έξαρσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας, σενάριο που τροφοδοτείται και από την κίνηση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει από χθες το πλαίσιο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες και στο εξής, εκτός από την τήρηση των αποστάσεων, προβλέπεται η παρουσία ενός πελάτη ανά 9 τ.μ. (από τα 2τ.μ. μέχρι πρότινος) στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες κτλ), ενώ για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.
Εκτός από τα μέτρα σε ισχύ, εντείνονται τις τελευταίες ώρες και οι εισηγήσεις των ειδικών για τη μετάβαση σε ένα επόμενο στάδιο μέτρων, με ορίζοντα την επόμενη Τετάρτη, οπότε και συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Στη δέσμη ενός δεύτερου πακέτου ήπιων μέτρων, έχουν προταθεί:
· η μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
· η επαναφορά της τηλεργασίας,
· η θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
· η χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
· η σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,
· η είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο.
Εκτιμώντας ότι οι δύσκολοι μήνες είναι μπροστά μας, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής ηπιότερων μέτρων, επισημαίνοντας πως «με αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και με την προϋπόθεση να μην έχουμε ακόμα πιο επικίνδυνη παραλλαγή από τη Δέλτα, δίνω όμως μικρές πιθανότητες για πιο επικίνδυνη παραλλαγή».
Διαδοχικά μέτρα αντί νέου lockdown προκρίνει και ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος. «Ελπίζουμε σε 15 μέρες θα δούμε μια μείωση (σ.σ. στα κρούσματα) με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί» τόνισε ο κ. Γώγος, υπογραμμίζοντας, με φόντο τους νέους περιορισμούς στο Βέλγιο και την Ολλανδία, πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.