Από 100 έως 150 αμερικανικές θερμοπυρηνικές βόμβες είναι ήδη αποθηκευμένες σε υπόγειες αποθήκες στην Ευρώπη. Στις αρχές του 2021, το Υπουργ...
Από 100 έως 150 αμερικανικές θερμοπυρηνικές βόμβες είναι ήδη αποθηκευμένες σε υπόγειες αποθήκες στην Ευρώπη.
Στις αρχές του 2021, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διατηρούσε εκτιμώμενο απόθεμα 3.800 πυρηνικών κεφαλών για παράδοση με 800 βαλλιστικούς πυραύλους και αεροσκάφη. Οι περισσότερες από τις κεφαλές στο απόθεμα δεν αναπτύσσονται, αλλά αποθηκεύονται για πιθανή αποστολή σε πυραύλους και αεροσκάφη, όπως απαιτείται. Πολλές προορίζονται για απόσυρση.
Επιπλέον, 100 τακτικές βόμβες, αναπτύσσονται σε αεροπορικές βάσεις στην Ευρώπη. Οι υπόλοιπες κεφαλές περίπου 2.000— βρίσκονται αποθηκευμένες ως αποκαλούμενος «φράκτης» έναντι τεχνικών ή γεωπολιτικών εκπλήξεων. Αρκετές εκατοντάδες από αυτές τις κεφαλές έχουν προγραμματιστεί να αποσυρθούν πριν από το 2030.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφοδιάσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τον δικό τους στρατό, με τις τελευταίες θερμοπυρηνικές βόμβες χωρητικότητας έως 50 κιλοτόνων. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η ανάπτυξη της νέας τακτικής πυρηνικής βόμβας B61-12, έχει ήδη ολοκληρωθεί και η σειριακή παραγωγή της θα ξεκινήσει σύντομα. Και οι παραδόσεις για τον αμερικανικό στρατό έχουν προγραμματιστεί ήδη από το 2022 και στην Ευρώπη το 2023-2024. Οι πύραυλοι θα μεταφέρονται από στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 Spirit και τους διαδόχους τους, τα πολλά υποσχόμενα στρατηγικά B-21 Raider , καθώς και F-35A, F-15E και F-16C / D, F / A-18 και Tornado της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και άλλων χωρών - μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο κύριος όγκος των αμερικανικών όπλων βρίσκεται στην Ευρώπη, καθώς σε αυτήν την περιοχή, από την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει διαμορφωθεί από καιρό τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον θα προμηθεύσει νέα πυρομαχικά στις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, (ιδίως τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιταλία, καθώς και την Τουρκία). Δηλαδή, μιλάμε για εκσυγχρονισμό των όπλων στην Ευρώπη, για να περιοριστεί περαιτέρω η Ρωσία.
Τα πυρηνικά όπλα, πιστεύεται ότι αποθηκεύονται σε περίπου 24 γεωγραφικές τοποθεσίες, σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ και πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Η τοποθεσία με τα περισσότερα πυρηνικά όπλα μακράν, είναι το μεγάλο συγκρότημα υπόγειων πυρομαχικών και συντήρησης του Kirtland, νότια του Αλμπουκέρκη, στο Νέο Μεξικό.
Τα περισσότερα από τα όπλα σε αυτήν την τοποθεσία, είναι αποσυρμένα όπλα που περιμένουν αποσυναρμολόγηση στο εργοστάσιο Pantex στο Τέξας. Η πολιτεία με το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα είναι η Ουάσιγκτον, η οποία φιλοξενεί τη Στρατηγική Εγκατάσταση Όπλων Ειρηνικού και τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων στη Ναυτική Υποβρύχια Βάση Κίτσαπ. (Η Ουάσιγκτον είναι η πολιτεία με τα περισσότερα πυρηνικά όπλα αν μετρηθούν μόνο τα αποθηκευμένα όπλα).
Η πυρηνική βόμβα B61-12, θα ενοποιήσει πολλά διαφορετικά είδη επιλογών επίθεσης σε ένα μόνο όπλο και θα δώσει στην Πολεμική Αεροπορία πρόσβαση σε νέα επίπεδα στόχευσης ακριβείας.
Η πυρηνική βόμβα B61 και όλες οι διαφορετικές παραλλαγές της, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, η αναβαθμισμένη πυρηνική βόμβα B61-12 βελτιώνει την ακρίβεια και ενσωματώνει διάφορες επιλογές επίθεσης σε μία μόνο βόμβα. Φαίνεται ότι αλλάζει το στρατηγικό τοπίο, όσον αφορά τις δυνατότητες αποστολής πυρηνικών όπλων.
Εάν λάβουμε υπόψη την πιθανότητα τοποθέτησης αερομεταφορέων B61-12 πιο κοντά στην Κίνα, τότε η πιο πλεονεκτική θέση είναι πιθανότατα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Στην Αυστραλία προς το παρόν, δεν υπάρχουν ούτε προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη πυραυλικών όπλων, ούτε σκοπιμότητα.
Όταν η Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την B61-12, ένα απόσπασμα του εγγράφου προκάλεσε σύγχυση: «Η ιδιαιτερότητα της νέας εναέριας βόμβας, που θα αντικαταστήσει το παλιό μοντέλο, είναι η μονάδα ουράς. Κάνει τη βόμβα διαχειρίσιμη και πιο ακριβή, γεγονός που καθιστά δυνατό να μην την κατεβάσετε με αλεξίπτωτο, αλλά να την ρίξετε από ένα αεροπλάνο που πετά σε μεγάλο ύψος, μετά από το οποίο η βόμβα σχεδιάζει αυτόνομα πολλά χιλιόμετρα προς τον στόχο, κατευθυνόμενη προς αυτόν αν είναι απαραίτητο», ανέφερε.
Γιατί έκανε αίσθηση αυτή η λεπτομέρεια; Και είναι η μονάδα ουράς στις αεροπορικές βόμβες, ανεξάρτητα από την κεφαλή τους, κάτι θεμελιωδώς νέο; Ή μήπως είναι μια προσπάθεια απεικόνισης ενός καλού προσώπου με τεχνολογική υστέρηση;
Αυτό το χαρακτηριστικό αναφέρθηκε για κάποιο λόγο, οι βόμβες της οικογένειας Β1 των προηγούμενων γενεών, έχουν σύστημα αλεξίπτωτου που δεν πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις ,εξαιτίας αυτού, η απόκλιση είναι έως και 400 μέτρα. Η ιδέα της αφαίρεσης του συστήματος αλεξιπτώτου και του εξοπλισμού του τμήματος της ουράς με εξοπλισμό κατεδάφισης εμφανίστηκε το 2010, τότε οι μονάδες βομβών JDAM (Joint Direct Attack Munition) που βασίζονται στο GPS θεωρήθηκαν ως μοντέλο, το οποίο επέτρεψε την ακριβή πτώση πυρομαχικών σε καταφύγια παντός καιρού.
Τέτοιος εξοπλισμός δοκιμάστηκε κατά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας , περισσότερες από 650 βόμβες JDAM έπεσαν σε αντικείμενα και, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό αξιοπιστίας των πυρομαχικών ήταν 96%. Παράλληλα, χτυπήθηκε το 78% των επιδιωκόμενων στόχων.
Παρουσία συστημάτων καθοδήγησης, κάτι που υποδηλώθηκε με διαφάνεια στο έγγραφο, η αποφυγή αυτού του τακτικού όπλου μετά την πτώση από το φορέα είναι της τάξης πολλών μέτρων ( έως και έξι μέτρα), χάρη στο οποίο είναι δυνατό να καταστρέψεις κατά σημείο προστατευμένους στόχους, ξοδεύοντας λιγότερα πυρομαχικά.
Ο Κονσταντίν Βαλεντίνοβιτς, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Πυραύλων και Πυροβολικού, Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, ρωτήθηκε αν είναι τυχαίο που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την επικείμενη υιοθέτηση του B61-12 σε λίγες μέρες μετά την αναφορά της ανάπτυξης του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-550;
Κατά τη γνώμη του, αυτά τα γεγονότα σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται μεταξύ τους. Νέες βόμβες της οικογένειας B61 δεν έχουν δημιουργηθεί τώρα , αναπτύχθηκαν το 2012 ως αντικατάσταση των ξεπερασμένων B61-3 και B61-4, σχεδιασμένων για ρίψη από χαμηλό υψόμετρο και οι οποίες ήταν σε υπηρεσία με τη στρατηγική των ΗΠΑ για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά πριν από αρκετά χρόνια, ξεκίνησε η δοκιμή του βλήματος συμβατή με το μαχητικό F-35 πέμπτης γενιάς.
Γεγονός πάντως είναι, ότι παρόλο που τα ξένα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η μαζική παραγωγή της B61-12 δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, δεν είναι μυστικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη παράξει τουλάχιστον 480 μονάδες της εκσυγχρονισμένης B61, εκ των οποίας 100 έως 150 βόμβες είναι αποθηκευμένες σε υπόγειες αποθήκες στην Ευρώπη....
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.